Οι κινήσεις αναδιάρθρωσης θέσεων μετά από μια τόσο μεγάλη συναλλαγή, όπως αυτή της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Πειραιώς, συνεχίστηκαν και σήμερα με τις τράπεζες να μη βγάζουν ακόμη αντίδραση και να μένουν σε χαμηλά.
Οι κινήσεις που παρατηρούνται στις τράπεζες έχουν να κάνουν κυρίως μετα την προσπάθεια πολλών εγχώριων επενδυτών να μετακυλίσουν τις θέσεις τους στα παράγωγα. Από εκεί προέρχεται ο θόρυβος των ημερών καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα τη λήξη των συμβολαίων Μαρτίου. Λογικά τη Δευτέρα, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς θα έχει τελειώσει αυτός ο θόρυβος που δημιουργείται από τους market makers και το hedging που κάνουν πολλοί brokers μεταξύ spot και παραγώγων δημιουργώντας αρκετά απότομα σκαμπανεβάσματα αυτές τις μέρες.
Αυτά συμβαίνουν σε μια ρηχή εγχώρια αγορά, στην οποία δεν υφίστανται και κάποιος ουσιαστικός έλεγχος ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη το τι έγινε πρόσφατα με την Entersoft και το ντιλ με τον όμιλο Olympia, με την ΕΚ να μη λαμβάνει τις απαντήσεις που έπρεπε.
Να σημειωθεί πως κόντρα στα παιχνίδια των διάφορων brokers, η HSBC αύξησε κατακόρυφα την τιμή στα 6 ευρώ από 4 προηγουμένως. Όπως αναφέρε, τις εντυπώσεις φαίνεται πως έκλεψε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς στο future forum που διοργάνωσε ο οίκος στο Ντουμπάι για τη ζώνη MENAT (Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Τουρκία). Μάλιστα, η επενδυτική τράπεζα αναφέρει η Πειραιώς καταγράφει μία εκ των υψηλότερων αναπτυξιακών δυναμικών στο πεδίο της ενσώματης λογιστικής αξίας στη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA) με τα χαμηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων.
Άκρως θετικά ήταν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες τόσο η Eurobank όσο και η Alpha Bank. Συγκεκριμένα, στη δημιουργία υψηλών αποδόσεων για τους μετόχους, οι οποίες θα ενισχυθούν περαιτέρω με την πλήρη ενσωμάτωση της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου, την οργανική ανάπτυξη και την ανάληψη στρατηγικών πρωτοβουλιών στην Κύπρο και τη Βουλγαρία, στοχεύει η Eurobank. Παρουσιάζοντας στους αναλυτές τα αποτελέσματα της Τράπεζας για το 2023 και το επιχειρηματικό πλάνο 2024 – 2026, ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας ανέφερε ότι η απόδοση κεφαλαίων αναμένεται να διαμορφωθεί στο 18% το 2024 και στο 15% περίπου τα επόμενα έτη, ενώ το ποσοστό διανομής κερδών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σταδιακά και θα προσεγγίσει το 50% των κερδών το 2026.
Αναφορικά με τη διανομή μερίσματος φέτος, ο κ. Καραβίας έκανε λόγο για μέρισμα περίπου 9 σεντς και διανομή τουλάχιστον του 25% των κερδών του 2023. Ερωτώμενος για το μέρισμα του 2025, ανέφερε ότι θα υπάρχει εικόνα τον Μάιο. Ο CEO της Eurobank έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ισχυρή παρουσία της Τράπεζας στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή που προσφέρει διαφοροποιημένες πηγές εσόδων και στοχεύει στην αύξηση των κερδών σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων, όπου οι εργασίες εκτός Ελλάδος θα συνεισφέρουν περίπου 50% στα οργανικά λειτουργικά κέρδη του Ομίλου.
Από την άλλη, προτεραιότητα για τη διοίκηση της Alpha Bank είναι η επιβράβευση των μετόχων της, δήλωσε στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων 2023, ο CEO του Ομίλου, Βασίλης Ψάλτης, τονίζοντας παράλληλα ότι θα γίνει συνετή χρήση των επιπλέον κεφαλαίων προκειμένου η Τράπεζα είναι παραμένει θωρακισμένη έναντι των διεθνών αβεβαιοτήτων.
Στη χρήση 2023 η Alpha Bank πέτυχε κέρδη ανά μετοχή 0,32 από 0,23 ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση και αυξημένα κατά 91% σε σχέση με το 2022. Τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα επέτρεψαν επίσης στη Διοίκηση να ανακοινώσει ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους κερδοφορίας για τα επόμενα χρόνια, λαμβάνοντας, λαμβάνοντας δε συντηρητικές παραδοχές για την πορεία των επιτοκίων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διοίκησης, η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων αναμένεται να ανέλθει στο 14% και τα κέρδη ανά μετοχή σε 0,35 ευρώ το 2026, ενώ εκτιμάται ότι τα πλεονάζοντα κεφάλαια θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ.
Κάπως έτσι το re - rating του εγχώριου τραπεζικού κλάδου συνεχίζεται με αμειώτους ρυθμούς, με τη Jefferies να αυξάνει περαιτέρω την τιμή στόχο για τη μετοχή της Alpha Bank στα 2,55 ευρώ, από 2,30 ευρώ προηγουμένως, στη βάση του νέου business plan που παρουσίασε η διοίκηση της τράπεζας.
Μένοντας στα εγχώρια, σήμερα αναμένεται η αξιολόγηση της DBRS για την ελληνική οικονομία που την έχει τοποθετήσει στο «BBB (low)» με σταθερό trend, χωρίς να αναμένεται κάποια διαφοροποίηση, ενώ την επόμενη Παρασκευή στις 15 Μαρτίου αναμένεται η, ως επί το πλείστον, αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody's, τον τελευταίο οίκο που θα δώσει την επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα.
Παράλληλα, μπορεί οι διεθνείς αγορές να βρίσκονται σε ρυθμούς ράλι, αλλά το ΧΑ συνεχίζει σε ένα πιο χαμηλό τέμπο, αναμένοντας να ολοκληρωθούν οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και οι τελευταίες κινήσεις των επενδυτών σε spot και παράγωγα, όπως και να πιστωθούν οι όποιες μετοχές αντιστοιχούν στους επενδυτές που συμμετείχαν στο placement για την Πειραιώς.
Στο ταμπλό τα περίεργα καλά συνεχίζονται με την ΕΤΕ να υποχωρεί και σήμερα στις δημοπρασίες, όταν λίγο πριν το κλείσιμο ήταν σταθερά με θετικό πρόσημο βλέποντας μέχρι και τα 7,12 ευρώ. Στις δημοπρασίες η μετοχή έκλεισε με νέες απώλειες 0,23% στα 7,014 ευρώ και σε ενδοσυνεδριακά χαμηλά. Απώλειες 1,22% για την Πειραιώς στα 4,05 ευρώ με την Alpha στο -0,03%. Από την άλλη, υψηλότερο κλείσιμο στις δημοπρασίες κατέγραψε η Eurobank στο 0,79% και τα 1,911 ευρώ.
Ο ΓΔ έκλεισε με άνοδο 0,11% στις 1.427,02 μονάδες με τον FTSE 25 στο 0,22% και τον τραπεζικό να υποχωρεί ξανά κατά 0,06% στις 1.230,74 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας ο ΓΔ έκλεισε με οριακή άνοδο 0,30%, ο FTSE 25 στο 0,10% και ο τραπεζικός με απώλειες 0,65%.
Παράλληλα, ισχυρά κέρδη κατέγραψε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ που συνεχίζουν σε ρυθμούς ράλι, στο 2,37% και 1,53% αντίστοιχα. Η πρώτη μάλιστα έκλεισε σε νέα υψηλά στα 15,58 ευρώ.
Κέρδη 1,43% για τη Μυτιληναίος που έδωσε αγοραστικό σήμα φτάνοντας στα 36,80 ευρώ, ενώ υψηλότερα κινήθηκε η ΜΟΗ με κέρδη 1,09% στα 27,80 ευρώ, με τον ΟΤΕ στο 1,25% και τα 13,74 ευρώ.
Υψηλότερα και η Jumbo στα 26,74 ευρώ.
Από την, η μετοχή της Aegean πιέστηκε αρκετά προς τις δημοπρασίες με απώλειες 1,4% όπως και η Cenergy στο -3,87% και ΒΙΟ με ΕΛΧΑ. Απώλειες και για την Optima παρά τα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε τις προάλλες.