Η πολιτική αβεβαιότητα συνεχίζει να πιέζει τις ευρωαγορές - Εκτόξευση 38,5% για την Raspberry Pi

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η πολιτική αβεβαιότητα συνεχίζει να πιέζει τις ευρωαγορές - Εκτόξευση 38,5% για την Raspberry Pi
Στο «κόκκινο» έκλεισαν όλοι οι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια.

Με αρνητικά πρόσημα κινήθηκαν την Τρίτη οι ευρωαγορές, καθώς παραμένει η επιφυλακτικότητα που έφερε η αιφνίδια απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στην Γαλλία, ενώ την ίδια στιγμή οι επενδυτές προσβλέπουν στην επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,93% στις 517,29 μονάδες ενώ στο κόκκινο έκλεισαν όλοι οι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια, με τις τράπεζες να οδηγούν τις απώλειες, με πτώση 2,17%. Ο Eurostoxx 50 υποχώρησε 1,04% στις 4.964 μονάδες.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης σημείωσε πτώση 0,66% στις 18.372 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 συνεχίζει να κλυδωνίζεται από το ρευστό πολιτικό κλίμα της χώρας, αφού έχασε 1,33% στις 7.789 μονάδες. Παρόμοια εικόνα και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον δείκτη FTSE 100 να διαμορφώνεται κατά 0,98% χαμηλότερα στις 8.147 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο έχασε 1,93% στις 33.874 μονάδες, ενώ τέλος, ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 1,60% στις 11.175 μονάδες.

Στον επιχειρηματικό χώρο, ράλι 38,5% κατέγραψε η μετοχή της βρετανικής startup Raspberry Pi στην πρεμιέρα της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου την Τρίτη. Με βάση την τιμολόγηση των μετοχών της, η εταιρεία υπολογιστών αποτιμάται σε περίπου 541,6 εκατομμύρια στερλίνες.

Οι μετοχές της πολιορκημένης γαλλικής εταιρείας πληροφορικής Atos, εν τω μεταξύ, υποχώρησαν περισσότερο από 15%, μετά την ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει με την πρόταση του βασικού μετόχου της, David Layani, ιδιοκτήτη της Onepoint που κατέχει από τον Δεκέμβριο του 2023 περίπου το 11% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Atos.

Μάκρο

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, σε υψηλό 2,5 ετών και πλέον ανήλθε η ανεργία στη Βρετανία, ενώ υποχώρηση κατέγραψαν οι πιέσεις για αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, επιβεβαιώνοντας ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε φάση αποκλιμάκωσης.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας, η ανεργία αυξήθηκε στο 4,4% από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο του 2024 σε ετήσια βάση, στο υψηλότερο ποσοστό από τα μέσα του 2021.

Τα στοιχεία που συντηρούν τις ελπίδες ότι οι υπεύθυνοι χάραξης οικονομικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) μπορεί να ξεκινήσουν να μειώνουν τα επιτόκια μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Ωστόσο οι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι θα γίνει στην συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

«Αυτό που κυρίως θέλει να δει η Τράπεζα της Αγγλίας είναι ο πληθωρισμός των μισθών να μειώνεται περισσότερο από ό,τι έχει, ειδικά με τον επίσημο ρυθμό πληθωρισμού πολύ κοντά στον στόχο», δήλωσε σε σημείωμα ο Richard Carter, επικεφαλής έρευνας σταθερού επιτοκίου στην Quilter Cheviot.

«Η BoE θα είναι απίστευτα προσεκτική στο να μειώσει τα επιτόκια σε μια περίοδο που η ισχύς των δαπανών είναι υψηλή για τους καταναλωτές και δυνητικά θα πυροδοτήσει μια νέα πληθωριστική περίοδο. Ως εκ τούτου, τα σημερινά δεδομένα θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο ή τον Αύγουστο, με τον Νοέμβριο να παραμένει η πιο πιθανή ημερομηνία για την πρώτη πτώση» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider