Μεικτά πρόσημα στη Wall Street - Επιστροφή μετά από 100 χρόνια στο Τ+1.

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεικτά πρόσημα στη Wall Street - Επιστροφή μετά από 100 χρόνια στο Τ+1.
Ράλι άνω του 6% για την Nvidia.

Τελευταία ενημέρωση 21:53

Με μεικτά πρόσημα κινούνται την Τρίτη οι δείκτες στη Wall Street, στη πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις επόμενες ημέρες νέα μακροοικονομικά στοιχεία που θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σχετικά με τη νομισματική πολιτική.

Η εικόνα στο ταμπλό διαμορφώνεται ως εξής: Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται οριακά 0,07% στις 16.931 μονάδες, ενώ νωρίτερα σημείωσε νέο ενδοσυνεδριακό ρεκόρ, «σκαρφαλώνοντας» για πρώτη φορά πάνω από τις 17.000 μονάδες. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones αποδυναμώνεται 0,88% στις 38.725 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 διολισθαίνει 0,38% στις 5.284 μονάδες.

Οι μετοχές της Nvidia σημειώνουν άνοδο άνω του 6% μετά τη θετική επίδοση της προηγούμενης εβδομάδας ωθώντας ανοδικά τον Nasdaq.

Στο μέτωπο των επιτοκίων, ο επικεφαλής της αμερικανικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας στη Μινεάπολης, Νιλ Κασκάρι, επισήμανε μιλώντας στο CNBC, ότι η Fed θα πρέπει να περιμένει σημαντική πρόοδο στον πληθωρισμό πριν μειώσει τα επιτόκια. Τόνισε επίσης ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε ακόμη και να αυξήσει τα επιτόκια εάν ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει περαιτέρω. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να αποκλείσουμε τίποτα σε αυτό το σημείο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στον κλάδο των επιχειρήσεων, η T-Mobile ανακοίνωσε τη Τρίτη τα σχέδια να αποκτήσει το μεγαλύτερο μέρος της U.S. Cellular, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων της σε μία συμφωνία ύψους 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η συμφωνία περιλαμβάνει μετρητά και ανάληψη χρέους ύψους 2 δισ. δολαρίων. Στον απόηχο η μετοχή της ενισχύεται σχεδόν 1%.

Επιπλέον, ράλι άνω του 20% καταγράφει η μετοχή της Gamestop μετά την ανακοίνωση του κατασκευαστή video games για άντληση 933 εκατ. δολαρίων, που προήλθαν από την πώληση περίπου 45 εκατ. κοινών μετοχών.

Η μετοχή της Apple ενισχύεται περίπου 1%, καθώς τα στοιχεία υποδεικνύουν ανάκαμψη της αγοράς στην Κίνα. Οι αποστολές iPhone στην Κίνα σημείωσαν άλμα περίπου 52% τον Απρίλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με στοιχεία που αναλύθηκαν από την UBS.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα οι αγορές των ΗΠΑ παρέμειναν κλειστές λόγω της αργίας για την Ημέρα Μνήμης (Memorial Day), ενώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής, νέο ρεκόρ όλων των εποχών πέτυχε ο Nasdaq, καθώς τα κέρδη της Nvidia αντιστάθμισαν τις ανησυχίες ότι η Fed θα καθυστερήσει τις μειώσεις των επιτοκίων.

Σε επίπεδο εβδομάδας, οι επιδόσεις ήταν ανάμεικτες με μεγάλο χαμένο τον Dow Jones με απώλειες της τάξεως του 2,33% και το πρώτο αρνητικό πενθήμερο εδώ και πάνω από ένα μήνα. Ο S&P 500 παρέμεινε οριακά στο «πράσινο», με κέρδος 0,03% και ο Nasdaq έκοψε το νήμα με άνοδο 1,4%.

Επιστροφή της Wall Street μετά από 100 χρόνια στο Τ+1

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης επιστρέφει σήμερα, μετά από 100 χρόνια, στο σύστημα Τ+1, που σημαίνει ότι ο διακανονισμός των συναλλαγών θα γίνεται πλέον εντός 24 ωρών. Η αλλαγή, που μειώνει στο ήμισυ τον χρόνο ολοκλήρωσης κάθε συναλλαγής, θα αφορά επίσης τις συναλλαγές στον Καναδά και το Μεξικό.

Η επαναφορά του Τ+1 έχει στόχο να μειώσει τον κίνδυνο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Παρολ' αυτά, είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστούν ορισμένες δυσκολίες στην αρχή, όπως η δυνατότητα των διεθνών επενδυτών να προμηθευτούν εγκαίρως δολάρια, ή ο περιορισμένος χρόνος για τη διόρθωση λαθών.

Η εποχή του Τ+1 τη δεκαετία του 1920, που χαρακτηρίστηκε από εντυπωσιακή απόδοση των μετοχών, τερματίστηκε επειδή η χειρωνακτική φύση των συναλλαγών καθιστούσε αδύνατη τη διαχείριση των ολοένα και αυξανόμενων συναλλαγών.

Ο χρόνος διακανονισμού έφτασε τις 5 ημέρες. Μειώθηκε στις 3 ημέρες τη δεκαετία του 1990, εν μέρει λόγω των επιπτώσεων από το κραχ της Μαύρης Δευτέρας του 1987 και έπειτα στις 2 ημέρες το 2017, ούτως ώστε να αντικατοπτρίζει καλύτερα τη σύγχρονη χρηματιστηριακή αγορά.

Η μετάβαση στη 1 ημέρα διαφέρει λόγω του μεγέθους και της κλίμακας της αγοράς σήμερα, της πολυπλοκότητας των διασυνοριακών επενδύσεων και του γεγονότος ότι οι ΗΠΑ αφήνουν πίσω πολλές άλλες επικράτειες.

Μάκρο

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, σε νέο επίπεδο ρεκόρ σκαρφάλωσαν οι τιμές των κατοικιών των ΗΠΑ τον Μάρτιο.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης S&P CoreLogic Case-Shiller που αξιολογεί τις τιμές σε 20 μητροπολιτικές περιοχές, ενισχύθηκε 0,3% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 7,4% τους τελευταίους 12 μήνες που έληξαν τον Μάρτιο, κερδίζοντας ελαφρώς την εκτίμηση των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones Newswires και της Wall Street Journal, που έβλεπαν τον δείκτη να σημειώνει αύξηση 7,3%.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, ανέκαμψε τον Μάιο μετά από τρεις μήνες φτάνοντας τις 102 μονάδες, από την αναθεωρημένη μέτρηση των 97,5 μονάδων του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με το Conference Board.

Όπως μεταδίδει το Marketwatch, οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν ότι ο δείκτης θα μειωνόταν και πάλι, το Μάιο στις 96 μονάδες.

Την Παρασκευή αναμένεται η έκθεση για τα προσωπικά εισοδήματα και τις προσωπικές δαπάνες (PCE).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Νέο ρεκόρ κατέγραψαν οι τιμές των κατοικιών τον Μάρτιο

Κασκάρι (Fed) για πληθωρισμό: Χρειάζονται μήνες θετικών στοιχείων πριν μειώσουμε τα επιτόκια

gazzetta
gazzetta reader insider insider