Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός: Η σημασία για την Ελλάδα και η αντίδραση της Τουρκίας

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός: Η σημασία για την Ελλάδα και η αντίδραση της Τουρκίας
Σε μια κίνηση που αποτυπώνει για πρώτη φορά σε επίσημο κείμενο της Ε.Ε. τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προχώρησε η Ελλάδα, καταθέτοντας τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.

Σε μια κίνηση που αποτυπώνει για πρώτη φορά σε επίσημο κείμενο της Ε.Ε. τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προχώρησε η Ελλάδα, καταθέτοντας τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.

«Κλείνουμε εκκρεμότητες του παρελθόντος, υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα στην πράξη. Το ότι λύνουμε εκκρεμότητες δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», ανέφεραν πηγές από την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για μια σημαντική πράξη, που έρχεται σε συνέχεια άλλων, όπως η αποδοχή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Exxon και της Chevron, δυτικά και νότια της Κρήτης αντίστοιχα.

Όπως ανέφερε χθες το ΥΠΕΝ, πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία, καθώς για πρώτη φορά η χώρα μας θέτει τους κανόνες για την οργάνωση του θαλάσσιου χώρου. Ο ΘΧΣ συνιστά ένα ολιστικό χωροταξικό πλαίσιο και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ανάπτυξη γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας, αποτυπώνοντας με ευκρίνεια τις ανθρώπινες δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιούνται σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας μας, με σεβασμό στην αδήριτη ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.

Στον ελληνικό χάρτη καταγράφονται οι συμφωνίες οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, οι οποίες προέκυψαν κατόπιν διμερών διαπραγματεύσεων, στη βάση των κανόνων του Δικαίου της Θάλασσας και των αρχών καλής γειτονίας. Η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία τέμνει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αμφισβητώντας την αναθεωρητική λογική της Γαλάζιας Πατρίδας.

Τουρκικά ΜΜΕ: Με τον χάρτη των Ελλήνων δεν θα μπορούμε να κολυμπάμε ούτε στο Αϊβαλί, ούτε στη Σμύρνη

«Με τον χάρτη των Ελλήνων δεν θα μπορούμε να κολυμπάμε ούτε στο Αϊβαλί, ούτε στη Σμύρνη» αναφέρουν σήμερα τα τουρκικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

«H Eλλάδα συνεχίζει με τον χάρτη της Σεβίλλης. Πρόκληση στο Αιγαίο με χάρτη» γράφει η εφημερίδα Hurriyet. «Η Ελλάδα ανακοίνωσε έναν χάρτη που δείχνει τι; Μαξιμαλιστικές φιλοδοξίες της στο Αιγαίο ως «Περιοχές Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού». Ο χάρτης συντάχθηκε με βάση τις ελληνικές θέσεις, οι οποίες αναφέρουν ότι ακόμη και τα μικρότερα νησιά του Αιγαίου έχουν πλήρη (100%) δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ότι στην Τουρκία δεν παραχωρούνται άλλα δικαιώματα εκτός από τα χωρικά της ύδατα.

Η θέση της Τουρκίας για τη «Γαλάζια Πατρίδα» και η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης δεν ελήφθησαν υπόψη. Αυτός ο χάρτης, που θα σταλεί στην Επιτροπή της ΕΕ τις επόμενες ημέρες, είναι σχεδόν πανομοιότυπος με τον «χάρτη της Σεβίλλης» που ανακοίνωσε η ΕΕ. Στον χάρτη, αν και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο εμφανίζονται ως 6 μίλια, αναφέρεται ότι «η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης έως 12 μίλια». Στόχος της Ελλάδας είναι αυτός ο χάρτης, που αντικατοπτρίζει τις μαξιμαλιστικές της φιλοδοξίες, να καταγραφεί για πρώτη φορά ως «επίσημο έγγραφο» στην ΕΕ».

Sozcu: «Η Ελλάδα παρουσιάζει χάρτη των 12 μιλίων και η Άγκυρα παρακολουθεί»

«Υπάρχει ο κίνδυνος το Αιγαίο να γίνει ελληνική λίμνη. Η Ελλάδα κατέβασε τα 12 μίλια από το ράφι». Η εφημερίδα αναφέρει: «Η Ελλάδα θα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον 'χάρτη μέγιστης θαλάσσιας δικαιοδοσίας' της, στον οποίο δείχνει τα χωρικά ύδατα 12 μιλίων και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός ορίζεται ως ένα τεχνικό έγγραφο που προβλέπει την αειφόρο χρήση των θαλασσών σε τομείς όπως το περιβάλλον, οι μεταφορές, η ενέργεια και η αλιεία.

Ωστόσο, η Ελλάδα προετοιμάζει αυτό το έγγραφο για να περιλαμβάνει «μέγιστες αξιώσεις» σε αμφισβητούμενες περιοχές όπως τα σύνορα της ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα μήκους 12 μιλίων. Έτσι, ο χάρτης γίνεται ένα έγγραφο θέσης παρόλο που δεν δημιουργεί μια πραγματική κατάσταση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider