Wall Street: Νέο ιστορικό υψηλό για S&P 500 και Nasdaq – Ξανά «χαμένος» ο Dow Jones

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Νέο ιστορικό υψηλό για S&P 500 και Nasdaq – Ξανά «χαμένος» ο Dow Jones
Ο Dow Jones απώλεσε 0,17% στις 38.647 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 0,23% στις 5.433 μονάδες και ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,34% στις 17.667 μονάδες.

Ευχάριστα νέα για S&P 500 και Nasdaq στην Wall Street την Πέμπτη, καθώς κατάφεραν να «σπάσουν» για 4η σερί φορά τα ρεκόρ τους, φτάνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά, μιας και τα νέα οικονομικά στοιχεία (αμερικανικός ΡΡΙ) επιβεβαίωσαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν, στον απόηχο επίσης της Fed που διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια για 7η σερί συνεδρίαση και «έδειξε» σε μία μείωση το 2024, ωστόσο ο Dow Jones δεν τα κατάφερε ούτε σήμερα.

Ειδικότερα, ο Dow Jones απώλεσε 0,17% στις 38.647 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 0,23% στις 5.433 μονάδες και ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,34% στις 17.667 μονάδες. H Fed διατήρησε τα επιτόκια για 7η διαδοχική φορά στο εύρος του 5,25%-5,50% και έστειλε σήμα ότι αναμένεται μόνο μία μείωση κατά 0,25% πριν από το τέλος του έτους, δύο λιγότερες δηλαδή από όσες είχε υπονοήσει τον Μάρτιο. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό φέτος δεν έχουν δημιουργήσει ακόμη στην Fed τη σιγουριά ότι πλησιάζει πιο κοντά στον στόχο του 2%, δήλωσε ο Πρόεδρος, Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής.

Οι νέες προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν έδειξαν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε τροχιά επιστροφής στον στόχο του 2%, με αποτέλεσμα να επιτρέπει μόνο ένα περιορισμένο επίπεδο «χαλάρωσης» της νομισματικής πολιτικής εντός του 2024. Επίσης, ο δείκτης τιμών χονδρικής παρουσίασε σημάδια επιβράδυνσης τον Μάιο στις ΗΠΑ, ως ένα ακόμη δείγμα της αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων στην αμερικανική οικονομία. Αναλυτικότερα, ο PPI υποχώρησε οριακά τον Μάιο στο 2,2% ετησίως από το 2,3%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 2,5%.

«Η Fed άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια αλλά συνεχίζει να κρατά σχεδόν ανοιχτή την πόρτα για μειώσεις επιτοκίων φέτος», έγραψε ο Τζέιμς ΜακΚάν, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος στο ABRDN. «Η έκπληξη με τον πληθωρισμό ήταν πιο ενθαρρυντική και με τα περισσότερα μέλη της FOMC να τάσσονται υπέρ μίας ή δύο περικοπών» πρόσθεσε.

Βεβαίως, παρά το πιο «hawkish» dot plot που παρουσίασε η FOMC στη χθεσινή συνεδρίαση, βλέποντας μία μείωση επιτοκίων για φέτος αντί για δύο προηγουμένως, η Goldman Sachs διατηρεί σταθερή την εκτίμησή της για έναρξη του κύκλου αποκλιμάκωσης της πολιτικής της το Σεπτέμβριο. Eπίσης, αναμένει μια δεύτερη μείωση το Δεκέμβριο. «Η εκτίμησή μας για τον φετινό πληθωρισμό είναι πλέον ελαφρώς χαμηλότερα από την οπτική της FOMC, την οποία ο Πάουελ χαρακτήρισε «αρκετά συντηρητική». Με τους δύο καλύτερους γύρους δεδομένων για τον πληθωρισμό μέχρι στιγμής, πιστεύουμε ότι εάν οι επόμενοι τρεις γύροι κινούνται σε παρόμοιο εύρος, τότε η Fed είναι πιθανό να προχωρήσει σε μείωση τον Σεπτέμβριο», αναφέρει ο David Mericle επικεφαλής οικονομολόγος του οίκου για τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, κατά 13.000 αυξήθηκαν οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, φτάνοντας τις 242.000, την εβδομάδα που έληξε στις 8 Ιουνίου και σκαρφάλωσαν σε υψηλό 10 μηνών (σσ: από τον περασμένο Αύγουστο). Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκε στο 4% τον Μάιο, το υψηλότερο επίπεδο από το 2022. Σήμερα, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν συμφώνησε με την εκτίμηση του προέδρου της Fed πως η αγορά εργασίας δεν ενισχύει πλέον τον πληθωρισμό. «Η αγορά εργασίας μοιάζει τώρα με αυτό που έμοιαζε πριν από την πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως χτες είδε το φως της δημοσιότητας ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη που έτρεξε τον Μάιο με ετήσιο ρυθμό 3,3%, διολισθαίνοντας οριακά από το 3,4% του Απριλίου. Σε επίπεδο μήνα, οι τιμές ήταν αμετάβλητες, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα αυξάνονταν κατά 0,1%. Επίσης, οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο 3,4% στις τιμές και σε ετήσια βάση, με τα στοιχεία να είναι ελαφρώς καλύτερα του αναμενομένου. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και κατά 3,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, έναντι αντίστοιχων εκτιμήσεων για 0,3% και 3,5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Stellantis: Πετύχαμε μειώσεις κόστους 9 δισ. δολαρίων από τη συγχώνευση, λέει ο CEO

Γιατί η ΑΒ Βασιλόπουλος «ευχαριστεί» την Lidl Hellas;

AVAX: Συγκροτήθηκε σε σώμα το ΔΣ

gazzetta
gazzetta reader insider insider