Ένας κοινός παρονομαστής από Τόκιο έως Νέα Υόρκη

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ένας κοινός παρονομαστής από Τόκιο έως Νέα Υόρκη
Από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο μέχρι το Τόκιο, αν υπάρχει μια ομοιότητα μεταξύ των παγκόσμιων αγορών μετοχών είναι τα υψηλά ρεκόρ. 

Από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο μέχρι το Τόκιο, αν υπάρχει μια ομοιότητα μεταξύ των παγκόσμιων αγορών μετοχών είναι τα υψηλά ρεκόρ. Από τα 20 μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου, τα 14 έχουν φτάσει σε υψηλά όλων των εποχών τις τελευταίες ημέρες. Ο δείκτης MSCI ACWI που παρακολουθεί τις ανεπτυγμένες και τις αναδυόμενες αγορές, σημειώνει αλλεπάλληλα ρεκόρ, με πιο πρόσφατο του Dow Jones στην Wall Street με τις 40.000 μονάδες.

Εντωμεταξύ, τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, τον Καναδά, τη Βραζιλία, την Ινδία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία βρίσκονται επί του παρόντος κοντά ή έχουν ήδη σκαρφαλώσει σε ιστορικά υψηλά. Οι επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων, οι υγιείς οικονομίες και τα εταιρικά κέρδη οδηγούν το διεθνές ράλι. Επιπλέον, άλλοι παράγοντες που οδηγούν το bull market είναι τα 6 τρισ. δολάρια που μοχλεύονται στην ευρύτερη χρηματαγοράς, ενώ οι κίνδυνοι ελαχιστοποιούνται.

«Από μακροοικονομική άποψη, δεν υπάρχουν κόκκινα σήματα», τονίζει ο Σάλμαν Αχμέντ, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικής και στρατηγικής κατανομής περιουσιακών στοιχείων στη Fidelity International, ο οποίος έχει σύσταση overweight στα χαρτοφυλάκια πολλαπλών assets του. «Η εικόνα παραμένει ισχυρή και το ράλι διευρύνεται» πρόσθεσε.

Η υποχώρηση των μετοχών παγκοσμίως τον Απρίλιο δεν κράτησε πολύ, καθώς οι αγοραστές έδιναν διαρκές «παρών», γεγονός που εξηγεί γιατί ο S&P 500 δεν έχει σημειώσει πτώση άνω του 2% σε 311 ημέρες, το μεγαλύτερο σερί του από το 2017-2018. Ακόμη και οι κινεζικές μετοχές, οι οποίες δυσκολεύονται από τότε που άγγιξαν ιστορικό υψηλό τον Φεβρουάριο του 2021, αρχίζουν να επανέρχονται.

Ράλι 12 τρισεκατομμυρίων δολαρίων

Ο S&P 500 σημείωσε 24 νέα ρεκόρ όλων των εποχών το 2024 μετά από δύο χρόνια, ενώ οι αμερικανικές μετοχές έχουν κέρδη 12 τρισ. δολαρίων από τα τέλη Οκτωβρίου. Μέρος του ράλι οφείλεται στις επενδυτικές ελπίδες για μια ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας, ενώ η αγορά εργασίας παραμένει εύρωστη και ο πληθωρισμός ψύχεται, ωθώντας τα στοιχήματα ότι η Fed θα χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική με μείωση επιτοκίων εντός του τρέχοντος έτους.

Ένας άλλος παράγοντας είναι ο ενθουσιασμός για την AI. Ο γίγαντας τσιπ τεχνητής νοημοσύνης Nvidia από μόνος του είναι υπεύθυνος για περίπου το 1/4 των κερδών του S&P 500. Και μαζί με τη Microsoft, την Amazon, τη Meta και τη μητρική της Google, την Alphabet, αυτή η πεντάδα μετοχών έχει ηγηθεί περίπου του 53% της ανόδου του δείκτη.

«Ενώ η δύναμη του τεχνολογικού τομέα ήταν απίστευτα σημαντική για να βοηθήσει τις αγορές να φτάσουν σε διαδοχικά υψηλά, δεν είναι μόνοι της. Το ράλι απέχει πολύ από το έχεις έναν μόνο τομέα που τα πάει καλά. Ενώ κάποιοι ανησυχούσαν για την υπερσυγκέντρωση της αγοράς πέρυσι, δεν μπορείτε να πείτε το ίδιο το 2024», σύμφωνα με τον Ντέιβ Μάτσα, διευθύνοντα σύμβουλο της Roundhill Investments.

Κέρδη - έκπληξη σε Ευρώπη και Καναδά

Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές μετοχές βρίσκονται επίσης σε αγοραστικό «πάρτι», καθώς τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν σημάδια πληθωριστικής πτώσης ελέω της επικείμενης μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ, τροφοδοτώντας τα εταιρικά κέρδη, με αποτέλεσμα οι αγορές να συνεχίσουν να χτίζουν πάνω στο υπάρχον ράλι.

«Η αναμενόμενη υποτονική περίοδος κερδών αποδείχθηκε καλύτερη από ό,τι αναμενόταν», δήλωσαν οι αναλυτές στρατηγικής της BNP Paribas με επικεφαλής τον Τζορτζ Ντέμπας, σημειώνοντας ότι τα 3/4 των ευρωπαϊκών εταιρειών ανταποκρίθηκαν ή ξεπέρασαν τις προσδοκίες για κέρδη, με τα περιθώρια να βελτιώνονται. Αυτό τροφοδοτεί τις εκτιμήσεις των αναλυτών για μελλοντικά κέρδη, ανεβάζοντας τις μετοχές υψηλότερα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε τους πέντε από τους τελευταίους έξι μήνες, με την απόκλιση της ΕΚΤ στη νομισματική πολιτική από τις ΗΠΑ και την Fed να είναι πιθανότατα ουράνιος άνεμος για τις μετοχές της Γηραιάς Ηπείρου. Ενώ το ράλι είχε συγκεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό σε λίγες μετοχές, η εικόνα άλλαξε από τον Φεβρουάριο, με 16 μετοχές να συνεισφέρουν το 50% των ετήσιων κερδών στο Stoxx 600 και επικεφαλής την Novo Nordisk, που απέφερε το 10% των κερδών.

Ο δείκτης FTSE 100 του Ηνωμένου Βασιλείου ανέκτησε μεγάλο μέρος της υποαπόδοσής του από την αρχή του έτους. Η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων υπήρξε βασικός μοχλός, ενώ ο οικονομικά ευαίσθητος τομέας των εμπορευμάτων έχει επίσης ωθήσει ανοδικά το σύνολο των μετοχών του Καναδά, τον S&P/TSX Composite Index, σε υψηλό όλων των εποχών.

Ο χρυσός και ο χαλκός έχουν σημειώσει επανειλημμένα ρεκόρ φέτος, δίνοντας ώθηση στον τεράστιο τομέα εξόρυξης της χώρας. «Οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων πλησιάζουν σε υψηλά δεκαετίας, γεγονός που θα μπορούσε να διατηρήσει τη στήριξη του καναδικού δείκτη προς το παρόν», έγραψαν οι αναλυτές του Bloomberg Intelligence.

Ιαπωνία, Ινδία, Αυστραλία επιστρέφουν

Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας ισχυροποιείται 16% φέτος, προσθέτοντας κέρδη 28% από πέρυσι. Η χώρα προσέλκυσε επενδυτές, ενώ το αδύναμο γεν και το τέλος των αρνητικών επιτοκίων στην Ιαπωνία έφεραν άνοδο στα χρηματιστηριακά ταμπλό. Οι αναλυτές στρατηγικής της BlackRock δήλωσαν ότι η υποχώρησε του γεν θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές, αλλά οι προοπτικές είναι καλές μακροπρόθεσμα λόγω των μεταρρυθμίσεων, των εγχώριων επενδύσεων και της αύξησης των μισθών.

Η Ινδία βρίσκεται επίσης σε μια ισχυρή πορεία, με τον δείκτη αναφοράς S&P BSE Sensex να σημειώνει ρεκόρ και να ξεπερνά την Κίνα, χάρη στις επενδυτικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και την αναπτυσσόμενη οικονομία. Ωστόσο, οι επενδυτές ήταν επιφυλακτικοί τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με τις αβεβαιότητες λόγω εκλογών. Τέλος, ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε υψηλό στις 28 Μαρτίου, αφού τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ενίσχυσαν τα στοιχήματα ότι τα επιτόκια έχουν φτάσει στην κορύφωσή τους και οι μειώσεις επιτοκίων θα έρθουν στα τέλη του 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιστροφή πάνω από τα 67.000 δολάρια για το Bitcoin

Για τι θέλει να τον θυμούνται όταν «φύγει» ο συνιδρυτής της Apple

Harbor Lab: Ψήφος εμπιστοσύνης 16 εκατ. δολαρίων από ευρωπαϊκό fund στην ελληνική startup

gazzetta
gazzetta reader insider insider