Μεικτά πρόσημα στην Wall Street - Νέες πιέσεις στην Nvidia

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεικτά πρόσημα στην Wall Street - Νέες πιέσεις στην Nvidia
Απώλειες για δεύτερη σερί ημέρα για τον τεχνολογικό κολοσσό.

Τελευταία ενημέρωση 18.05

Με μεικτά πρόσημα και ήπιες διακυμάνσεις κινούνται στη συνεδρίαση της Παρασκευής οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα νεότερα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στα επόμενα βήματα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) σχετικά με τη νομισματική της πολιτική.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,07% στις 39.174 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 ενισχύεται οριακά κατά 0,03% στα επίπεδα των 5.474 μονάδων. Παρόμοια εικόνα και για τον τεχνολογικό κλάδο, με τον δείκτη Nasdaq να βρίσκεται στις 17.772 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 0,27%

Στο ταμπλό της συνεδρίασης, απώλειες για δεύτερη διαδοχική ημέρα καταγράφει η μετοχή της Nvidia. Συγκεκριμένα, μετά την χθεσινή πτώση κατά 3,5% που συμπαρέσυρε σχεδόν το σύνολο της αγοράς, σήμερα ο τίτλος του τεχνολογικού κολοσσού υποχωρεί κατά περίπου 1%, τρεις μόλις ημέρες αφότου η εταιρεία ξεπέρασε την Microsoft και έγινε η πολυτιμότερη εισηγμένη στον κόσμο, με κεφαλαιοποίηση άνω των 3,3 τρισ. δολαρίων. Μέχρι στιγμής φέτος, η Nvidia καταγράφει ράλι πάνω από 150%.

Στον αντίποδα, ράλι άνω του 37% καταγράφει η μετοχή της φαρμακευτικής Sarepta Therapeutics, ενώ κέρδη σχεδόν 2,5% καταγράφει και η μετοχή της Gilead Sciences.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη, μετά τα στοιχεία που έδειξαν πως οι νέες αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ παρέμειναν κοντά σε υψηλά δέκα μηνών τον Μάιο, οι δείκτες στην Wall Street έκλεισαν με μικτά πρόσημα. Ο Dow Jones κέρδισε 0,77%, ο S&P 500 υποχώρησε 0,25%, έχοντας αγγίξει και τις 5.500 μονάδες ενδοσυνεδριακά ενώ o Nasdaq απώλεσε 0,79%.

Σε εβδομαδιαία βάση, και οι τρεις δείκτες στην αμερικανική αγορά οδεύουν προς την λήξη του τετραημέρου των συναλλαγών με θετικό πρόσημο, καθώς μέχρι στιγμής ο βιομηχανικός δείκτης ενισχύεται κατά 1,4%, ο S&P 500 κερδίζει 0,8% και ο Nasdaq 0,2%.

Μάκρο

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών των ΗΠΑ αναπτύχθηκε τον Ιούνιο με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και πάνω από δύο χρόνια, σύμφωνα με δύο έρευνες της S&P, εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για μειώσεις επιτοκίων από Fed. Συγκεκριμένα, ο δείκτης υπηρεσιών S&P ανέβηκε σε υψηλό 26 μηνών στο 55,1 τον Ιούνιο από 54,8 τον Μάιο. Οι αριθμοί πάνω από το 50 σηματοδοτούν την ανάπτυξη.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση των ΗΠΑ σκαρφάλωσε σε υψηλό τριών μηνών στο 51,7 τον Ιούνιο από 51,3 τον Μάιο. Παράλληλα, οι νέες παραγγελίες, σημάδι των μελλοντικών πωλήσεων, ενισχύθηκαν με ήπιο ρυθμό τον Μάιο, ενώ τα επίπεδα απασχόλησης αυξήθηκαν επίσης για πρώτη φορά σε τρεις μήνες.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P, Κρις Γουίλιαμσον, δήλωσε ότι η πρόσφατη επιβράδυνση στις τιμές πώλησης των επιχειρήσεων θα βοηθήσει την Fed να επιτύχει τον στόχο της για ετήσιο πληθωρισμό 2%. Αξίζει να σημειωθεί πως η αμερικανική οικονομία επιβραδύνθηκε λίγο μετά από ένα κύμα ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του 2023, αλλά οι έρευνες της S&P υποδηλώνουν ότι υπάρχουν ελάχιστες ανησυχίες, με τις τις επιχειρήσεις να είναι πιο αισιόδοξες για την πιθανότητα μείωσης του κόστους δανεισμού αργότερα μέσα στο έτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Carlsberg: «Βουτιά» 8% της μετοχής μετά την απόρριψη εξαγοράς 3,9 δισ. από την Britvic

ΗΠΑ: Μειώθηκαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αλλά παραμένουν κοντά σε υψηλό 10 μηνών

gazzetta
gazzetta reader insider insider