Οριακή άνοδο κατέγραψε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 την Παρασκευή που ήταν, όμως, αρκετή για του χαρίσει νέο ιστορικό υψηλό. Ολοκληρώθηκε, έτσι, μια εβδομάδα που ήταν πλούσια σε αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, με πιο απρόσμενη αυτή της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας η οποία άνοιξε τον «χορό» των μειώσεων των επιτοκίων μετά από 9 συναπτά έτη νομισματικής σύσφιξης.
Αναλυτικότερα, ο Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,02%, ενώ ο Eurostoxx 50 διολίσθησε 0,43% στις 5.037 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε 0,62% στις 7.931 μονάδες, ενώ στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη έκλεισε στις 18.214 μονάδες με άνοδο 0,22%, ενώ στην Γαλλία ο δείκτης CAC 40 αποδυναμώθηκε 0,34% στις 8.151 μονάδες. Ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 0,07% στις 34.352 μονάδες ενώ στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 κατέγραψε κέρδη 0,70% στις 10.943 μονάδες.
Αυτή είναι μόνο η αρχή για τις ευρωαγορές που σημειώνουν το μεγαλύτερο σε διάρκεια «σερί» θετικών προσήμων από το 2012. Η οικονομία φαίνεται να ανακτά τη δύναμη της με τις επερχόμενες μειώσεις επιτοκίων να της προσδίδουν αυτοπεποίθηση. Άλλωστε και η Citi προχώρησε σε αναβάθμιση της τιμής - στόχου της κατά περίπου 6% σε 540 από 510 μονάδες για τον Stoxx 600 για το τέλος του 2024. Αναλυτικότερα, ο λόγος για επί τα βελτίω αναθεώρηση οφείλεται στη μεγαλύτερη σαφήνεια που υπάρχει πλέον για την πορεία των επιτοκίων της Fed σε συνδυασμό με μία ενδεχόμενη αδυναμία του δολαρίου των ΗΠΑ. «Οι ευρωπαϊκές μετοχές τείνουν να διαπραγματεύονται ανοδικά στις περιόδους κύκλων μειώσεων επιτοκίων» τονίζει παράλληλα η Citi, συμπληρώνοντας ότι «η συνεδρίαση της Fed αυτή την εβδομάδα περιορίζει ορισμένους από τους κίνδυνους για υψηλότερα επιτόκια επί μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος (higher for longer), με τις μειώσεις να παραμένουν σταθερά στο τραπέζι». Ταυτόχρονα, ελέω μίας αποδυνάμωσης του αμερικανικού δολαρίου το β' τρίμηνο του 2024, οι διεθνείς μετοχές θα δουν οφέλη. Υπό αυτό το πρίσμα, η Citi αύξησε επίσης την πρόβλεψή της για το 2024 για τα κέρδη ανά μετοχή των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στο 6% από 3%, λόγω της πιθανής βελτίωσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.
Οι αγορές «τρέχουν με χίλια» στοιχηματίζοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν το κόστος δανεισμού, με την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Αγγλίας να παίρνουν σειρά, αν και αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το εάν οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες θα κάνουν ταυτόχρονα κίνηση τον Ιούνιο. Οι χρηματαγορές δίδουν μία πιθανότητα 90% για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ έως τον Ιούνιο από λιγότερο από 80% που ίσχυε την Τετάρτη, ενώ για την Τράπεζα της Αγγλίας οι πιθανότητες κυμαίνονται τώρα στο 70% για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, καθώς διατήρησε στη χθεσινή της συνεδρίαση το επιτόκιό της αμετάβλητο στο 5,25%.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η Fed επιβεβαίωσε ότι θα κάνει τρεις επιτοκιακές μειώσεις φέτος, όπως ακριβώς είχε προβλέψει το Δεκέμβριο, όμως για το 2025 προβλέπει επιτοκιακές μειώσεις 75 μονάδων βάσης αντί για τις 100 που περίμενε το Δεκέμβριο και αυτό υποδηλώνει ότι η διαδικασία μείωσης των επιτοκίων θα πάρει περισσότερο χρόνο. Άλλωστε και ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ εμφανίστηκε επιφυλακτικός υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα και ότι η πρόοδος σε ό,τι αφορά στη μείωσή του δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.