Παρά τον αρχικό θετικό βηματισμό των ελληνικών τραπεζών, το κλίμα άλλαξε άρδην στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, ελέω ευρωπαϊκών πιέσεων, με τον ΔΤΡ να κλείνει σε χαμηλό ημέρας.
Εφόσον οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρέθηκαν ξανά στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων (-1,29%), οι τέσσερις συστημικές δε θα έμεναν ανεπηρέαστες από τα ξένα πυρά (-1,06% και χαμηλό ημέρας), με τη μεταβλητότητα να χτυπά ξανά κόκκινο. Βέβαια, αν και οι ελληνικές τράπεζες προσπάθησαν να βγάλουν κάποιες άμυνες έναντι της σημερινής πτώσης των ευρωπαϊκών, στις δημοπρασίες χτύπησαν ξανά οι πωλητές και μάλιστα αρκετά επιθετικά.
Οι αναβαθμίσεις των τεσσάρων συστημικών με τελευταίες αυτές των Εθνική και Πειραιώς από τη Moody's πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Στο ενδιάμεσο υπήρξε και η αναβάθμιση της Standard & Poor's. Επιπλέον, παρότι η αμερικανική αγορά συνεχίζει να σπάει τα κοντέρ, οι ευρωπαϊκές όχι απλά δε μπορούν να ακολουθήσουν στον ίδιο ρυθμό, αλλά υποχωρούν περαιτέρω καθώς οι πολιτικές εξελίξεις με επίκεντρο τη Γαλλία συνεχίζουν να προβληματίζουν τους επενδυτές.
Αντίβαρο στην πτώση των τραπεζών από την ισχυρή άνοδο των ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΟΠΑΠ που κράτησαν την αγορά στις 1.450 μονάδες.
Όπως σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, μέλος της βρετανικής Society of Technical Analysts, «ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατέγραψε κέρδη της τάξης του 8,5% το πρώτο φετινό εξάμηνο, με το θετικό πρόσημο της εν λόγω περιόδου να μην έχει «απειληθεί» σε καμία συνεδρίαση, παρά την αξιοπρόσεκτη απομάκρυνση του Δείκτη από τα πολυετή υψηλά του Μαΐου.
Στην τρέχουσα απαιτητική διεθνή πολιτική και επιτοκιακή συγκυρία, επιλεγμένες εισηγμένες συνεχίζουν να «λάμπουν» εν μέσω προσδοκιών για συνέχιση της υψηλής κερδοφορίας τους, γεγονός που προσελκύει επενδυτές βασιζόμενους σε θεμελιώδη μεγέθη όπως οι καθαρές ταμειακές ροές (net cash flow) και το εκτιμώμενο P/E.
Παράλληλα, οι μερισματικές αποδόσεις που «ανταγωνίζονται» ακόμη και την απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου δεν περνούν απαρατήρητες από το «έξυπνο χρήμα». Μένει να δούμε, βέβαια, αν η μερισματική ρευστότητα που αποκτούν τα χαρτοφυλάκια θα επανεπενδυθεί στο ΧΑ ή θα βρει «διέξοδο» σε άλλες μορφές επένδυσης ή κατανάλωσης εκτός λεωφόρου Αθηνών.
Στον αντίποδα, ο «ατροφικός» όγκος συναλλαγών συνεχίζει να ταλανίζει μια Αγορά που θέλει να θεωρείται αναπτυγμένη, με την πλειονότητα των εν δυνάμει επενδυτών λιανικής να «λάμπει δια της απουσίας της» και για τους δικούς της λόγους από τα χρηματιστηριακά δρώμενα.
Τα πρόσφατα μεγάλα placements ελληνικών μετοχών προκαλούν οπωσδήποτε μία «κόπωση» στην ούτως ή άλλως ρηχή Αγορά μας, ενώ τμήματα της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης δεν έχουν «πείσει» με την συνολική τους απόδοση, πόσω μάλλον εν μέσω του υφιστάμενου ελληνικού δομικού bull market».
«Διαγραμματικά και σε ό,τι αφορά τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ, ανθεκτικότητα έχει επιδείξει το επίπεδο-κλειδί των 1.400 μονάδων, ενώ κρίσιμη αντίσταση για τις επόμενες συνεδριάσεις εντοπίζεται στις 1.472» καταλήγει ο Π. Στεριώτης.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κινήσεις και το flow των διαχειριστών στις ελληνικές μετοχές, όπως αναλύεται από τη Bank of America.
Ως προς τα επιχειρηματικά, τα θεμελιώδη της Metlen -δηλαδή ο τζίρος, η καθαρή κερδοφορία και τα EBITDA- την τοποθετούν στα επίπεδα της 50ής θέσης του FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, συγκρίνοντάς την με τις αντίστοιχες «επιδόσεις» των επιχειρήσεων που δίνουν ήδη το «παρών» στον δείκτη. Αυτό επισήμαναν στελέχη της Metlen (πρώην Mytilineos), στο περιθώριο χθεσινού workshop που διοργάνωσε η επιχείρηση.
Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, στόχος είναι μέχρι το dual listing η εταιρεία να κινείται στην 50ή θέση του FTSE 100, συνυπολογίζοντας και το market cap. Κι αυτό γιατί με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει ένα επαρκές «μαξιλάρι ασφαλείας» για τη συνέχεια, στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο στο μέλλον υποχωρήσει ελαφρώς η τιμή της μετοχής. Μένοντας στα του ομίλου, σε διαγωνισμούς για οδικά και σιδηροδρομικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 3,85 δισ. ευρώ διεκδικώντας μερίδιο συμμετέχει ή θα δώσει το παρών η ΜΕΤΚΑ, κατασκευαστική θυγατρική της Metlen (πρώην Μυτιληναίος), που ήδη έχει «χτίσει» ανεκτέλεστο περίπου 1 δισ. ευρώ, διεκδικώντας νέα projects, δημόσια και ιδιωτικά.
Στο ταμπλό, ο ΓΔ παρέμεινε σχεδόν σταθερός με οριακή άνοδο 0,02% στις 1.451,22 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά οριακά τα 108 εκατ. ευρώ. Ακραία μεταβλητότητα στις τράπεζες που όπως αναφέραμε δεν έμειναν ανεπηρεάστες τις πιέσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Πτώση 0,12% για τον FTSE 25 στις 3.535,88 μονάδες, με τον τραπεζικό να κλείνει σε χαμηλό ημέρας με απώλειες 1,06% στις 1.268,93 μονάδες.
Η Πειραιώς έφτασε μέχρι τα 3,786 ευρώ προτού τη βυθίσουν και παρότι κράταγε τα 3,70 ευρώ, με απώλειες 0,5% έκλεισε στις δημοπρασίες στα 3,682 ευρώ με απώλειες 1,07%. Εντονότερες πιέσεις στις δημοπρασίες σε Eurobank που από οριακή πτώση λίγο πριν έκλεισε τελικά στο -0,99% και τα 2,105 ευρώ.
Στο -1,62% η ΕΤΕ και τα 7,89 ευρώ, με την Alpha Bank στο -0,45% και τα 1,65 ευρώ.
Ράλι και εκτόξευση στο ταμπλό για τη μετοχή της ΔΕΗ με κέρδη 2,72% στα 11,72 ευρώ, με τον ΟΠΑΠ στο 2,67% και τα 15,40 ευρώ και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε υψηλό 52 εβδομ. στα 17,20 ευρώ με άνοδο 2,14%.
Κέρδη άνω του 1% για ΕΛΠΕ, ΟΤΕ και Aegean, Ωιοηαλψο. Κατά 0,96% ενισχύθηκε η ΕΛΧΑ και κατά 0,71% η Lamda.
Πιέσεις και υψηλή μεταβλητότητα σε Τιτάν, ΜΠΕΛΑ και ΜΟΗ, ενώ profit taking βγήκε σε ΕΕΕ και Metlen.