Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα μετά την εκλογική ανατροπή στη Γαλλία - Απώλειες για τον CAC 40

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα μετά την εκλογική ανατροπή στη Γαλλία - Απώλειες για τον CAC 40
Ανατρέποντας τα κέρδη που κατέγραψε νωρίτερα στην συνεδρίαση, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 0,63% στις 7.627 μονάδες.

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν την Δευτέρα οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους αναλυτές να επεξεργάζονται την απρόσμενη τροπή των γαλλικών εκλογών όπου το Νέο Λαϊκό Μέτωπο αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας, όταν όλες οι δημοσκοπήσεις έδιδαν πρωτιά στο ακροδεξιό κόμμα της Μαρί Λεπέν.

Το αποτέλεσμα της δεύτερης κάλπης χωρά πολλαπλές αναγνώσεις. Πρακτικά, νικητής των γαλλικών εκλογών είναι το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» του οποίου ηγείται ο Ζαν - Λυκ Μελανσόν, λαμβάνοντας 182 έδρες από τις 577 στο σύνολο (289 και άνω απαιτούνταν για την απόλυτη πλειοψηφία). Ωστόσο, είναι απορίας άξιο το πόσο συμπαγές και σταθερό θα είναι αυτό το μέτωπο, που αποτελείται από το ακροαριστερό κόμμα του Μελανσόν που κερδίζει 74 έδρες, τους Σοσιαλιστές στις 59 έδρες, τους Πράσινους στις 28 έδρες και τους Κομμουνιστές στις 9 έδρες, σύμφωνα με την Commerzbank.

Ανατρέποντας τα κέρδη που κατέγραψε νωρίτερα στην συνεδρίαση, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 0,63% στις 7.627 μονάδες. Η ισοτιμία του ευρώ παρέμεινε αμετάβλητη έναντι του δολαρίου και οι συναλλαγές στις αγορές ομολόγων ήταν αρκετά «υποτονικές».

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,03% στις 516,77 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 αποδυναμώθηκε 0,16% στις 4.971 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο βρετανικός FTSE 100 διολίσθησε 0,13% στις 8.193 μονάδες ενώ ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης βρέθηκε με +0,09% στις 18.478 μονάδες. Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε κέρδη 0,17% στις 34.046 μονάδες. Στην Ισπανία, τέλος, ο δείκτης IBEX 35 απώλεσε 0,06% στις 11.017μονάδες.

Η βασική αιτία της μεγάλης ανατροπής των γαλλικών εκλογών ήταν πρωτίστως οι πυρετώδεις ελιγμοί των προηγούμενων ημερών από το στρατόπεδο του Μακρόν και τους ηγέτες των Αριστερών κομμάτων που ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μία προσπάθεια να ανακόψουν το δρόμο της Εθνικής Συσπείρωσης προς την εξουσία, οι λεγόμενες «ανίερες συμμαχίες» όπως τις χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης Ζορντάν Μπαρντελά.

Οι αναλυτές της Deutsche Bank τονίζουν ότι οι αγορές θα είναι καχύποπτες για τα «δημοσιονομικά επιθετικά» σχέδια δαπανών και φορολογίας του Νέου Λαϊκού Μετώπου.

«Χθες το βράδυ η ακροαριστερά μιλούσε ήδη για φόρους περιουσίας και αυξήσεις στους φόρους στις εταιρείες που δεν θα είναι φιλικές προς την αγορά. Ωστόσο, η προσπάθεια να οικοδομηθεί μια κυβέρνηση που να έχει κάθε είδους σταθερότητα φαίνεται πολύ υψηλός πήχης σήμερα το πρωί. Η πολιτική παράλυση για τους επόμενους 12 μήνες φαίνεται το πιο πιθανό αποτέλεσμα», προσθέτουν.

Ωστόσο, όπως τονίζει με τη σειρά του ο Μάικλ Φιλντ, αναλυτής στην Morningstar, «η εκλογική επιτυχία της συμμαχίας της αριστερής πτέρυγας δεν είναι συνήθως κάτι για το οποίο θα γιόρταζαν οι αγορές, αλλά δεδομένων των φόβων που είχαν οι επενδυτές για μια κυβέρνηση της δεξιάς πτέρυγας, η ανακοίνωση αυτή είναι πολύ πιθανόν να είναι καλοδεχούμενη»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Έρευνα για την κρατική επιχορήγηση της Γερμανίας στη Lufthansa

Η MSD ανακοίνωσε την εξαγορά της EyeBio μέσω θυγατρικής

Carlsberg: Συμφωνία 4 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Britvic

gazzetta
gazzetta reader insider insider