Ανοδικά οι ευρωαγορές μετά τις αποφάσεις για τα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοδικά οι ευρωαγορές μετά τις αποφάσεις για τα επιτόκια
Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Πέμπτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Πέμπτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας να διατηρήσει, όπως αναμενόταν, αμετάβλητα τα επιτόκια, παρά το γεγονός ότι επετεύχθη ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό, αλλά και την δεύτερη μείωση επιτοκίων στην οποία προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.

Πιο συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) κράτησε το βασικό επιτόκιο της σε υψηλό 16 ετών στο 5,25%, επίπεδα όπου παραμένει από τον Αύγουστο του 2023. Επτά μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ψήφισαν υπέρ της διακοπής, ενώ δύο τάχθηκαν υπέρ της περικοπής, όπως και κατά τη συνεδρίαση της τράπεζας τον Μάιο. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 2,0% ετησίως τον Μάιο, αγγίζοντας τον στόχο για τον πληθωρισμό της κεντρικής τράπεζας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,93% στις 518,90 μονάδες και οι περισσότεροι κλάδοι βρέθηκαν σε πράσινο έδαφος. Των κερδών ηγήθηκε η τεχνολογία με +1,63%. Ο δείκτης Eurostoxx 50 διαμορφώθηκε στις 4.948 μονάδες με κέρδη 1,30%.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, μετά την απόφαση της BoE, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε 0,82% στα επίπεδα των 8.272 μονάδων. Ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη με +0,95% ανήλθε στις 18.206 μονάδες ενώ ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε άνοδο κατά 1,34% στις 7.671 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο κινήθηκε στις 33.675 μονάδες με κέρδη 1,37%, ενώ στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 κέρδισε 0,94% κλείνοντας στις 11.160 μονάδες.

Σε διαφορετική διάθεση από την BoE, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας μείωσε εκ νέου το κόστος δανεισμού σε μία προσπάθεια να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της και να ακολουθήσει το δρόμο που έδειξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα η Swiss National Bank μείωσε το επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25% σήμερα Πέμπτη, σε μία απόφαση που είχε προβλέψει τα δύο τρίτα των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Αντίθετα η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας, ακολούθησε το παράδειγμα της BoE και διατήρησε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το βασικό της επιτόκιο σε υψηλό 16 ετών, στο 4,5%. Παράλληλα, σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα αναβάλει τη μείωση των επιτοκίων μέχρι το 2025. «Εάν η οικονομία εξελιχθεί όπως προβλέπεται επί του παρόντος, το επιτόκιο θα συνεχίσει να βρίσκεται στο 4,5% μέχρι το τέλος του έτους, προτού μειωθεί σταδιακά», δήλωσε ο διοικητής της Norges Bank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider