Ευρωαγορές: Έφεραν κέρδη τα καλά νέα για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Έφεραν κέρδη τα καλά νέα για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ
Οι δείκτες παρέμειναν για δεύτερη ημέρα στο πράσινο, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στον πληθωρισμό των ΗΠΑ

Με άνοδο έκλεισαν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, παραμένοντας για δεύτερη ημέρα στο πράσινο, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στον πληθωρισμό των ΗΠΑ που κατέγραψε τη χαμηλότερη ένδειξη σε περισσότερα από τρία χρόνια, γεγονός που ενδέχεται να επισπεύσει το χρονοδιάγραμμα της μείωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα επιβραδύνθηκε στο 3% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, ενώ υποχώρησε κατά 0,1% από τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI). Σε δημοσκόπηση του Dow Jones, οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση κατά 0,1% σε μηνιαία βάση και 3,1% σε ετήσια βάση.

Το πανευρωπαϊκό Stoxx 600 ο δείκτης έκλεισε 0,65% υψηλότερα, με τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να ηγούνται των κερδών, με άνοδο 1,78%, ενώ οι μετοχές των μέσων ενημέρωσης υποχώρησαν 0,36%. Ο κλάδος της τεχνολογίας έχασε τα κέρδη που κατέγραφε μέσα στη μέρα και έκλεισε ελαφρώς χαμηλότερα. Ο Eurostoxx 50 ενισχύθηκε 0,49% στις 4.978 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψε άνοδο 0,36% στις 8.223 μονάδες ενώ ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ισχυροποιήθηκε 0,72% στις 18.540 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 προσπαθεί να συνέλθει, σημειώνοντας κέρδη 0,71% στις 7.627 μονάδες. Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στο οριακό +0,03% στις 34.318 μονάδες. Στην Ισπανία, τέλος, ο δείκτης IBEX 35 ολοκλήρωσε στις 11.170 μονάδες με άνοδο 0,89%.

Στα μακροοικονομικά νέα στην περιοχή, με ρυθμό 0,4% έτρεξε το ΑΕΠ της Βρετανίας τον Μάιο, επιστρέφοντας σε αναπτυξιακή τροχιά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία την Πέμπτη, με τη βρετανική λίρα να εκτινάσσεται σε υψηλό τεσσάρων μηνών έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση. Αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ανάπτυξη της τάξης του 0,2%. Η ισοτιμία της βρετανικής λίρας σημείωσε άνοδο 0,7% έναντι του δολαρίου σε υψηλό ενός έτους.

Ακόμη, ο γερμανικός πληθωρισμός σημείωσε αποκλιμάκωση τον Ιούνιο καθώς αυξήθηκε με ρυθμό στο 2,5%, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία που είχαν εκδοθεί νωρίτερα μέσα στον Ιούλιο. Σύμφωνα με το Reuters, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή της Γερμανίας, είχε αυξηθεί κατά 2,8% από έτος σε έτος τον Μάιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider