Αναζητεί ισορροπίες και βηματισμό το Χρηματιστήριο με «καταλύτη» το deal ΤΕΡΝΑ - Masdar

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναζητεί ισορροπίες και βηματισμό το Χρηματιστήριο με «καταλύτη» το deal ΤΕΡΝΑ - Masdar
Χρηματιστήριο
Η μεγάλη λήξη Ιουνίου, το rebalancing σε FTSE (έκρηξη τζίρου) αλλά και ο αφινιδιασμός της αγοράς από την επιβολή έκτακτης εισφοράς επί των (υπερ)κερδών των διυλιστηρίων, προκάλεσαν μεγάλη νευρικότητα στους επενδυτές. Ισορροπίες και επιστροφή στα θεμελιώδη με αιχμή το μεγάλο deal ΤΕΡΝΑ - Masdar καλείται να βρει το ΧΑ.

Βηματισμό και ρυθμό μετά από μια εβδομάδα πυκνών εξελίξεων και υψηλής μεταβλητότητας καλείται να βρει το Χρηματιστήριο, εξαιτίας της μεγάλης λήξης που ολοκληρώθηκε σήμερα, του flow από το τριμηνιαίο rebalancing σε FTSE, του μεγάλου «energy deal» του ομίλου ΤΕΡΝΑ με την Masdar για την πώληση της Τέρνα Ενεργειακής και φυσικά της προσγείωσης της αγοράς στις όποιες βλέψεις είχε για ένταξη σε «watch list» για αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη.

Πιάνοντας το νήμα από την αρχή, η αγορά αιφνιδιάστηκε και έδειξε να κλονίζεται στη χθεσινή συνεδρίαση μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την επιβολή έκτακτης εισφοράς επί των (υπερ)κερδών των διυλιστηρίων για τη χρήση του 2023. Άμεσα καλλιεργήθηκαν σενάρια επί σεναρίων για τυχόν αντίστοιχες κινήσεις επιβολής μέτρων σε τράπεζες και άλλες εταιρείες ενέργειας αλλά και μη, από διάφορα λόμπι, που βάρυναν ένα κατά τα άλλα εξαιρετικά θετικό κλίμα που διαμορφώνονταν από το μεγάλο deal της ΤΕΡΝΑ.

Ο «θόρυβος» που προκλήθηκε από την ανακοίνωση του κυβερνητικού μέτρου επισκίασε στο βραχυπρόθεσμο την έλευση ενός μεγάλου «καταλύτη» που ανέμενε καιρό η αγορά. Μάλιστα, η διασπορά fake news για επιβολή ανάλογων μέτρων στις τράπεζες βρήκε ευήκοα ώτα σε ένα χρηματιστηριακό περιβάλλον που έχει γαλουχηθεί να τοποθετείται βάσει διάφορων σενάριων. Brokers επέλεξαν να φτιάξουν ένα σενάριο στη βάση των παραπάνω να το πουλήσουν, κάποιοι να το «αγοράσουν» και να προβούν σε ρευστοποιήσεις και κάποιοι μεγάλοι παίκτες που δεν ασχολούνται με τη ρηχή αγορά παραγώγων, να αγοράσουν χαρτιά σε τιμές ευκαιρίας.

Το retail που έβγαζε επιθετικές πωλήσεις υπό το φόβο του παραπάνω σεναρίου δε σκέφτηκε μάλλον πως ένα τέτοιο μέτρο δε τόλμησε να το περάσει η Μελόνι στην Ιταλία, ή ότι θα συναντούσε την σφοδρή αντίδραση του SSM, ο οποίος διαθέτει «δικλείδα» φραγής στις διανομές μερισμάτων. Δε σκέφτηκαν μάλλον ούτε τους κορυφαίους ξένους διαχειριστές που τοποθετήθηκαν στα placements και ένα τέτοιο μέτρο θα θεωρούνταν, εκ των υστέρων αλλαγή όρων παιχνιδιού.

Στα σημαντικά και ουσιώδη της αγοράς, η μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία μεταξύ του ομίλου ΤΕΡΝΑ με την Masdar, για την πώληση της Τέρνα Ενεργειακής (αρχικό ποσοστό 36,59% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που θα ανέβει στο 67% από μπλοκ μετόχων και στο 100%), με τίμημα στα 20 ευρώ ανά μετοχή, αναμένεται να προσφέρει ώθηση και να απελευθερώσει σταδιακά ρευστότητα με διάχυση σε όλο το φάσμα του ταμπλό, με έμφαση σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κλάδο ενέργειας (ΔΕΗ, Metlen, Cenergy) και τράπεζες.

Η ολοκλήρωση της μεγάλης επιχειρηματικής συμφωνίας μεταξύ ΤΕΡΝΑ - Masdar θα λειτουργήσει ως μοχλός «αποσυμπίεσης» για το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία που η αγορά αναζητούσε «καταλύτες». Ένα βασικό σημείο είναι η ρευστότητα που θα λάβουν μέτοχοι μειοψηφίας που αναμένεται να επανεπενδυθεί σε τίτλους της εγχώριας αγοράς.

Εν συνεχεία, με την επακόλουθη δημόσια πρόταση και έξοδο της Τέρνα Ενεργειακής από το ταμπλό, αναμένονται αναπροσαρμογές στις σταθμίσεις δεικτών ενώ οι αναδιαρθρώσεις θέσεων τόσο από αμοιβαία όσο και από passive funds. Το rebalancing που θα υλοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο θα είναι περισσότερο κλαδικό και σε αντίστοιχου εύρους δραστηριοτήτων εταιρειών, προκειμένου να μην υπερβούν τα όρια τους οι διαχειριστές.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Masdar θα εκκινήσει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση όλων των υπόλοιπων μετοχών της εταιρείας, με στόχο να φθάσει το 100%. Αξίζει να σημειωθεί πως η συναλλαγή και η επακόλουθη προσφορά αντιστοιχούν σε συνολική αποτίμηση (equity value) της Τέρνα Ενεργειακής στα 2,4 δισ. ευρώ, και enterprise value στα 3,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με αναλυτές, η συμφωνία με βάση τα στοιχεία των τελευταίων μηνών αποτιμά την Τέρνα Ενεργειακή σε 16,4x EV/EBITDA και 33,9 P/E, ενώ στις εκτιμήσεις των αναλυτών για φέτος (σύμφωνα με το guidance της Τέρνα Ενεργειακής), αντιπροσωπεύει δείκτη EV/EBITDA στο 16,6x και 34x P/E.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης i) την επιλογή από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για απόκτηση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων από την Τέρνα Ενεργειακή (non core assets - εκτός δηλαδή της βασικής γραμμής δραστηριοποίηση της Τέρνα Ενεργειακής, όπως η διαχείριση απορριμμάτων και το σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου), ii) την επιλογή put option της Masdar σχετικά με πώληση του 50% του έργου αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (εννέα μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας) και iii) την επιλογή call option για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την απόκτηση 3 GW pipeline της Τέρνα Ενεργειακής (μέρος του συνολικού pipeline των 6 GW σε υδροηλεκτρικά, αντλησοταμίευσης και υπεράκτια αιολικά) περίπου εννέα μήνες μετά το κλείσιμο της συναλλαγής.

Παράλληλα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα λάβει ποσό 880 εκατ. ευρώ περίπου σε μετρητά, ενώ η συμφωνία οδηγεί σε μείωση του καθαρού δανεισμού κατά περίπου 818 εκατ. ευρώ για την κατασκευαστική. Μετά τη συμφωνία η καθαρή ταμειακή θέση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εκτιμάται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ. Αυτό θα επιτρέψει την διεύρυνση του ομίλου υπό μια πιο συνετή κεφαλαιακή δομή.

Η Masdar αναμένεται μάλιστα να «στηρίξει» και την πιστωτική επέκταση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η Masdar αναμένεται να σηκώσει δανεισμό στη βάση της χρηματοδότησης μέρους της συμφωνίας, ενώ το υπόλοιπο κομμάτι θα το καλύψει με ίδια κεφάλαια. Έτσι, το fund του Abu Dhabi θα έχει διπλό ρόλο ενισχύοντας και το «story» των ελληνικών τραπεζών (για την επίτευξη των στόχων πιστωτικής επέκτασης που έχουν τεθεί από τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών).

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, το «triple witching» που ολοκληρώθηκε σήμερα, δηλαδή η λήξη των συμβολαίων και των δικαιωμάτων σε δείκτες και μετοχές που ενισχύει σημαντικά τη μεταβλητότητα στις αγορές και δη παραπάνω σε μια αρκετά ρηχή αγορά, όπως η εγχώρια. Η μετακύλιση θέσεων στα συμβόλαια ανέκαθεν προκαλεί τριγμούς στη spot, λόγω arbitrage και σαθρού market making. Μερίδα του retail δε προχώρησε σε rollover, καθώς έκρινε πως ήταν πιο κοστοβόρο, αλλά σε πώληση των futures. Όταν βγαίνουν πωλήσεις στα futures μετοχών οι market makers στα παράγωγα πρέπει να πουλάνε τις θέσεις στη spot που έχουν στα book τους. Και αυτό διότι όταν το retail ανοίγει long θέσεις στα συμβόλαια, οι market makers βγαίνουν short και αγόραζουν μετοχές ώστε να είναι hedged το book που έχουν.

Παράλληλα, η MSCI δεν δεν προέβη στην ένταξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε «watch list» για αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά στην ετήσια ανασκόπηση που διεξήγαγε ως προς την ταξινόμηση των αγορών.

Παρά τη σημαντική συμβολή που είχε η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες (διατηρεί μόνο το 18,4% της Εθνικής) και τα πρόσφατα placements σε ΕΛΠΕ, Jumbo, Metlen, που συνέβαλλαν τα μέγιστα στην αύξηση της κεφαλαιοποίησης των μετοχών που είναι σε ελεύθερη διασπορά (free float) η MSCI επέλεξε να πάρει μεγαλύτερο χρόνο για να κρίνει την αγορά, βγάζοντας «red flags» στη διοίκηση της ΕΧΑΕ για το πλαίσιο προσβασιμότητας (stock lending - short selling) και τη φορολογική ρύθμιση για τον δανεισμό μετοχών που προχωρά με αργό ρυθμό και προφανώς δεν έχει μπει στο κάδρο από τον αμερικανικό οίκο.

Στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε μέσω του stock picking να περάσει σε οριακά θετικό «έδαφος» με έκρηξη τζίρου λόγω του flow από το rebalancing σε FTSE. Να υπενθυμίσουμε πως η τριμηνιαία ανασκόπηση των δεικτών FTSE Global Equity είχε ως αποτέλεσμα την ένταξη της Optima στον δείκτη FTSE All World και στον δείκτη FTSE Emerging Europe Mid Cap. Ως εκ τούτου, στο δείκτη FTSE All World θα εντάσσονται 29 μετοχές της αγοράς.

Ο τζίρος λοιπόν εκτινάχθηκε στα 242,9 εκατ. ευρώ, με πακέτα στα 18,56 εκατ. Ο FTSE 25 σημείωσε επίσης οριακή άνοδο 0,15% στις 3.453,22 μονάδες, με τον τραπεζικό να υποχωρεί και σήμερα κατά 0,43% στις 1.241,44 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,22%, με τον τραπεζικό οριακά υψηλότερα κατά 0,05% και τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στο +1,23%.

Να σημειωθεί πως ο Γενικός Δείκτης έχει διαγραμματικές στηρίξεις στις 1.395, στις 1.385 και στις 1.357 μονάδες, ενώ πρόσφατες αντιστάσεις σχηματίζουν οι 1.445, οι 1.472 και οι 1.505 μονάδες.

Πρωταγωνιστές στο stock picking, ήταν η μετοχή της Titan με άνοδο 3,2% στα 30,60 ευρώ, της Cenergy στο 2,28% και στα 9,42 ευρώ και της Metlen με άνοδο 1,46% στα 36,24 ευρώ και τζίρο 15,05 εκατ. ευρώ.

Ως αντίβαρο στην πτώση των τραπεζών λειτούργησαν επίσης οι μετοχές του ΟΤΕ (1,19%) μετά τη θετική ανάλυση της Deutsche Bank που θέτει τιμή στόχο στα 19,5 ευρώ, της Jumbo (0,97%) στα 27 ευρώ, του ΔΑΑ (1,14%) στα 8 ευρώ, της ΔΕΗ (0,45%) στα 11,22 ευρώ, της Aegean (0,62%) στα 11,28 ευρώ και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (0,59%) στα 16,98 ευρώ και τζίρο 7,3 εκατ. ευρώ.

Κύμα εισροών της τάξεως των 37,26 εκατ. ευρώ (flow από rebalancing) στην Optima με τη μετοχή να καταγράφει άνοδο 1,45% στα 12,60 ευρώ. Η μετοχή από τις αρχές του έτους έχει ενισχυθεί κατά 61,54%, έναντι 30,43% για τη Eurobank, 27,5% για την Εθνική, και μόλις 8,22% για την Πειραιώς. Σε αρνητικά επίπεδα βρίσκεται η Alpha Bank (-2,44%).

Η μόνη που διασώθηκε σήμερα από τις τέσσερις συστημικές ήταν η Eurobank με άνοδο 0,86% στα 2,10 ευρώ και τζίρο 25,03 εκατ. ευρώ. Στο «κόκκινο» ξανά Πειραιώς (-1,03%) στα 3,463 ευρώ, Alpha Bank (-1,22%) στα 1,5015 ευρώ και Εθνική (-0,77%) στα 8,02 ευρώ, με πολύ υψηλή μεταβλητότητα να καταγράφεται λόγω λήξης και rebalancing.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider