Ώθηση από τις διεθνείς αγορές αναμένει το Χρηματιστήριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ώθηση από τις διεθνείς αγορές αναμένει το Χρηματιστήριο
Ώθηση από το ράλι της Wall Street αναμένει το ΧΑ. Υψηλότερα και οι ευρωαγορές που προσπαθούν να ακολουθήσουν την Αμερική.

Τελ. ενημέρωση 10:55

Από ρεκόρ σε ρεκόρ η Wall Street, από κοντά και οι ευρωαγορές, με το ΧΑ λόγω και των χθεσινών μεγάλων αποκοπών μερισμάτων να μένει πίσω.

Σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το σκηνικό καθώς από τις υψηλές κεφαλαιοποιήσεις δεν υπάρχουν διανομές μετά από αρκετές μέρες. Η ΔΕΗ παίρνει σειρά στις 22 Ιουλίου και οι τράπεζες στις 25 και 26 Ιουλίου.

Υπό πίεση βρέθηκαν οι τράπεζες και χθες αλλά παράγοντες της αγοράς παραμένουν ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τον κλάδο, τη στιγμή που στα τέλη του μήνα ανοίγει ο χορός του Q2 από την Πειραιώς και τη Eurobank, ενώ ακολουθεί στις αρχές Αυγούστου η Alpha (2 Αυγούστου). Αξιοσημείωτες αντοχές παρουσίασε η μετοχή της Πειραιώς χθες καθώς από τα 3,682 ευρώ υποχώρησε στα 3,65 ευρώ με αποκοπή μερίσματος 0,0631584 ευρώ ανά μετοχή. Κράτησε δηλαδή πολύ υψηλότερα από το μέρισμα.

Ωστόσο, όπως είχει αναφέρει το insider.gr μπορεί οι τράπεζες και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές να διαπραγματεύονται σε άκρως ελκυστικά επίπεδα αποτιμήσεων, αλλά δεν παράγουν αξία. Η ρευστότητα και τα ξένα κεφάλαια που εισρέουν στις μετοχικές αγορές παράγουν και διαμορφώνουν τιμές που σε κάποιες περιπτώσεις συνδέονται με ένα πλαίσιο φθηνών αποτιμήσεων και ισχυρών θεμελιώδων. Συνεπώς, αν το flow προς το Χρηματιστήριο δυναμώσει και συνοδευτεί από κάποιους «κράχτες» (αν και το consensus αναβαθμίζει συνεχώς τις περισσότερες μετοχές) τότε είναι πολύ πιθανό να δει η αγορά πολύ υψηλοτερα επίπεδα αποτιμήσεων.

Μια ακόμη θετική εξέλιξη για τις τράπεζες με τη Eurobank να βρίσκεται στην επενδυτική βαθμίδα και από τη DBRS που ξεκίνησε κάλυψη της τράπεζας.

Παράλληλα, υψηλή ζήτηση καταγράφηκε για το νέο «πράσινο» ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς, μέσω του οποίου η τράπεζα άντλησε 650 εκατ. ευρώ. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 3,25 δισ. ευρώ ενώ το επιτόκιο λόγω της «εκρηκτικής» ζήτησης υποχώρησε από το 5% που ήταν η αρχική τιμολόγηση, στο 4,625%.

Από τα μη τραπεζικά χαρτιά που αρχίζουν να λάμπουν είναι αυτά της ΔΕΗ και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με την τελευταία να χτυπά πολυετή υψηλά.

Περνώντας στα διεθνή, τα βλέμματα στρέφονται στον πληθωρισμό των ΗΠΑ. Οι οικονομολόγοι της DB αναμένουν ότι τόσο ο επίσημος όσο και ο δομικός θα είναι λίγο πιο σταθεροί από τον περασμένο μήνα, με +0,09% και +0,25% αντίστοιχα. Με τη σειρά του, αυτό θα ωθούσε το ετήσιο μέτρο προς τα κάτω στο 3,1% για τον επίσημο ΔΤΚ, αν και ο δομικός πληθωρισμός θα σημειώσει άνοδο κατά ένα δέκατο στο 3,5%. Όσον αφορά τη Fed, έμφαση θα δοθεί από τις αγορές και στην αυριανή έκθεση PPI, καθώς πολλά στοιχεία σε αυτήν τροφοδοτούν το μέτρο PCE του πληθωρισμού που στοχεύουν επίσημα.

Στο ταμπλό ο ΓΔ ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,19% στις 1.447,10 μονάδες, με τον FTSE 25 στο 0,23% και τον τραπεζικό να υπεραποδίδει κατά 1,02% στις 1.271,15 μονάδες.

Κέρδη άνω του 1% για Πειραιώς, Εθνική ενώ κατά 1,4% ενισχύεται η Eurobank στα 2,098 ευρώ. Κοντά στα 1,65 ευρώ η Alpha Bank με άνοδο 0,61%.

Συνεχίζει υψηλότερα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 17,68 ευρώ, με την Aegean στο 0,59% και τη Lamda στο 0,72%.

Σε πράσινο φόντο ΜΟΗ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ, ενώ πιέσεις άνω του 2% περνάνε στη Jumbo.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider