Wall Street: Με «αέρα» Fed ο S&P έσπασε και τις 5.200 μονάδες - Ράλι και ρεκόρ για Dow Jones, Νasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Με «αέρα» Fed ο S&P έσπασε και τις 5.200 μονάδες - Ράλι και ρεκόρ για Dow Jones, Νasdaq
Στο 1,25% ο Nasdaq μετά το πέμπτο διαδοχικό pause στα επιτόκια.

Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τετάρτης οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street, με το αρχικό μούδιασμα εν αναμονή των αποφάσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για τα επιτόκια να δίνει την θέση του στον ενθουσιασμό, καθώς οι επενδυτές καλωσόρισαν την διατήρηση του «πλάνου» για τρεις μειώσεις μέσα στο 2024, αρχής γενομένης από τον προσεχή Ιούνιο.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με κέρδη 401 μονάδων ή 1,03% στις 39.512 μονάδες, όπως και ο διευρυμένος S&P 500, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 0,89% στις 5.224 μονάδες. Ακόμα καλύτερη η εικόνα στον τεχνολογικό κλάδο, με τον Nasdaq να διαμορφώνεται στις 16.369 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 1,25%.

Σημειώνεται πως πρόκειται για το 18ο ρεκόρ του S&P 500 μέσα στο τρέχον έτος, με την «Μητέρα των Αγορών» να κλείνει πάνω από τις 5.200 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία, ενώ σε νέα επίπεδα ρεκόρ βρέθηκαν και οι άλλοι δύο βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς.

Στο ταμπλό της συνεδρίασης, ράλι σχεδόν 12% σημείωσε η μετοχή της Paramount Global μετά από δημοσίευμα που ανέφερε πως το fund Apollo Global Management κατέθεσε πρόταση ύψους 11 δισ. δολαρίων για την αγορά των κινηματογραφικών στούντιο της εταιρείας.

Στον τεχνολογικό τομέα, κέρδη 2,5% κατέγραψε και η μετοχή της Tesla, ενώ άνοδο 1,5% σημείωσε και η μετοχή της Apple, καθώς εκτιμάται πως οι κολοσσοί του κλάδου να επωφεληθούν σημαντικά από την μείωση των επιτοκίων της Fed. Με άνοδο 1,9% έκλεισε και η μετοχή της Meta, ενώ κέρδη κοντά στο 1% κατέγραψαν οι τίτλοι των Alphabet, Amazon, Microsoft και Nvidia.

Νωρίτερα, σε μια απόφαση που ήταν ευρέως αναμενόμενη, η Fed διατήρησε τα επιτόκια σε υψηλά δύο δεκαετιών, με το εύρος να κυμαίνεται μεταξύ 5,25% - 5,5%, όπως είχε διαμορφωθεί από τον περασμένο Ιούλιο κατά τον τελευταίο κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Παράλληλα, η νομισματική αρχή αναβάθμισε, σε σχέση με τον Δεκέμβριο, τις προβλέψεις της για το αμερικανικό ΑΕΠ το τρέχον έτος και το επόμενο, υποβάθμισε ελαφρώς την πρόβλεψη για το ποσοστό ανεργίας φέτος και ανέβασε την πρόβλεψη για τον δομικό πληθωρισμό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι αξιωματούχοι της Fed προσανατολίζονται σε τρεις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024, όπως «μαρτυρά» το dot plot της Fed, που καταρτίζεται με βάση τους 19 αξιωματούχους που αποτελούν την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής. Ακολούθως, το 2025 αναμένονται ακόμα τρεις μειώσεις στα επιτόκια - μία λιγότερη συγκριτικά με την προηγούμενη εκτίμηση- και ακόμα τρεις μειώσεις το 2026. Στόχος το βασικό επιτόκιο να διαμορφωθεί περίπου στο 2,6%, γεγονός που απαιτεί ακόμα δύο μειώσεις μετά το 2026.

Οι αξιωματούχοι της Fed άφησαν να εννοηθεί ότι παραμένουν σε τροχιά να μειώσουν τα επιτόκια φέτος, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020, αλλά πλέον «βλέπουν» μόνο τρεις μειώσεις το 2025 - από τέσσερις που ανέμεναν τον Δεκέμβριο. Η Fed εμμένει, επίσης, στην πρόθεσή της να συνεχίσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της κατά έως 95 δισ. δολάρια τον μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υποχώρησε από τα υψηλά πέντε μηνών το πετρέλαιο με απώλειες 2%

Μικρά κέρδη για τον χρυσό μετά τo νέο pause της Fed

Ζοφερή πρόβλεψη για το χρέος των ΗΠΑ: Θα φτάσει στο 166% του ΑΕΠ σε ορίζοντα 30 ετών

gazzetta
gazzetta reader insider insider