Προς νέα ρεκόρ η Wall Street μετά το μουδιασμένο ξεκίνημα - Στο +1,3% ο Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς νέα ρεκόρ η Wall Street μετά το μουδιασμένο ξεκίνημα - Στο +1,3% ο Nasdaq
Ράλι σχεδόν 5% για τη μετοχή της Broadcom.

Τελευταία ενημέρωση 21.08

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι δείκτες στη Wall Street την πρώτη μέρα μίας κουτσουρεμένης εβδομάδας, καθώς η αγορά θα είναι κλειστή την Τετάρτη λόγω εορτασμού του «Juneteenth», ανακάμπτοντας από τις απώλειες που σημείωναν τις πρώτες ώρες των συναλλαγών, στον απόηχο των διαδοχικών ρεκόρ που πέτυχαν οι S&P 500 και Nasdaq την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 223 μονάδες ή 0,58% στις 38.814 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 κερδίζει 1,02% και διαμορφώνεται στις 5.487 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq βρίσκεται στα επίπεδα των 17.930 μονάδων, σημειώνοντας άνοδο κατά 1,37%.

Στο ταμπλό της συνεδρίασης, κέρδη περίπου 1% καταγράφουν οι μετοχές των Amazon, Alphabet και Meta Platform ωθώντας προς νέα ρεκόρ τον τεχνολογικό κλάδο, ενώ άνοδο περίπου 0,5% σημειώνει και η μετοχή της Nvidia.

Στον αντίποδα, ράλι 4,6% καταγράφει η μετοχή της Broadcom, επεκτείνοντας τα κέρδη των προηγούμενων συνεδριάσεων, ενώ από τις αρχές του έτους ο τίτλος της εταιρείας παραγωγής τσιπ έχει ενισχυθεί κατά 63%.

Υπενθυμίζεται πως οι δείκτες προέρχονται από μία ανάμεικτη εβδομάδα, με «χαμένο» τον Dow Jones που σημείωσε τρίτη εβδομάδα απωλειών σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Από την άλλη, ο Nasdaq και ο S&P 500 «έσπασαν» για ακόμα μία εβδομάδα τα ρεκόρ τους.

Ακόμη, η εβδομάδα περιελάμβανε τη διήμερη συνεδρίαση και απόφαση της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Κεντρική Τράπεζα (Fed), που διατήρησε αμετάβλητα - για 7η διαδοχική φορά τα βασικά της επιτόκια στο εύρος 5,25% - 5,50%, που αποτελεί ρεκόρ των τελευταίων 23 χρόνων. Συνεχίζει, έτσι, να ασκεί πίεση στην οικονομία ούτως ώστε να αποθερμανθεί ο πληθωρισμός. Δημοσίευσε επίσης προβλέψεις που έδειξαν ότι η μέση εκτίμηση των 19 κεντρικών τραπεζιτών των ΗΠΑ είναι για μία μείωση των επιτοκίων φέτος.

Σε αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης, Νιλ Κασκάρι, ανέφερε σε συνέντευξή του στο CBS την Κυριακή, ότι είναι «λογική πρόβλεψη» το ότι η Federal Reserve θα μειώσει τα επιτόκια μία φορά φέτος, περιμένοντας μέχρι τον Δεκέμβριο να το κάνει. Ο Κασκάρι, ο οποίος είναι πιο επιφυλακτικός απέναντι στην πιθανότητα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από πολλούς από τους συναδέλφους του, δεν είπε πόσες περικοπές επιτοκίων αναμένει προσωπικά.

Τη Τρίτη αναμένονται τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις Μαΐου καθώς και τα στοιχεία για τις πωλήσεις κατοικιών αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές της Goldman Sachs αύξησαν ξανά τον στόχο για τον δείκτη S&P 500, ακολουθώντας το κύμα των πιο αισιόδοξων αναλυτών της Wall Street. Ομάδα αναλυτών της επενδυτικής τράπεζας με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Κόστιν, προβλέπουν πως ο δείκτης θα φτάσει τις 5.600 μονάδες στο τέλος του 2024, από 5.200 μονάδες που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, λόγω των καλύτερων αποτελεσμάτων των τεχνολογικών κολοσσών που δίνουν γενικότερη ώθηση στην αμερικανική αγορά, όπως αναφέρει το Marketwatch.

Μάκρο

Ο δείκτης που μετράει τη μεταποιητική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη ενισχύθηκε 9 μονάδες τον Ιούνιο, αλλά παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος στις -6 μονάδες. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της WSJ ανέμεναν ότι ο δείκτης θα αυξηθεί οριακά στις -10,5 μονάδες, ενώ μετρήσεις κάτω από το μηδέν δείχνουν ότι ο κλάδος συρρικνώνεται.

Ο δείκτης νέων παραγγελιών κατέγραψε άνοδο 15,5 μονάδων στο -1 τον Ιούνιο, που αποτελεί την υψηλότερη μέτρηση των τελευταίων εννιά μηνών. Η αισιοδοξία των επιχειρήσεων για το μέλλον ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων δύο ετών. Ο δείκτης για τις μελλοντικές επιχειρηματικές συνθήκες αυξήθηκε 16 μονάδες στις 30,1 μονάδες.

Ο δείκτης Empire State παρουσιάζει διακυμάνσεις σε ελαφρώς αρνητικό έδαφος τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, σύμφωνα με τον Μάικλ Φορέλι, επικεφαλής οικονομολόγο των ΗΠΑ για την JPMorgan. Ο Ρίτσαρντ Μούντι, επικεφαλής οικονομολόγος της Regions Financial αναμένει συνεχόμενη ανάπτυξη στη μεταποίηση, η οποία βέβαια θα είναι άνιση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

TDK: Ο προμηθευτής της Apple υπόσχεται υψηλότερη απόδοση στα wearables με νέες καινοτόμες μπαταρίες

Λέιν (ΕΚΤ): Καμία ανησυχία από το sell off στη Γαλλία - Αυστηρό μήνυμα στις αγορές

ΕΕ: Οι Βρυξέλλες δεν ανησυχούν για την έναρξη έρευνας αντιντάμπινγκ από την Κίνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider