Σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων, ύψους 8 δισ. ευρώ, σχεδιάζει να προχωρήσει η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο Bloomberg. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η πρόωρη αποπληρωμή αντιστοιχεί σε δόσεις τριών ετών και αποτελεί την τρίτη φορά που η Ελλάδα προχωρά σε επίσπευση της αποπληρωμής του πακέτου δανείων που έλαβε στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης το 2010.
Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό η συζήτηση για να μειωθούν τα διαθέσιμα και πιο συγκεκριμένα το «μαξιλάρι» των 15,7 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε από εκταμιεύσεις δανείων του 3ου μνημονίου και είναι «δεσμευμένο» για την εξυπηρέτηση του χρέους
«Κάναμε πραγματικά πολλά από τότε που εκλεγήκαμε ξανά πέρυσι», διαπίστωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξη από το γραφείο του στο Μαξίμου. «Οι συναλλαγές στην αγορά, μάλλον ξεπέρασαν τις προσδοκίες» έσπευσε να τονίσει. «Υπήρχε πραγματική όρεξη για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Η αγορά φάνηκε να πιστεύει τους μακροπρόθεσμους στόχους μας και επίσης να πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση είναι σταθερή και εδώ για να μείνει μακροπρόθεσμα» πρόσθεσε.
Όπως υπογραμμίζει το διεθνές πρακτορείο, η πρόωρη αποπληρωμή δανείων που καλύπτει το διάστημα από το 2026 έως το 2028, αποτελεί ένα μήνυμα εμπιστοσύνης προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές σχετικά με τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι οι θετικές τάσεις για την ελληνική οικονομία θα συνεχιστούν και το χρέος θα μειωθεί περαιτέρω και φέτος.
Μέρος των κεφαλαίων για την πρόωρη αποπληρωμή θα προέλθει από το «μαξιλάρι» διαθεσίμων, όπως έχει αναφέρει το insider.gr, το οποίο δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους ως δίχτυ ασφαλείας.
ΕΤΕ, ΔΑΑ, Helleniq Energy, ΔΕΗ
Παράλληλα, ειδική αναφορά γίνεται και στην ΕΤΕ. Το ελληνικό κράτος κατέχει μερίδιο 18% στην Εθνική Τράπεζα και θα εξεταστεί η διάθεσή του «το φθινόπωρο, αξιολογώντας τις συνθήκες της αγοράς», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός, χωρίς να υπεισέρχεται σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Επίσης, τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή των τελευταίων δεκαετιών, με την εισαγωγή μειοψηφικού μεριδίου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.
Τον Δεκέμβριο, η Ελλάδα και ο Όμιλος Λάτση πούλησαν το 11% στην Helleniq Energy για 235,3 εκατ. ευρώ. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για περαιτέρω διάθεση του ποσοστού του Δημοσίου.
Τέλος, για τη ΔΕΗ, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει το μερίδιο του 34%. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι με την ανάκαμψη της εταιρείας», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης. «Εκμεταλλευόμενη την ανάκαμψη στον τουρισμό μετά την πανδημία Covid-19, η Ελλάδα ξεκίνησε τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Λαυρίου τον Μάρτιο. Κοντά στο αεροδρόμιο της Αθήνας και στα δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων, το λιμάνι προσφέρεται για τουριστική ανάπτυξη με τη λειτουργία τερματικού σταθμού κρουαζιέρας και μαρίνας για σκάφη αναψυχής. Οκτώ όμιλοι υπέβαλαν ενδιαφέρον τον Μάιο για να αγοράσουν πλειοψηφικό πακέτο» διευκρινίζει μεταξύ άλλων το Bloomberg.