Χαλκός: Νέο ρεκόρ καταγράφουν οι τιμές - Data centers και ηλεκτροκίνηση απογειώνουν τη ζήτηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χαλκός: Νέο ρεκόρ καταγράφουν οι τιμές - Data centers και ηλεκτροκίνηση απογειώνουν τη ζήτηση
Νέο υψηλό ρεκόρ σημείωσαν τα futures χαλκού την Τετάρτη, καθώς η ζήτηση παραμένει ισχυρή για την κατασκευή data center ενώ συνεχίζεται σταθέρα και η άνοδος της ηλεκτροκίνησης.

Νέο υψηλό ρεκόρ σημείωσαν τα futures χαλκού την Τετάρτη, καθώς η ζήτηση παραμένει ισχυρή για την κατασκευή data center ενώ συνεχίζεται σταθέρα και η άνοδος της ηλεκτροκίνησης.

Οι τιμές του χαλκού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του της Νέας Υόρκης (NYMEX) έφτασαν τα 5,02 δολάρια ανά λίβρα, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet. Τα futures ανεβαίνουν για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, έχοντας σημειώσει άλμα 5% αυτή την εβδομάδα. Μέχρι στιγμής φέτος το μέταλλο κερδίζει περισσότερο από 25%.

«Το ράλι πιθανότατα καθοδηγείται από τα hedge funds που συσσωρεύονται σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού και αναγκάζουν τους short sellers να καλύψουν τις θέσεις τους», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank, Ole Hansen.

Η ζήτηση για χαλκό θεωρείται ευρέως ως δείκτης οικονομικής υγείας, με το μέταλλο να θεωρείται το κλειδί για το οικοσύστημα της ενεργειακής μετάβασης. Είναι ένα από τα βασικά υλικά που χρησιμοποιείται στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, ηλεκτρικών δικτύων και ανεμογεννητριών, ειδικά καθώς στην παγκόσμια οικονομία αυξάνεται η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια.

ΒοΑ: Αύξηση της ζήτησης κατά 5% φέτος

Η ζήτηση χαλκού από τα ηλεκτρικά οχήματα και τον τομέα των μεταφορών συνολικά αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 5% φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Bank of America.

Ο χαλκός είναι επίσης ένα κρίσιμο υλικό για τα καλώδια που χρησιμοποιούνται σε data centers, των οποίων η ανάπτυξη έχει τροφοδοτήσει τη ζήτηση για το κόκκινο μέταλλο, ειδικά καθώς η έκρηξη τεχνητής νοημοσύνης δημιουργεί μεγαλύτερη ανάγκη για κέντρα δεδομένων.

«Με τη ζήτηση από ηλεκτρικά οχήματα να εξακολουθεί να αυξάνεται, αν και με βραδύτερο ρυθμό, η εστίαση έχει μετατοπιστεί στον χαλκό που απαιτείται για τη δημιουργία του κέντρου δεδομένων», προστίθεται στο σημείωμα της BofA.

Τα κέντρα δεδομένων βασίζονται στον χαλκό για διάφορες ηλεκτρικές εφαρμογές — ηλεκτρικές συνδέσεις, ράβδους διαύλου, καλώδια τροφοδοσίας. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει ότι η ζήτηση ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων θα υπερδιπλασιαστεί σε πάνω από 1000 τεραβατώρες (TWh) το 2026 από 460 TWh το 2022.

Η International Copper Study Group (ICSG) μείωσε τις προβλέψεις της για πλεόνασμα προσφοράς του μετάλλου φέτος λόγω της χαμηλότερης από την αναμενόμενη παραγωγής στα ορυχεία.

Οι προβλέψεις για την αύξηση της παραγωγής χαλκού για το 2024 μειώθηκαν στο 0,5% σε σύγκριση με αύξηση 3,7% που εκτιμήθηκε από την ICSG τον περασμένο Οκτώβριο του 2023. Αυτό οφείλεται κυρίως σε βραδύτερη από την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής, καθυστερήσεις στην έναρξη λειτουργίας έργων και αναθεωρημένες προοπτικές που αφορούν στην παραγωγή από μεγάλες εταιρείες.

Κίνα και δολάριο

Η Κίνα παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τάσεων στην αγορά κρίσιμων μετάλλων. Τον Μάρτιο, τα κινεζικά χυτήρια χαλκού κατέληξαν σε συμφωνία για μείωση της παραγωγής κατά 5% έως 10% ως απάντηση στην απότομη μείωση του κόστους επεξεργασίας του χαλκού. Αυτή η εξέλιξη είχε ωθήσει τις τιμές του χαλκού σε υψηλό ενός έτους, ξεπερνώντας αρχικά τα 4 δολάρια ανά λίβρα. Στη συνέχεια, μια σημαντική πτώση της αξίας του δολαρίου ΗΠΑ ώθησε τις τιμές του χαλκού να ξεπεράσουν το υψηλό 14 μηνών, φτάνοντας πάνω από τα 4,2 δολάρια ανά λίβρα στις αρχές Απριλίου.

Σύμφωνα με το S&P Global: «Οι τιμές του χαλκού αναμένεται να αυξηθούν μακροπρόθεσμα ως αποτέλεσμα της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, παρά τις βραχυπρόθεσμες ανησυχίες που επικρατούν» και προβλέπει ότι η ζήτηση χαλκού θα διπλασιαστεί, φτάνοντας τα 50 εκατομμύρια μετρικούς τόνους μέχρι το 2035. Οι πιο σημαντικές απαιτήσεις αναμένεται να προέλθουν από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ευρώπη και την Ινδία, όπως επισημαίνει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χαλκός: Το κρίσιμο μέταλλο για την ενεργειακή μετάβαση

gazzetta
gazzetta reader insider insider