Ευρωαγορές: Νέα πτώση με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Νέα πτώση με το βλέμμα στην ΕΚΤ
Ήπιες απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες και την δεύτερη ημέρα της εβδομάδας.

Ήπιες απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και την δεύτερη ημέρα της εβδομάδας, με τις αγορές να προσπαθούν να βρουν στήριξη και θετικό momentum πριν από την συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, η οποία αναμένεται πως θα στείλει νέα μηνύματα για τα επιτόκια και το κατά πόσο είναι διατεθιμένη να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της. Η γενική εκτίμηση κάνει λόγο πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια, παρόλο που ο πληθωρισμός δείχνει περαιτέρω σημάδια χαλάρωσης.

Ο Stoxx 600 υποχώρησε 0,27% στις 496 μονάδες, με την πλειοψηφία των κλάδων να κλείνουν στα κόκκινα. Οι μετοχές στον κλάδο εξόρυξης υποχώρησαν 0,9% ενώ εκείνες των υπηρεσιών ανέβηκαν 1,8%. Ο Euro Stoxx 50 έχασε 0,43% στις 4.891 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο DAX στην Φρανκφούρτη κατέγραψε οριακές απώλειες 0,03% στις 17.693 μονάδες ενώ ο γαλλικός CAC 40 διολίσθησε 0,30% στις 7.932 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 ενισχύθηκε οριακά 0,08% στις 7.646 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο διαμορφώθηκε στις 33.146 μονάδες με άνοδο 0,71% και ο ισπανικός IBEX 35 με κέρδη 0,47% άγγιξε τις 10.117 μονάδες.

Επιχειρηματικά νέα

Η Bayer ανακοίνωσε ότι θα αναβάλει τα σχέδια διάσπασης του διαφοροποιημένου ομίλου της, για να επικεντρωθεί στη βελτίωση των λειτουργικών επιδόσεων, την επίλυση των δικαστικών διαφορών και την αποπληρωμή του χρέους της. Σε δηλώσεις του στο CNBC, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Bill Anderson ανέφερε: «Η απάντηση μας είναι όχι τώρα – κι αυτό δεν πρέπει να παρεξηγηθεί ως ποτέ». Η εταιρεία προέβλεψε ότι το 2024 τα κέρδη προ φόρων, τόκων κι αποσβέσεων (EBITDA) θα κυμανθούν μεταξύ 10,7 και 11,3 δισ. ευρώ σε προσαρμοσμένη συναλλαγματική βάση, έναντι 11,7 δισ. το 2023.

Μάκρο

Σημάδια ανάκαμψης έδειξε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον περασμένο μήνα, καθώς οι υπηρεσίες σημείωσαν άνοδο για πρώτη φορά από τον Ιούλιο, αντισταθμίζοντας μια βαθύτερη συρρίκνωση στη μεταποίηση. Ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HCOB για το μπλοκ, ο οποίος καταρτίζεται από την S&P Global και θεωρείται καλός οδηγός της συνολικής οικονομικής υγείας, εκτινάχθηκε στο 49,2 τον Φεβρουάριο από το 47,9 του Ιανουαρίου, υψηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση για 48,9, στην καλύτερη μέτρησή του από τον Ιούνιο, αλλά παρέμεινε κάτω από το 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Παράλληλα, ο δείκτης PMI υπηρεσιών αυξήθηκε στο 50,2 από 48,4, ξεπερνώντας την αρχική μέτρηση του 50, σύμφωνα με το Reuters, ενώ ο δείκτης PMI για την απασχόληση στις υπηρεσίες σκαρφάλωσε σε υψηλό οκτώ μηνών, στο 52,7 από 51,2.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: Χτύπησαν οι πωλητές στις δημοπρασίες

Η Nvidia έγινε η 3η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο - «Εκθρόνισε» την Aramco

Morgan Stanley: Τα παγκόσμια κεφάλαια επιστρέφουν στις κινεζικές μετοχές

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider