Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στις βρετανικές εκλογές - Νέα ιστορικά υψηλά στην Ιαπωνία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στις βρετανικές εκλογές - Νέα ιστορικά υψηλά στην Ιαπωνία
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύεται κατά 0,49% στις 517,16 μονάδες.

Τελευταία ενημέρωση 13:15

Θετικό είναι το κλίμα που επικρατεί στις ευρωαγορές την Πέμπτη, με τις βρετανικές εκλογές να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Νωρίτερα, στις 9 ώρα Ελλάδας άνοιξαν οι κάλπες για την εκλογική αναμέτρηση, για την οποία όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα στο Εργατικό Κόμμα, του Κιρ Στάρμερ.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύεται κατά 0,54% στις 517,44 μονάδες, με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους να βρίσκονται σε μεικτό έδαφος. Των κερδών ηγούνται οι μετοχές των τραπεζών με άνοδο 0,9% ενώ της υγείας διολισθαίνουν 0,13%. Ο δείκτης Eurostoxx 50 κερδίζει 0,44% στις 4.987 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης με +0,29% κινείται στις 18.432 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ανέρχεται στις 7.688 με άνοδο 0,74%. Στο Λονδίνο, ο βρετανικός FTSE 100 βρίσκεται κατά 0,71% υψηλότερα στις 8.228 μονάδες, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB προσθέτει 0,59% στις 34.043 μονάδες. Στην Ισπανία, τέλος, ο δείκτης IBEX 35 με απώλειες 0,18% ανέρχεται στις 11.037 μονάδες.

Στο ταμπλό, άλμα πάνω από 7% καταγράφει η μετοχή της Continental, της γερμανικής κατασκευαστικής εταιρείας που ειδικεύεται σε ελαστικά, συστήματα φρένων, εσωτερικά ηλεκτρονικά και πολλά άλλα. Προηγήθηκε σύσταση αναλυτών της JPMorgan που υπέδειξαν ότι το τμήμα αυτοκινήτων της εταιρείας θα πρέπει να επωφεληθεί από τις αυξήσεις τιμών, την εξοικονόμηση κόστους και τις επιστροφές χρημάτων το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με το Reuters.

Έπειτα από 14 χρόνια διακυβέρνησης από το κόμμα των Συντηρητικών του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι εργατικοί θα αναλάβουν την εξουσία, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις. Εξάλλου, είναι η πρώτη φορά από το 2005, που η δημοφιλής εφημερίδα Sun, δηλώνει τη στήριξή της στους Εργατικούς με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Είναι ώρα για αλλαγή». Είχαν προηγηθεί οι εφημερίδες Sunday Times και Financial Times.

Τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά ως τις 22:00 (τοπική ώρα, μεσάνυκτα ώρα Ελλάδας) και οι ψηφοφόροι θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν τα 650 μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων. Τα πρώτα exit polls θα δημοσιοποιηθούν αμέσως αφού κλείσουν οι κάλπες και τα οριστικά αποτελέσματα αναμένονται αύριο, Παρασκευή, νωρίς το πρωί.

Μάκρο

Απρόσμενη πτώση κατέγραψαν τον Μάιο, οι εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis) την Πέμπτη, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο μεταποιητικός τομέας της εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση.

Οι νέες παραγγελίες συρρικνώθηκαν κατά 1,6% τον Μάιο σε μηνιαία βάση, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για ανάπτυξη 0,5%.

Σε ετήσια βάση, η υποχώρηση είναι της τάξεως του 8,6%.

Στα επιμέρους στοιχεία, οι νέες παραγγελίες στον τομέα κατασκευής οχημάτων μεταφορών συμπεριλαμβανομένων των τρένων, των αεροσκαφών και των πλοίων, υποχώρησαν κατά 19,2% τον Μάιο κυρίως λόγω της μικρότερης ζήτησης σε αεροσκάφη.

Η αυτοκινητοβιομηχανία, κατέγραψε επίσης πτώση κατά 2,9%. Ανάλογη πορεία ακολούθησαν και τα κεφαλαιουχικά αγαθά με τις νέες παραγγελίες να είναι λιγότερες κατά 4,3%. Ωστόσο, οι παραγγελίες για καταναλωτικά αγαθά αυξήθηκαν κατά 4,9%.

Οι παραγγελίες από το εξωτερικό μειώθηκαν κατά 2,8%. Οι παραγγελίες από χώρες εκτός Ευρωζώνης επιβραδύνθηκαν κατά 4,6% και κατά 0,1% όσες προέρχονται από χώρες της ζώνης του Ευρώ. Οι εγχώριες παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 0,5%.

Ασία

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα ασιατικά χρηματιστήρια την Πέμπτη, καθώς οι κυριότεροι δείκτες της Ιαπωνίας όπως και ο δείκτης αναφοράς της Ταϊβάν σημείωσαν ιστορικά υψηλά.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Topix με άνοδο 0,92% και έκλεισε στις 2.898,47 μονάδες, ξεπερνώντας το προηγούμενο ιστορικό υψηλό των 2.886,50 μονάδων, που είχε σημειωθεί τον Δεκέμβριο του 1989.

Ο Nikkei 225 ενισχύθηκε 0,82% στις 40.913,65 μονάδες, καταρρίπτοντας επίσης το ιστορικό υψηλό των 40.888,43 μονάδων του Μαρτίου.

Επίσης, η μετοχή της ιαπωνικής επενδυτικής SoftBank Group, διεύρυνε ένα επταήμερο ανοδικό σερί σκαρφάλωσε σε νέο υψηλό.

Και στην Ταϊβάν, ο βασικός δείκτης αναφοράς έφτασε σε νέο ρεκόρ ξεπερνώντας το υψηλό των 23.406,1 μονάδων που είχε σημειωθεί στις 20 Ιουνίου με άνοδο 1,51% στις 23.522,53 μονάδες.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε 0,21% , ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας έκλεισε την ημέρα αμετάβλητος στις 3.445,81 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Απρόσμενη πτώση στις νέες παραγγελίες των εργοστασίων

Εγκρίθηκε η συγχώνευση Wealth Avenue με GMM - Η Global Wealth και η προοπτική ένταξης στο ΧΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider