Μακριά από το διεθνές ράλι το Χρηματιστήριο - Πιέσεις ξανά στις δημοπρασίες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μακριά από το διεθνές ράλι το Χρηματιστήριο - Πιέσεις ξανά στις δημοπρασίες
Μακριά από το διεθνές ράλι και τα ρεκόρ το ΧΑ. Χαμήλωσε απότομα ο τζίρος. Σπασμωδικές κινήσεις λόγω του σταδιακού roll over.

Απογείωση με νέα ρεκόρ για τη Wall Street φέρνει η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, με τη μέκκα των αγορών να στοχεύει στις 5.550 μονάδες.

Από την άλλη, το ΧΑ δε κατάφερε να ακολουθήσει όχι μόνο την αμερικανική αγορά αλλά και τις ευρωπαϊκές που αρχίζουν να πατούν ξανά γκάζι μετά τη σύντομη διόρθωση λόγω των αποτελεσμάτων της ευρωκάλπης.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή έφτασε στο 3,3% σε ετήσια βάση τον Μάιο, έναντι ανόδου 3,4% τον Απρίλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν διατήρηση στο 3,4%. Συνεπώς η δεύτερη διαδοχική μηνιαία υποχώρηση φέρνει χαμόγελα σε επενδυτές αλλά και μια ανακούφιση στη Fed.

Να σημειωθεί πως στην Ευρώπη, η συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα έπληξε μετοχές (CAC 40 -1,33%) και ομόλογα. Οι γαλλικές τράπεζες βρέθηκαν στο στόχαστρο του sell off με τη Société Générale στο -5,02%, την Crédit Agricole στο -3,90% και την BNP Paribas στο -3,89%. Οι τρεις τράπεζες έχουν διορθώσει πλέον κατά -12,11%, -7,34% και -8,47% αντίστοιχα από το άνοιγμα της Δευτέρας.

Η φθορά του Μακρόν και οι πρόωρες εκλογές στη Γαλλία είχαν ισχυρό αντίκτυπο σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές που παίρνουν προς ώρας μια ανάσα από τις ΗΠΑ. Ο STOXX 600 βρέθηκε χθες στο -0,93%, με τον τραπεζικό Stoxx στο -2,66% ήτοι τη μεγαλύτερη πτώση του από τον Αύγουστο. Βίαιη πτώση καταγράφηκε χθες και στη νότια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του ιταλικού FTSE MIB (-1,93%) και του ισπανικού IBEX (-1,60%). Σήμερα ο DAX καταγράφει ράλι άνω του 1%, όπως και FTSE MIB, IBEX, ενώ αντίδραση βγάζει και ο CAC.

Τα βλέμματα των επενδυτών στρέφονται μετά τις ανακοινώσεις του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, στις αποφάσεις της Fed.

Όσον αφορά την τελευταία, αναμένεται ευρέως να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια σήμερα, επομένως έμφαση θα δοθεί dot plot που θα δώσει κάποιο σήμα για τα επιτόκια, καθώς και στις νέες οικονομικές προβλέψεις. Την τελευταία φορά, το dot plot εξακολουθούσε να δείχνει για μειώσεις των επιτοκίων φέτος, αλλά θα χρειάζονταν μία κουκίδα για να μετατοπιστεί αυτό από τις τρεις στις δύο μειώσεις.

Έκτοτε, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό παρέμειναν υψηλότερα από ό,τι θα ήθελε ιδανικά η Fed και οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank αναμένουν ότι το μέσο dot plot θα εμφανίσει μόνο δύο μειώσεις τώρα και βλέπουν επίσης ότι η βασική πρόβλεψη για το δείκτη PCE για φέτος αναβαθμίζεται κατά δύο δέκατα σε +2,8%. Οι αναλυτές βλέπουν επίσης το dot plot για το 2025 να αναθεωρείται προς τα πάνω κατά 25 μονάδες, έτσι ώστε να σηματοδοτεί έναν πιο βραδύ ρυθμό μειώσεων.

Στα ενδότερα, σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων, ύψους 8 δισ. ευρώ, σχεδιάζει να προχωρήσει η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο Bloomberg. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η πρόωρη αποπληρωμή αντιστοιχεί σε δόσεις τριών ετών και αποτελεί την τρίτη φορά που η Ελλάδα προχωρά σε επίσπευση της αποπληρωμής του πακέτου δανείων που έλαβε στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης το 2010.

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό η συζήτηση για να μειωθούν τα διαθέσιμα και πιο συγκεκριμένα το «μαξιλάρι» των 15,7 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε από εκταμιεύσεις δανείων του 3ου μνημονίου και είναι «δεσμευμένο» για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Παράλληλα, ειδική αναφορά γίνεται και στην ΕΤΕ. Το ελληνικό κράτος κατέχει μερίδιο 18% στην Εθνική Τράπεζα και θα εξεταστεί η διάθεσή του «το φθινόπωρο, αξιολογώντας τις συνθήκες της αγοράς», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός, χωρίς να υπεισέρχεται σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο χωρίς να πείσει, απέχοντας σημαντικά από το ράλι των διεθνών αγορών. Η αγορά κρατήθηκε λόγω ορισμένων λιγοστών μετοχών και κυρίως της ΕΕΕ και της ΕΥΡΩΒ. Παράλληλα, το κλείσιμο του μήνα έχει μεγάλες λήξεις σε παράγωγα με το roll over να πιέζει τη spot όπως γίνεται συνήθως.

Ο ΓΔ κατέγραψε οριακή άνοδο 0,17% στις 1.451,24 μονάδες, όταν η Wall Street βρίσκεται με το πόδι στο γκάζι όπως και οι ευρωπαϊκές αγορές.

Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,23% στις 3.527,09 μονάδες, με τον τραπεζικό στο 0,32% και τις 1.301,57 μονάδες, έχοντας να διαχειριστεί ένα άτσαλο γύρισμα της ΕΤΕ στις δημοπρασίες.

Στις τράπεζες, η ΕΥΡΩΒ κινήθηκε υψηλότερα στα 2,157 ευρώ με ισχυρό τζίρο στα 18,54 εκατ. ευρώ, με την Alpha να ακολουθεί στο 1,22% επίσης και τα 1,618 ευρώ. Κέρδη 1,06% για Πειραιώς και άτσαλη πτώση 1,4% και χαμηλό ημέρας για ΕΤΕ στα 8,176 ευρώ, με τζίρο στα 14,12 εκατ. ευρώ. Οι μεταβολές οφείλονται εξ ολοκλήρου σε κινήσεις των desk και των traders παραγώγων στις δημοπρασίες.

Κέρδη 1,33% κατέγραψε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 16,72 ευρώ, με την ΤΕΝΕΡΓ στο 0,91% και τα 18,92 ευρώ.

Ράλι και εκτίναξη για ΕΛΧΑ (2,61%), ΒΙΟ (2,12%), ΕΛΠΕ (1,28%) και ΕΕΕ (1,52%).

Σε υψηλό ημέρας έκλεισε η Metlen στο 0,38% και τα 36,60 ευρώ με έντονη μεταβλητότητα καθώς έφτασε μέχρι και στα 36,10 προτού μαζέψει τις απώλειες.

Οριακές μεταβολές για ΔΕΗ στα 11,11 ευρώ, όπως και για Τιτάν στα 30,50 ευρώ. Χαμηλότερο κλείσιμο επίσης για ΟΠΑΠ στο -0,07% και τα 14,70 ευρώ, με τον ΟΤΕ επίσης να υποχωρεί σε ανάλογο ποσοστό.

Πιέσεις σε ΜΟΗ στο -1,55% και τα 25,36 ευρώ, όπως και σε ΜΠΕΛΑ στο -2,01% και στα 26,30 ευρώ.

Μετά τα ιστορικά υψηλά profit taking βγήκε σε Cenergy με τη μετοχή να υποχωρεί κατά 2,43% στα 9,22 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Χαμηλώνει ο πήχης για τις ανάγκες κεφαλαίων MREL μετά το «ράλι» εκδόσεων ομολόγων

Μητσοτάκης: Πρόωρη αποπληρωμή δανείων 8 δισ. ευρώ - Το φθινόπωρο οι αποφάσεις για την ΕΤΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider