Τελ. ενημέρωση 11:10
Υψηλή μεταβλητότητα και νευρικότητα αναμένεται να επιφέρει στις διεθνείς αγορές και στο Χρηματιστήριο το triple witching, δηλαδή η τριπλή λήξη στα παράγωγα, με τη λήξη των συμβολαίων και των δικαιωμάτων σε δείκτες και μετοχές.
Τα τρία τελευταία γεγονότα τριπλής λήξης αντιμετωπίστηκαν ένα ελαφρύ retracement στον S&P 500 τις ημέρες που ακολούθησαν, επομένως μπορεί να εμφανιστούν και σε αυτό τυχόν σημάδια πρόσκαιρης αδυναμίας, με την τάση ωστόσο να παραμένει ισχυρή.
Παράλληλα, ένα ακόμη δεδομένο που θα αυξήσει τη μεταβλητότητα είναι η αλλαγή στάθμισης της Τράπεζας Πειραιώς στους δείκτες FTSE τίθεται σε ισχύ από την έναρξη της διαπραγμάτευσης την επόμενη εβδομάδα (το flow όμως θα υπάρξει σήμερα στη λήξη). Μετά την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς και την αύξηση του free float της τελευταίας, η στάθμιση της τράπεζας στους δείκτες FTSE (FTSE All-World, FTSE Global Large Cap, FTSE Emerging και FTSE MPF All-World) θα αυξηθεί στο 81,4% από 54,4% προηγουμένως.
Ένα τρίτο μεγάλο γεγονός για το ΧΑ είναι η αξιολόγηση της Moody's το βράδυ της Παρασκευής, όπου θα φανεί εάν θα ευθυγραμμιστεί με τους υπόλοιπους οίκους αξιολόγησης, κάτι που αν συμβεί, όπως προσδοκά η αγορά, ως επί το πλείστον, θα λειτουργήσει περισσότερο ως επιβεβαίωση των εκτιμήσεων και ως επισφράγιση της πλήρους ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.
Αν και ευρύτερα οι ετυμηγορίες της Moody's ενέχουν σημαντική βαρύτητα σε επίπεδο αγορών-διαχειριστών, καθώς στον κόσμο των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας κυριαρχούν οι τρεις μεγάλοι -Moody's, Standard & Poor's και Fitch- οι οποίοι ελέγχουν το 95% (η Moody's και τη Standard & Poor's καλύπτουν το 80% της διεθνούς αγοράς και η Fitch το 15%) σε αυτή την περίπτωση, οι επικείμενες αποφάσεις της (είτε αναβαθμίσει σε «Baa3» με σταθερό outlook, είτε αλλάξει σε πρώτο χρόνο το outlook σε θετικό και σε δεύτερο αναβαθμίσει σε «Baa3») δεν αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο σε επίπεδο αγοράς ομολόγων.
Περνώντας αμιγώς στα του ταμπλό, απόλυτοι πραγωνιστές του Μαρτίου είναι οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Τέρνα Ενεργειακής με την πρώτη να ενισχύεται πάνω απο 14% και τη δεύτερη κατά σχεδόν 10%.
Η πορεία των δύο μετοχών δεν είναι τυχαία καθώς πέρα από τα ισχυρά θεμελιώδη και την πίεση που είχε δεχθεί η δεύτερη εξαιτίας ενός δύσκολου παγκόσμιου περιβάλλοντος για τον κλάδο των ΑΠΕ (επιτόκια κτλ), συνδέονται και με επικείμενες εξελίξεις γιαυτήν και το ντιλ εξαγοράς ενός σημαντικού ποσοστού από σαουδάραβες επενδυτές, σε τιμές υψηλότερες του ταμπλό, δηλαδή με σημαντικό premium. Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, πέρα από την αξία που θα προσδώσει στους μετόχους που ανέμεναν εξελίξεις και αναγνώριση της αξίας της ΤΕΝΕΡΓ, θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και κυρίως σημαντική ρευστότητα για να ξεδιπλώσει το μεγάλο επενδυτικό της πλάνο, αλλά και να επιβραβεύσει τους μετόχους της.
Πέραν αυτών, θα υπάρξει σημαντική αναθέρμανση τους ενδιαφέροντος και ενίσχυση του σήματος προς τα διεθνή funds για τοποθετήσεις στον εγχώριο κλάδο των κατασκευών και της ενέργειας που αποτελούν μαζί με τις τράπεζες τους πιο «hot» της αγοράς.
Οι φήμες που υπάρχουν μέχρι στιγμής, πέρα από το ράλι στις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - ΤΕΝΕΡΓ, οδηγούν σε ισχυρή επάνοδο των διυλιστηρίων, της Mytilineos ενώ και η ΔΕΗ ζεσταίνει τις μηχανές για να κινηθεί σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα. Οι συγκεκριμένες μετοχές συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων προτιμήσεων των αναλυτών και για φέτος.
Το re-rating των ελληνικών μετοχών, μετά τα ισχυρά αποτελέσματα που έχουν ανακοινώσει, συνεχίζεται με αμειώτους ρυθμούς, καθώς καθημερινά ξένοι οίκοι και εγχώριες χρηματιστηριακές ανεβάζουν και άλλο τις τιμές στόχους. Στις τράπεζες σταδικά όλοι οι αναλυτές θα ανεβάσουν τις τιμές στόχους, ενώ η Τιτάν, αλλά και η Μυτιληναίος είχαν σημαντικά upgrades από Citi και Pantelakis αντίστοιχα.
Όπως αναφέραμε η σημερινή συνεδρίαση θα είναι υψηλής μεταβλητότητας. Ο ΓΔ παραμένει πέριξ των 1.417 μονάδων, με τον τζίρο στα 10,63 εκατ. ευρώ. Στις 3.418,48 μονάδες ο FTSE 25 ενώ κέρδη 0,19% καταγράφει ο ΔΤΡ στις 1.207,21 μονάδες.
Στις τράπεζες σταδιακή αντίδραση βγάζει η μετοχή της Eurobank με άνοδο 1,10% στα 1,7995 ευρώ, με την Πειραιώς στο 0,25% και την Alpha στο +0,15%. Ήπια πτώση 0,42% για την ΕΤΕ.
Από την άλλη, υψηλά σκαμπανεβάσματα καταγράφουν οι μετοχές ΜΥΤΙΛ-ΜΟΗ καθώς μετά από τις βαριές απώλειες των προηγούμενων ημερών και το χθεσινό ράλι, δείχνουν να πιέζονται κάπως και σήμερα.
Η πρώτη υποχωρεί κατά 1,10% στα 36,06 ευρώ και η δεύτερη κατά 1,45% στα 27,22 ευρώ. Μεταβλητότητα και στη ΔΕΗ που προσπαθεί να ορθοποδήσει με κέρδη 0,53%. Ισχυρά κέρδη ξανά για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 2,34% και τα 16,64 ευρώ, βλέποντας και τα 17 ευρώ.
Κέρδη για ΒΙΟ, ΕΛΧΑ, Ελλάκτωρ και Intracom ενώ ήπια απώλειες καταγράφει η Aegean, ο ΟΤΕ, η Jumbo και η Titan.