Χρηματιστήριο: Χτύπησαν οι πωλητές στις δημοπρασίες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Χτύπησαν οι πωλητές στις δημοπρασίες
Σε χαμηλό ημέρας ο τραπεζικός κλάδος με πιέσεις στις δημοπρασίες. Επίσης σε χαμηλό ημέρας ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Νευρικότητα και αλλοπρόσαλλες κινήσεις καταγράφηκαν στη σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο, καθώς αρκετές μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση βρέθηκαν υπό πίεσης (Mytilineos, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ) και άλλες να κινούνται υψηλότερα (ΕΛΠΕ, ΕΕΕ και Τέρνα Ενεργειακή), βγαίνοντας από τα όρια των κλάδων.

Όπως φαίνεται η αγορά διατηρείται στα επίπεδα πέριξ των 1.430 μονάδων με rotation και trading σε διάφορες μετοχές, μέχρι να ολοκληρωθεί και το placement του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς. Οι συνολικές προσφορές μέχρι στιγμής ξεπερνούν τα 7,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 3,5 δισ. ευρώ προέρχονται από long term επενδυτές, με την τελική τιμή να κλείνει προς υψηλότερα επίπεδα και πιο συγκεκριμένα προς το επίπεδο των 3,85 με 3,90 ευρώ.

Παράλληλα, ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί την αγορά είναι ο τρόπος υλοποίησης του deal μεταξύ Entersoft - ομίλου Olympia και οι χειρισμοί της διοίκησης της εισηγμένης που προ ημερών ενημέρωνε το επενδυτικό κοινό μέσω ερώτησης της ΕΚ πως δεν υπάρχει κάποια συμφωνία, ενώ δεν ανέφερε ούτε το αν υπάρχουν συζητήσεις και άλλες λεπτομέρειες. Είναι προφανές πως κάποιοι γνώριζαν, τις παρασκηνιακές συζητήσεις, κάτι που φαίνεται άλλωστε και από την πορεία της μετοχής στο ταμπλό. Η μετοχή σήμερα παρέμεινε στα 8 ευρώ στα οποία σε αυτά τα επίπεδα πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές ύψους άνω των 8 εκατ. ευρώ.

Η προβληματική έγκειται στο ότι ενώ το Χρηματιστήριο αρχίζει να ανεβάζει ρυθμούς και να προσελκύσει ξανά μεγάλα ξένα κεφάλαια, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κάνει οτιδήποτε μπορεί -ή μάλλον δεν μπορεί- για να κρατήσει την αγορά πίσω. Και αυτό διότι η ταχύτητα με την οποία προσπαθεί να τρέξει η αγορά, ξεπερνά τους θεσμούς που την ελέγχουν που δε μπορούν να προσφέρουν μια άρτια και έγκαιρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, να θέσουν ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων από τις εισηγμένες, αλλά και να ελέγξει και να επιβάλει πρόστιμα σε διάφορα παιχνίδια που γίνονται από χρηματιστηριακές.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, τρία διαφορετικά πακέτα συνολικού ύψους 20,109 εκατ. ευρώ πέρασαν στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στο εύρος των 7,218 - 7,246 ευρώ, με τον τίτλο να βρίσκεται εντός ενός σχηματισμού τριγώνου «φλερτάροντας» με νέα πολυετή υψηλά (7,31 ευρώ). Τα δύο μεγαλύτερα σε όγκους, αφορούσαν 2,71 εκατ. μετοχές περίπου και πραγματοποιήθηκαν στα 7,246 ευρώ. Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, τα πακέτα δεν αφορούν σε αλλαγή θεματοφύλακα, αλλά στο κλείσιμο - ρευστοποίηση θέση για πελάτη της UBS που λειτούργησε με proprietary trading για το book της.

Στις δημοπρασίες εμφανίστηκαν πωλητές που έστειλαν τον τραπεζικό κλάδο σε χαμηλό ημέρας και αρκετές μετοχές όπως τη Mytilineos και τη ΔΕΗ επίσης σε χαμηλά ημέρας.

Ο ΓΔ έκλεισε με απώλειες 0,27% στις 1.430,94 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε απώλειες 0,64% στις 3.468,60 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός πιέστηκε ιδιαίτερα στις δημοπρασίες με απώλειες 1,11% στις 1.252,66 μονάδες, όπου αποτέλεσαν και το χαμηλό ημέρας. Μάλιστα, πολύ απότομες ρευστοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν προς τη λήξης της συνεδρίασης σε ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ.

Η μετοχή της Eurobank υποχώρησε κατά 1,53% στα 1,9045 ευρώ, με την Alpha Bank στο -1,13% και τα 1,754 ευρώ και την ΕΤΕ ενώ πριν τις δημοπρασίες βρίσκονταν στα 7,27 ευρώ, στο τέλος έκλεισε με απώλειες 0,52% στα 7,232 ευρώ.

Νέες βαριές απώλειες για τη Μυτιληναίος που διολίσθησε σήμερα κατά 1,80% στα 36,10 ευρώ, ενώ πριν τις δημοπρασίες βρίσκονταν στα 36,32 ευρώ...! Πιέσεις σε ΔΕΗ (-1,10%), αλλοπρόσαλλες κινήσεις και στον ΟΤΕ με τη μετοχή να βγάζει αρχικώς μια δύναμη και εν τέλει να κλείνει και αυτή σε χαμηλό ημέρας με απώλειες άνω του 1%. Απώλειες 1,62% για τον ΟΠΑΠ, -1,56% για την Aegean και -1,11% για την ΕΛΧΑ. Από την άλλη, σε υψηλό ημέρα με ράλι 2,7% έκλεισε η Cenergy στο 2,7% και τα 7,60 ευρώ, με την ΕΥΔΑΠ στο 1,26%.

Ανοδική αντίδραση για ΕΛΠΕ στο 2,10% και τα 8,28 ευρώ, με τη ΜΟΗ στο 0,51% και τα 27,54 ευρώ. Ήπια κέρδη για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή.

Στα 29,12 ευρώ εκτοξεύθηκε η ΕΕΕ με κέρδη 1,46%, ενώ σταθερή στα 26 ευρώ έμεινει η Titan.

Στα mid caps ράλι 3,57% για την ΕΥΑΘ, 2,38% για την Profile και 0,97% για τον ΟΛΠ. Στα 11 ευρώ η Κρι Κρι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρ. Πειραιώς: Ο πρώην ασθενής της Ευρώπης φέρνει τώρα επενδυτικό «πυρετό» - Πάνω από 4 δισ. ήδη οι προσφορές στο placement

Στο επόμενο ανοδικό level περνάνε οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών

Πακέτα στην Εθνική Τράπεζα στον δρόμο προς νέα υψηλά

gazzetta
gazzetta reader insider insider