Τελευταία ενημέρωση 17:22
Μεικτά πρόσημα καταγράφονται πλέον στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι δείκτες φαίνεται ότι δεν κατάφεραν να αποτινάξουν το αρνητικό κλίμα της προηγούμενης εβδομάδας που προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική αστάθεια στην Γαλλία και την πρόωρη προκήρυξη εκλογών από τον πρόεδρο Μακρόν.
Ο CAC 40 έχασε περισσότερο από 6,2% σε επίπεδο εβδομάδας, αυξάνοντας τις ανησυχίες και τραβώντας προς τα κάτω όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια. Βέβαια, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) καθησύχασαν τους επενδυτές λέγοντας ότι δεν βλέπουν κανένα λόγο ανησυχίας από την αναταραχή που έχει ξεσπάσει στην γαλλική αγορά μετοχών και ομολόγων μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Παράλληλα, ξεκαθάρισαν πως δεν έχουν γίνει συζητήσεις για χρήση εργαλείων έκτακτης ανάγκης σε περιόδους κρίσης.
Στις συναλλαγές της Δευτέρας, ο γαλλικός CAC 40 διαπραγματεύεται με +0,41% στις 7.534 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,25% στις 509,75 μονάδες, με την πλειονότητα των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων και κλάδων να βρίσκονται σε μεικτό έδαφος. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ηγούνται των απωλειών με -1,14%, ενώ οι μετοχές των αυτοκινήτων ενισχύονται κατά 0,79% Ο Eurostoxx 50 κερδίζει 0,43% στις 4.860 μονάδες.
Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ενισχύεται 0,05% στις 18.027 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 κινείται στις 8.147 μονάδες με πτώση 0,24%. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει κέρδη 0,45% στις 32.818 μονάδες, ενώ τέλος, ο ισπανικός IBEX 35 αποδυναμώνεται 0,67% στις 10.920 μονάδες.
Οι επενδυτές τώρα αναμένουν την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) για τα επιτόκια την Πέμπτη. Η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται ευρέως να διατηρήσει αμετάβλητη την νομισματική της πολιτική και τα επιτόκια στο 5,25% με τους οικονομολόγους να εκτιμούν σε έρευνα του Reuters ότι μείωση θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο.
Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, ο πληθωρισμός στην Ιταλία αυξήθηκε ελαφρώς τον Μάιο, με μηνιαία άνοδο 0,2%, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας (ISTAT). Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 0,8% σε ετήσια βάση.
Ασία
Με μεικτά πρόσημα ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στα χρηματιστήρια της Ασίας, καθώς το ενδιαφέρον μονοπώλησε μία σειρά από οικονομικά στοιχεία για την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, την Κίνα, που αφορούσαν τις λιανικές πωλήσεις, τη βιομηχανική παραγωγή και το ποσοστό ανεργίας στις πόλεις.
Οι λιανικές πωλήσεις της Κίνας ξεπέρασαν τις προσδοκίες τον Μάιο, σημειώνοντας άνοδο 3,7% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Ωστόσο, άλλα μεγέθη όπως η βιομηχανική παραγωγή και οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία, δεν σημείωσαν την αναμενόμενη ανάπτυξη. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 5,6% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με την αναμενόμενη αύξηση 6%, ενώ οι επενδύσεις σε ακίνητα αυξήθηκαν κατά 4% σε σύγκριση με τον περασμένο Μάιο, ελάχιστα κάτω από το 4,2% που προέβλεπε η δημοσκόπηση του Reuters. Το ποσοστό ανεργίας στις πόλεις παρέμεινε σταθερό στο 5% τον Μάιο.
Ακόμη, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας διατήρησε το επιτόκιο στο 2,5% για δάνεια αξίας 182 δισ. γιουάν (25,09 δισ. δολάρια), όπως αναμενόταν.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε 0,71%, ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 0,1%.
Ο ιαπωνικός Nikkei 225 υποχώρησε 1,82% στις 38.102,44 μονάδες με βαρίδι τις μετοχές ενέργειας και ακινήτων,, ενώ ο ευρείας βάσης Topix σημείωσε πτώση 1,49%.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,31% στις 2.744,10 μονάδες. Ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq σημείωσε πτώση 0,45%.
Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε 0,13% και έκλεισε στις 7.724,3 μονάδες. Οι επενδυτές αναμένουν την απόφαση της τράπεζας της Αυστραλίας για τα επιτόκια την Τρίτη.