«Κόκκινες» οι ευρωαγορές - Η χειρότερη ημέρα για την Carlsberg εδώ και 4 χρόνια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κόκκινες» οι ευρωαγορές - Η χειρότερη ημέρα για την Carlsberg εδώ και 4 χρόνια
Στα «κόκκινα» την Παρασκευή οι ευρωαγορές - Των απωλειών ηγήθηκαν Μιλάνο και Μαδρίτη. Νέες τραπεζικές πιέσεις.

Mε απώλειες ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση της Παρασκευής, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να αναλύουν μία σειρά από αποφάσεις κεντρικών τραπεζών και εκθέσεις μάκρο στοιχείων. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,73% στις 515,11 μονάδες με τις τράπεζες να πέφτουν 1,5% ενώ ο Eurostoxx 50 διαμορφώθηκε στις 4.896 μονάδες, με απώλειες 1,04%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη απώλεσε 0,50% στις 18.163 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 αποδυναμώθηκε 0,42% στις 8,237 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,56% στις 7.628 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 1,09% στις 33.308 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 διολίσθησε 1,15% στις 11.032 μονάδες.

Στο ταμπλό η μετοχή της Carlsberg βούτηξε 9% αφού η βρετανική εταιρεία παραγωγής αναψυκτικών Britvic επιβεβαίωσε ότι απέρριψε δύο προτάσεις εξαγοράς από τον κολοσσό της ζυθοποιίας της Δανίας, αναφέροντας ότι η τελευταία προσφορά των 1.250 πένες ανά μετοχή, 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, «υποτιμά σημαντικά» την εταιρεία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της μετοχής τα τελευταία τέσσερα χρόνια, συγκεκριμένα από τις 12 Μαρτίου 2020, όταν η μετοχή υποχώρησε 8,77%.

Οι αγορές προσπαθούν να αποτινάξουν από πάνω τους αρκετή από την αρνητικότητα που βούλιαξε τους δείκτες την περασμένη εβδομάδα, λόγω του αρνητικού κλίματος που διαμορφώθηκε από την αναταραχή που επικρατεί στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας και την ανησυχία για μία πιθανή επικράτηση της ακροδεξιάς στις επερχόμενες εκλογές. Σύμφωνα με το Reuters, οι εκλογές που καταφθάνουν στην Βρετανία δεν προκαλούν τα ίδια επίπεδα ανησυχίας στους επενδυτές, που βλέπουν μεγαλύτερο κίνδυνο μεγάλων συναλλαγματικών κινήσεων από τη Γαλλία.

Χθες η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε σταθερά τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας στη συνεδρίασή της, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου έφτασε τον στόχο του 2%. Συγκεκριμένα το βασικό της επιτόκιο παρέμεινε σε υψηλό 16 ετών στο 5,25%, επίπεδα όπου κινείται από τον Αύγουστο του 2023.

Επίσης εκ νέου μείωσε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας το κόστος δανεισμού σε μία προσπάθεια να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της και να ακολουθήσει το δρόμο που έδειξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Συγκεκριμένα η Swiss National Bank μείωσε το επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25% σήμερα Πέμπτη, σε μία απόφαση που είχε προβλέψει τα δύο τρίτα των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιανουάριο αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο μήνα, καθώς, μετά από έναν βροχερό Απρίλιο, οι καταναλωτές επέστρεψαν στα καταστήματα για να αγοράσουν... τα πάντα (ρούχα, έπιπλα κλπ). Ο όγκος των αγαθών που πωλήθηκαν στα καταστήματα και στο διαδίκτυο αυξήθηκε 2,9% τον Μάιο, διαγράφοντας την πτώση του 1,8% που σημειώθηκε τον Απρίλιο (αναθεωρημένο μέγεθος), όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 1,8%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Orilina Properties: 2,578 εκατ. μετοχές απέκτησαν οι Τρύφων Νάτσης και Δέσποινα Παντοπούλου - Νάτση

myAADEapp: Διαθέσιμη νέα έκδοση για άμεση πρόσβαση σε δηλώσεις εισοδήματος και εκκαθαριστικά

Μεικτά πρόσημα στην Wall Street - Νέες πιέσεις στην Nvidia

gazzetta
gazzetta reader insider insider