Wall Street: Επιφυλακτικότητα και ήπιες μεταβολές μετά τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Επιφυλακτικότητα και ήπιες μεταβολές μετά τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις
Ράλι 3% για την Nvidia που γίνεται η πολυτιμότερη εισηγμένη στον κόσμο.

Τελευταία ενημέρωση 20.30

Με ήπιες μεταβολές κινούνται την Τρίτη οι δείκτες της Wall Street μετά την έκθεση για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ που αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο. Η έκθεση βρίσκει τους επενδυτές σε εγρήγορση σχετικά με την κατεύθυνση της οικονομίας αλλά για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα νέα στοιχεία, στην νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Ο βιομηχανικός Dow Jones βρίσκεται ουσιαστικά αμετάβλητος στα επίπεδα των 38.767 μονάδων, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 ενισχύεται κατά 0,21% στις 5.484 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται στις 17.875 με μικρά κέρδη 0,10%.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την έκθεση για το λιανεμπόριο, οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν δίνοντας ελπίδες στους επενδυτές για οικονομική επιβράδυνση σε τέτοιο βαθμό που θα ωθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια.

Στα επιχειρηματικά νέα της ημέρας, αίτημα υπαγωγής σε καθεστώς χρεοκοπίας υπέβαλε η startup ηλεκτρικών αυτοκινήτων Fisker, καθώς οι συζητήσεις με μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία για μια πιθανή επένδυση ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία.

Την πορεία της προς νέα υψηλά συνεχίζει η Nvidia καταγράφοντας κέρδη άνω του 3%, γεγονός που χαρίζει στην εταιρεία παραγωγής τσιπ την θέση της πολυτιμότερης εισηγμένης παγκοσμίως, ξεπερνώντας την Microsoft.

Η μετοχή της Broadcom αποδυναμώνεται 0,72%. Ακόμη δύο εταιρείες ημιαγωγών, η Qualcomm και η Taiwan Semiconductor ανεβαίνουν άνω του 2% η κάθε μία.

Οι δείκτες προέρχονται από μία θετική συνεδρίαση που ώθησε σε νέα ρεκόρ τους S&P 500 και Nasdaq τόσο ενδοσυνεδριακά όσο και με την ολοκλήρωση των συναλλαγών, ενώ κέρδη κατέγραψε και ο Dow, μετά από τέσσερις ημέρες απωλειών.

Πρόκειται για το έκτο διαδοχικό ρεκόρ του Nasdaq και το μεγαλύτερο σερί από τον Νοέμβριο του 2021, σύμφωνα με το Dow Jones Market Data.

Οι μετοχές σημειώνουν διαδοχικά ρεκόρ, χάρη στην απροσδόκητα ανθεκτική οικονομία των ΗΠΑ και την έξαρση της τεχνητής νοημοσύνης. Αψηφώντας τις αυξημένες προβλέψεις της Wall Street, ο S&P 500 έχει εκτιναχθεί περισσότερο από 15% σε ένα χρόνο, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατά περίπου 20%, καθώς οι Big Tech συνεχίζουν να εξαπλώνονται. Υπό αυτό το πρίσμα, οι αναλυτές της Bank of America, θεωρούν ότι η bull market δεν έχει φτάσει ακόμη στο απόγειό της και φοβούνται ότι μία διόρθωση θα μπορούσε να είναι ήδη καθ' οδόν.

Μάκρο

Αύξηση μικρότερη των εκτιμήσεων εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ για τον Μάιο, καθώς οι καταναλωτές συνέχισαν να δέχονται τις πιέσεις του επίμονου πληθωρισμού.

Όπως ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία, οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση μόλις 0,1% για τον Μάιο, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις σε δημοσκόπηση του Dow Jones κατά ένα δέκατο της μονάδας, αλλά ελαφρώς καλύτερα από την αναθεωρημένη μείωση 0,2% τον Απρίλιο.

Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις έχουν σημείωσαν άνοδο 2,3%. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, η εικόνα για τις πωλήσεις είναι ακόμα χειρότερη με πτώση 0,1%, έναντι της εκτίμησης για άνοδο 0,2%.

Στα επιμέρους στοιχεία, στα καταστήματα αθλητικών ειδών, μουσικής και βιβλίων καταγράφηκε αύξηση 2,8%, ενώ τα ηλεκτρονικά καταστήματα σημείωσαν αύξηση πωλήσεων 0,8%, και τα μπαρ - εστιατόρια μείωση 0,4%. Πτωτικά κατά 1,1% κινήθηκαν και οι πωλήσεις των καταστημάτων επίπλων και οικιακού εξοπλισμού.

Την ίδια στιγμή, σημαντική αύξηση κατέγραψε τον Μάιο η εργοστασιακή παραγωγή στις ΗΠΑ, επιστρέφοντας σε ανοδική τροχιά μετά από δύο σερί πτωτικούς μήνες.

Ειδικότερα, η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,9% τον προηγούμενο μήνα, μετά την καθοδικά αναθεωρημένη πτώση του Απριλίου κατά 0,4%, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Federal Reserve. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση της μεταποιητικής παραγωγής κατά 0,3%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Μικρότερη των εκτιμήσεων η αύξηση στις λιανικές πωλήσεις τον Μάιο

Πολλές εταιρείες υποσχέθηκαν πως θα φύγουν από τη Ρωσία. Δύο χρόνια μετά είναι ακόμα εκεί

Carrefour: Αντιμέτωπη με πρόστιμο 200 εκατ. στη Γαλλία - Βουτιά 9,6% της μετοχής

gazzetta
gazzetta reader insider insider