Ευρωαγορές: «Βούλιαξε» ο CAC 40 στο Παρίσι - Απώλειες άνω του 2% την εβδομάδα για τον Stoxx 600

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: «Βούλιαξε» ο CAC 40 στο Παρίσι - Απώλειες άνω του 2% την εβδομάδα για τον Stoxx 600
Ο Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,96%, με το πολιτικό κλίμα στην Γαλλία να προκαλεί αναταράξεις στα χρηματιστήρια.

Ο πρώτος γύρος των γαλλικών εκλογών είναι στις 30 Ιουνίου και ο δεύτερος γύρος στις 7 Ιουλίου, ωστόσο φαντάζουν ανησυχητικά μακριά για τις ευρωαγορές που έχουν απωλέσει την ψυχραιμία τους και καταγράφουν απώλειες, με τον CAC 40 να χάνει σήμερα 2,66% και 5% σε επίπεδο εβδομάδας, τραβώντας προς τα κάτω όλους τους δείκτες στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια και προκαλώντας ανησυχία στους επενδυτές.

Μάλιστα, σήμερα αξιωματούχοι της ΕΚΤ προχώρησαν σε ανακοίνωση πως δεν βλέπουν κανένα λόγο ανησυχίας από την αναταραχή που έχει ξεσπάσει στην γαλλική αγορά μετοχών και ομολόγων μετά τα ισχυρά ποσοστά που συγκέντρωσε στις ευρωεκλογές το κόμμα της Μαρίν Λεπέν και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες που κήρυξε ο πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Παράλληλα, ξεκαθαρίζουν πως δεν έχουν γίνει συζητήσεις για χρήση εργαλείων έκτακτης ανάγκης σε περιόδους κρίσης.

Ο Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,96%, με τον δείκτη να υποχωρεί περισσότερο από 2% την εβδομάδα, επηρεασμένος και αυτός από την κατάσταση στην Γαλλία και την πιθανότητα νίκης του λαϊκιστικού, ακροδεξιού κόμματος National Rally. Ο Eurostoxx 50 διολίσθησε 1,96% στις 4.835 μονάδες.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης διαπραγματεύεται στις 18.020 μονάδες με -1,34%, ενώ ο FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου έκλεισε στα επίπεδα των 8.146 μονάδων με απώλειες 0,21%. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο με -2,81% ολοκλήρωσε στις 32.665 μονάδες. Στην Ισπανία, τέλος, ο δείκτης IBEX 35 με πτώση 0,67% διαμορφώθηκε στις 10.992 μονάδες.

Οι μετοχές αυτοκινήτων κλονίστηκαν από την ανακοίνωση της ΕΕ για ψηλότερους δασμούς στα εισαγόμενα από την Κίνα ηλεκτροκίνητα οχήματα, καθώς και από μια έρευνα του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τους ισχυρισμούς περί εκπομπών ρύπων.

Στο σωστό δρόμο για να επιστρέψει τον πληθωρισμό στο 2% είναι πεπεισμένη ότι βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρόλο που η πρόοδος τους επόμενους μήνες θα έχει αναταράξεις, σύμφωνα με την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ και αναφέρει το Bloomberg. «Έχουμε όντως πολλές προκλήσεις, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι τώρα οδεύουμε προς μια αποπληθωριστική πορεία που θα έχει τους μικρούς «λόξυγκες» εδώ κι εκεί — αυτό που λέμε ανωμαλίες στο δρόμο», ανέφερε χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ την Παρασκευή. «Αλλά είναι σίγουρα σε πτωτική πορεία» τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider