Οι κορυφαίες επιλογές της Εθνικής Χρηματιστηριακής για το δεύτερο εξάμηνο - Τιμές στόχοι

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι κορυφαίες επιλογές της Εθνικής Χρηματιστηριακής για το δεύτερο εξάμηνο - Τιμές στόχοι
Τη στρατηγική της και τις κορυφαίες της επιλογές για το δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους παρουσίασε η Εθνική Χρηματιστηριακή.

Τη στρατηγική της και τις κορυφαίες της επιλογές για το δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους παρουσίασε η Εθνική Χρηματιστηριακή, διατηρώντας μεν ένα θετικό τόνο γύρω από τις προοπτικές της εγχώριας αγοράς αλλά σε προσεκτικό βαθμό, εξαιτίας τυχόν αρνητικών διεθνών σοκ.

Οι αναλυτές της Χρηματιστηριακής επισημαίνουν ότι τα περισσότερα από τα συστατικά στοιχεία που οδήγησαν στο θετικό βηματισμό των ελληνικών μετοχών τόσο για το 2023 όσο και μέχρι στιγμής για φέτος, διατηρούνται σε γενικές γραμμές. Αυτά περιλαμβάνουν την πολιτική σταθερότητα (σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές), το υποστηρικτικό μακροοικονομικό σκηνικό (εκτίμηση για ανάπτυξη άνω του 2% το 2024 - 2025, αρκετά υψηλότερα από τους μέσους εκτιμώμενους ευρωπαϊκούς όρους), την επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών και την αυξημένη εμπορευσιμότητα και συναλλακτική δραστηριότητα (μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα στα 140 εκατ. έναντι 111 εκατ. το 2023), τις ελκυστικές αποτιμήσεις (τόσο σε απόλυτη όσο και σε σχετική βάση) και την ανθεκτική κερδοφορία των εισηγμένων (η οποία αποτελεί πλέον έναν πιο υποστηρικτικό παράγοντα για τις επιδόσεις του Χρηματιστηρίου).

Αν και θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι αυτοί οι παράγοντες έχουν ήδη περάσει στις τρέχουσες αποτιμήσεις, οι αναλυτές εκτιμούν ότι συνεχίζουν να διαφυλάσσουν το θετικό αφήγημα για τις ελληνικές μετοχές, αντισταθμίζοντας εν μέρει κάθε αρνητικό αντίκτυπο από τις διεθνείς πιέσεις στην αγορά, ανοίγοντας το δρόμο για μια περαιτέρω υπεραπόδοση, ειδικά εάν οι πιέσεις στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή υποχωρήσουν. Συνεπώς αναμένουν μια αυξημένη μεταβλητότητα μέχρι τις πρόωρες γαλλικές εκλογές (πρώτος γύρος στις 30 Ιουνίου, δεύτερος γύρος στις 7 Ιουλίου) που θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του χαμηλού όγκου της καλοκαιρινής περιόδου, με τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ να ενισχύουν περαιτέρω την αβεβαιότητα.

Συνολικά, αποκλείοντας τυχόν νέα μεγάλα εξωτερικά αρνητικά σοκ, οι ελληνικές μετοχές θα μπορούσαν να φτάσουν ξανά στο επίπεδο των 1.500 μονάδων και πάνω μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, με την αυξημένη μεταβλητότητα και το stock picking να αποτελούν τις βασικές θεματικές. Συνολικά, οι προσεκτικά εποικοδομητικές προοπτικές των αναλυτών για το δεύτερο εξάμηνο επισκιάζονται κάπως από τους γεωπολιτικούς ή - και πολιτικούς κινδύνους για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι εξαιτίας της αυξημένης μεταβλητότητας και των παραγόντων αβεβαιότητας, οι επενδυτές θα πρέπει να αναζητήσουν «καταφύγιο» σε μεγάλες μετοχές με υψηλή εμπορευσιμότητα, καλά θεμελιώδη, σαφή διεθνή προσανατολισμό, ισχυρούς ισολογισμούς βιώσιμα μερίσματα και ελκυστικές αποτιμήσεις που συνδυάζουν χαρακτηριστικά «value» και «growth».

Επιπλέον, εκτιμούν ότι οι αμυντικές μετοχές με υψηλά μερίσματα με πιο ανθεκτικές ταμειακές ροές θα πρέπει να συμβάλλουν στον περιορισμό της πτώσης κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε διόρθωσης της αγοράς.

Οι κορυφαίες επιλογές της Χρηματιστηριακής για το δεύτερο εξάμηνο που ταιριάζουν σε αυτές τις κατηγορίες και είναι η Metlen (τιμή στόχος στα 51 ευρώ από 50 ευρώ) και η Cenergy (τιμή στόχος στα 11 ευρώ), οι οποίες προσφέρουν την καλύτερη έκθεση στο πολλά υποσχόμενο «energy transition», η Titan (τιμή στόχος στα 38,20 ευρώ), η οποία έχει αναδυθεί ξανά και είναι ισχυρότερη μετά την περίοδο της πανδημίας, η Aegean (τιμή στόχος στα 19,20 ευρώ), της οποίας τα υποστηρικτικά θεμελιώδη του κλάδου - εταιρείας και ο ισχυρός ισολογισμός εξασφαλίζουν μια άκρως ελκυστική μερισματική απόδοση, και η Τράπεζα Πειραιώς (τιμη στόχος στα 5,30 ευρώ), η οποία εκτιμά ότι παραμένει αδικαιολόγητα υποτιμημένη σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Εθνική Χρηματιστηριακή, προχωρά σε μείωση της υπόθεσης για το risk premium που ενσωματώνεται στις μετοχές κατά 75 μονάδες βάσης στο 5,5%. Ceteris paribus, οι τιμές στόχοι στη λίστα των μετοχών που αξιολογούν οι αναλυτές έχουν αυξηθεί κατά 8% κατά μέσο όρο, υποδηλώνοντας τώρα μια (συνολική μέση απόδοση) ανοδικό περιθώριο της τάξεως του 38% περίπου από τα τρέχοντα επίπεδα. Επιπλέον, οι αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να υποστηρίξουν περαιτέρω τις αποτιμήσεις λόγω των χαμηλότερων προεξοφλητικών επιτοκίων και του βελτιωμένου κλίματος της αγοράς με τις τράπεζες, τα utilities και τον κλάδο ακινήτων να ωφελείται περισσότερο από την «τροχιά« μείωσης των επιτοκίων, σε θεωρητική, πάντα, βάση.

Υπό αυτό το πρίσμα οι αναλυτές προχωρούν σε αναθεωρήσεις στις τιμές στόχους για τις:

  • Optima Bank, με τιμή στόχο τα 12,4 ευρώ από 10,40 ευρώ με «ουδέτερη» σύσταση από «outperform»,
  • EXAE με τιμή στόχο τα 6,9 από 6,3 ευρώ και σύσταση «outperform»,
  • OTE, υπό αναθεώρηση η τιμή στόχος,
  • ΟΠΑΠ, με τιμή στόχο στα 19,5 ευρώ από 18 ευρώ και σύσταση «outperform»,
  • ElvalHalcor, με τιμή στόχο στα 2,65 ευρώ από 2,45 ευρώ και σύσταση «outperform»,
  • Jumbo, με νέα τιμή στόχο στα 35 ευρώ από 32,30 ευρώ και σύσταση «outperform»,
  • Autohellas, υπό αναθεώρηση η τιμή στόχος και
  • ΔΑΑ, με νέα τιμή στόχο τα 8,60 ευρώ από 8,30 ευρώ και σύσταση «ουδέτερη»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα κορυφαία «value stories» της Global X οι ελληνικές μετοχές

«Ταύρος» για την Εθνική Τράπεζα η Optima - Αυξάνει στα 10,84 ευρώ την τιμή στόχο

gazzetta
gazzetta reader insider insider