Στα κορυφαία «value stories» της Global X οι ελληνικές μετοχές

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα κορυφαία «value stories» της Global X οι ελληνικές μετοχές
Στην κατηγορία των κορυφαίων «value stories» εντάσσει το Χρηματιστήριο Αθηνών και την αγορά της Κολομβίας από το γκρουπ των αναδυόμενων, η Global X.

Στην κατηγορία των κορυφαίων «value stories» εντάσσει το Χρηματιστήριο Αθηνών και την αγορά της Κολομβίας από το γκρουπ των αναδυόμενων, η Global X.

Ο Malcolm Dorson, επικεφαλής στρατηγικής της Global X για τις αναδυόμενες αγορές, βλέπει την αγορά της Ελλάδας και της Κολομβίας ως δύο κορυφαίες «deep value» ευκαιρίες στις αναδυόμενες αγορές.

Μάλιστα, όπως αναφέρει, παρά τη γεωπολιτική ουδετερότητα, τη φιλική προς το επιχειρείν κυβέρνηση της χώρας και την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, οι ελληνικές μετοχές (όπως τις αξιολογεί από το GREK) εξακολουθούν να διαπραγματεύονται χαμηλότερα από το 1x της λογιστικής τους αξίας, με δείκτη P/E στο 6,93x και υψηλή μερισματική απόδοση που φτάνει στο 6,75%.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών διαπραγματεύονται σημαντικά χαμηλότερα (περισσότερο από μία τυπική απόκλιση) από το ιστορικό μέσο discount έναντι των ανεπτυγμένων αγορών. Οι μετοχές στις αναδυόμενες αγορές διαπραγματεύονται στις 11,18 φορές τα κέρδη (ακόμη μεγαλύτερο το discount της ελληνικής αγοράς) έναντι 19,42 φορές για τον S&P 500, με διπλάσια μερισματική απόδοση και υψηλότερους αναμενόμενους ρυθμούς ανάπτυξης.

Global X

Όπως συμπληρώνει ο Dorson, η ελληνική οικονομία αναμένεται να «τρέξει» με πολύ υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης έναντι της υποτονικής Ευρωζώνης.

Παράλληλα, τρεις οίκοι αξιολόγησης έχουν αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία στο καθεστώς του «investment grade», με τον ίδιο να βλέπει ως πιθανή την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου από αναδυόμενη σε ανεπτυγμένη αγορά τα επόμενα τρία χρόνια.

Με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, η MSCI συνήθως προβαίνει σε ένα μόνο review κάθε Ιούνιο, επομένως μια πιθανή αναβάθμιση στο γκρουπ των ανεπτυγμένων αγορών φαίνεται πλέον να πηγαίνει προς το 2026 - 2027, όπως σημείωνε, μιλώντας στο insider.gr o Trevor Yates, Investment Analyst της Global X ETFs.

Εάν λοιπόν η MSCI εντάξει το ΧΑ σε «watch list» τον Ιούνιο του 2025, τότε θα υπάρξει μια διαδικασίας διαβούλευσης τουλάχιστον ενός έτους, προτού υλοποιηθεί η αναβάθμιση, κατά το rebalancing του Μαΐου του 2026 ή και αργότερα - εκτός εάν η MSCI χρησιμοποιεί τη μέθοδο της «συνετής διακριτικής ευχέρειας» για να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με τον Yates, μια αναβάθμιση θα οδηγούσε σε άνοιγμα της εγχώριας αγοράς μια σημαντικά μεγαλύτερη «δεξαμενή» κεφαλαίων αυτή των ανεπτυγμένων αγορών, επομένως αναμένεται να είναι θετική υπό τη βάση του flow. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα θα αποτελέσει ένα πολύ μικρό τμήμα της κοινότητας των ανεπτυγμένων αγορών και υπό αυτό το πρίσμα κινδυνεύει να χαθεί (κίνδυνο που είχε επισημάνει και η J.P. Morgan).

Ευρύτερα, η Global X κρίνει ως θετική εξέλιξη για την αγορά μια πιθανή αναβάθμισή της, κινητοποιώντας τους επενδυτές να ασχοληθούν περισσότερο με την ίδια την αγορά για πρώτη φορά μετά από πάνω από μια δεκαετία. Αντιπροσωπεύει επίσης ένα ακόμη ορόσημο για το ελληνικό «turnaround story».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider