Χρηματιστήριο: Αντίδραση «ελατηρίου» στις τράπεζες - Ζητούμενο η συνέχιση της ανόδου

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Αντίδραση «ελατηρίου» στις τράπεζες - Ζητούμενο η συνέχιση της ανόδου
Οι δύο υπέρπιεσμένες μετοχές των Πειραιώς και Alpha Bank έδωσαν ανοδική αντίδραση, «τραβώντας» ακόμη πιο υψηλά Εθνική, Eurobank και το ΧΑ.

Αντίδραση ελατηρίου - «relief rally» έλαβε χώρα στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο κατά την πρώτη συνεδρίαση για το μήνα Ιούλιο, μετά το αποτέλεσμα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης στη Γαλλία. Ζητούμενο η συνέχιση της ανοδικής κίνησης με ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας (πέρασε μεγάλο πακέτο στην Πειραιώς στα 3,59 ευρώ στις δημοπρασίες ύψους 12,08 εκατ. ευρώ από το trading desk της Goldman Sachs).

Το ακροδεξιό κόμμα της Μ. Λέπεν επικράτησε στον πρώτο γύρο και όπως φαίνεται θα είναι ο νικητής των εκλογών. Το ερώτημα είναι αν ο «Εθνικός Συναγερμός» θα καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 289 εδρών στο κοινοβούλιο, των 577 εδρών, με τους δεύτερους της «Ενωμένης Αριστεράς» και τους τρίτους του κέντρου του προέδρου Μακρόν να διαπραγματεύονται τη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου που θα εναντιωθεί στην προσπάθεια της Λεπέν για αυτοδυναμία. Από την άλλη, το δεξιό Ρεπουμπλικανικό κόμμα αρνείται να συμπράξει σε μέτωπο εναντίον της ακροδεξιάς.

Ο προς ώρας κίνδυνος ακροτήτων αποφεύχθηκε αλλά και τα πίσω βήματα και η ολοένα και πιο συγκαταβατική Λεπέν (και ο Τζόρνταν Μπαρντέλα, υποψήφιος για την πρωθυπουργία φαίνεται να έχει παρόμοιες απόψεις με αυτές της Μελόνι και να «μαλακώνει» σταδιακά τη ρητορική του), υπό την πίεση αγορών και οίκων αξιολόγησης δημιούργησε συνθήκες επανατοποθέτησης σε γαλλικές μετοχές και ομόλογα (και ευρύτερα στην Ευρωζώνη), με τις μεν πρώτες να ανοίγουν με «επιθετικό» ανοδικό gap μέχρι και στο +2,8% και την απόδοση των δεύτερων να φτάνει μέχρι και σε χαμηλό δύο εβδομάδων έναντι του Bund.

Όπως είχε επισημάνει πρόσφατα το insider.gr, μετά από ένα ακόμη «beat & raise» τρίμηνο (δηλαδή αποτελέσματα καλύτερα του consensus και αναβάθμιση των στόχων) οι ευρωτράπεζες είχαν βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα» εξαιτίας - αυτή τη φορά - ελέω του πολιτικού ρίσκου και του δυνητικού αντίκτυπου από μια πιθανή εκλογή της Μ. Λεπέν στη Γαλλία.

Οι ευρωτράπεζες δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις το τελευταίο διάστημα στη βάση των παραπάνω και πλέον διαπραγματεύονται σε άκρως ελκυστικά και φθηνά επίπεδα αποτιμήσεων. Τα ισχυρά επίπεδα κερδοφορίας αλλά και οι γαλαντόμες κινήσεις επιβράβευσης των μετόχων (μέσω διανομών και προγραμμάτων επαναγοράς ιδίων) δεν έχουν συγκινήσει ιδιαίτερα την πλειονότητα της επενδυτικής κοινότητας, ώστε να οδηγήσουν σε ένα σημαντικό re - rating του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, προς ώρας.

Η Jefferies εκτιμούσε πως η πρόσφατη ισχυρή διόρθωση ήταν αγοραστική και υπό αυτό το πρίσμα διατήρησε τη «bullish» οπτική και την εποικοδομητική της στάση για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο λόγω: (1) της δυνατότητας re - rating, με τον κλάδο να διαπραγματεύεται με άκρως χαμηλούς δείκτες αποτίμησης. Συγκεκριμένα, «παίζει» με δείκτη P/E στο 6,7x περίπου για φέτος και δείκτη P/BV στο 0,8x για ROTE στο 11% το 2024 - 2025, (2) των ελκυστικών διανομών προς τους μετόχους (περίπου 10% απόδοση ετησίως κατά μέσο όρο) και (3) της ανθεκτικής κερδοφορίας του κλάδου.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες (δείκτης Stoxx Banks) καταγράφουν άνοδο 2,95% και ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος υπεραπέδωσε με άνοδο 3,5%, εξαιτίας της τελευταίας διεύρυνσης του discount έναντι των πρώτων αλλά και των αναβαθμίσεων (ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας) από τη Moody's (έπεται άμεσα η Πειραιώς και η Εθνική μετά την Alpha και Eurobank).

Περνώντας στα του ταμπλό, το insider.gr στη βάση του κλεισίματος της Παρασκευής, είχε αναφερθεί στην κλίση και στο αγοραστικό σήμα που αρχίζουν να δίνουν οι μετοχές της Alpha Bank, της ΔΕΗ και της Πειραιώς. Για να υπάρξει ισχυρό σήμα αγοράς θα πρέπει στο ημερήσιο γράφημα ο MACD να «κροσάρει» τον trigger και σε δίωρο γράφημα να περάσει το μηδέν υπό τη συνοδεία και υψηλών όγκων συναλλαγών. Ο συνδυασμός των δύο θα φρενάρει και τη διολίσθηση του εβδομαδιαίου γραφήματος. Η Πειραιώς, προσπαθεί να εισέλθει σε μια δύσκολη και κρίσιμη ζώνη, στα 3,434 - 3,4595 ευρώ, όπου βρίσκονται οι δύο ΚΜΟ 200 στο ημερήσιο γράφημα, με την Alpha Bank αντίστοιχα στα 1,545 - 1,5545 ευρώ.

Στη σημερινή συνεδρίαση λοιπόν Πειραιώς και Alpha διέσπασαν με ανοδικό gap και δύναμη τους δύο ΚΜΟ 200. Ο τραπεζικός δείκτης διέσπασε την αντίσταση των 1.245 μοναδων οδεύοντας προς τo stop short στο ημερήσιο γράφημα, ήτοι στις 1.275 μονάδες, με την υπέρβαση αυτού να δίνει κίνηση προς τις 1.331, ανοίγοντας πιθανότατα το δρόμο για τις 1.480 μονάδες.

Όπως αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, «νέο σημαντικό δεδομένο για τον Γενικό Δείκτη, το κατέβασμα του stop στις 1.435 μονάδες σε κλείσιμο ημέρας. Η ζώνη του 1.400 συντηρείται τις τελευταίες συνεδριάσεις και μόνο τυχόν κατοχύρωση μπορεί να δώσει κίνηση στις 1.372 μονάδες. Ο ταλαντωτής βρίσκεται σε θέση βολής περιμένοντας ένα ανοδικό έναυσμα.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,18% στις 1.420,83 μονάδες, με τον τζίρο στα 118,9 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 κατέγραψε άνοδο 1,65% στις 3.457,99 μονάδες, με τον τραπεζικό σε υψηλό ημέρας στις 1.256 μονάδες με άνοδο 3,5%.

Ράλι για τις μετοχές των Πειραιώς και Alpha στο 5,4% και 4,43% στα 3,59 ευρώ και 1,591 ευρώ αντίστοιχα με υψηλούς τζίρους. Ισχυρή άνοδο 3,76% για τη Eurobank στα 2,097 ευρώ, με την Εθνική να ακολουθεί στο 2,06% και τα 7,944 ευρώ. Το 53,4% του συνολικού τζίρου της αγοράς πραγματοποιήθηκε στις τέσσερις συστημικές.

Εκτίναξη κατά 7,48% για τη μετοχή της ElvalHalcor στα 1,896 ευρώ (συνθήκες ζήτησης με περιορισμένη προσφορά χαρτιού - χαμηλός ο τζίρος), όπως και για την Viohalco στο 3,51% και τα 5,89 ευρώ και τη Cenergy στο 2,61% και τα 9,84 ευρώ (νέο ιστορικό υψηλό) με τζίρο 1,62 εκατ. ευρώ. Κατά 5,92% ενισχύθηκε η Intracom φτάνοντας τα 3,40 ευρώ.

Κέρδη άνω του 1% για Metlen (1,43% στα 35,36 ευρώ), Coca Cola (1,4% στα 31,94 ευρώ), Autohellas (1,06% στα 11,44 ευρώ), Sarantis (1,67% στα 10,98 ευρώ), Ελλάκτωρ (1,01% στα 2,495 ευρώ). Ήπια άνοδο για ΟΤΕ (0,52%), ΕΛΠΕ (0,26%) και ΟΠΑΠ (0,68%).

Οριακές απώλειες 0,36% σε ΔΕΗ στα 11,20 ευρώ, όπως και σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (πτώση 0,24% στα 16,5 ευρώ), Jumbo (πτώση 0,45% στα 26,76 ευρώ). Συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις σε Τέρνα Ενεργειακή μετά το μεγάλο ντιλ ΤΕΡΝΑ - Masdar, με τους επενδυτές να επαντοποθετούνται σταδιακά σε άλλους τίτλους.

Κατοχύρωση κερδών για μερίδα επενδυτών στην Titan στα 28,85 ευρώ αλλά και τοποθέτηση και μάζεμα της προσφοράς από άλλα χαρτοφυλάκια που ανέμεναν μια σύντομη διόρθωση για να βγάλουν αγορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

S&P Global: Ανθεκτική η ελληνική μεταποίηση - Στις 54 μονάδες ο PMI τον Ιούνιο

Ανεργία: Υποχώρησε στο 10,6% τον Μάιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider