Wall Street: Απώλειες 1,95% για Nasdaq - Ενεργοποιήθηκαν οι πωλητές στις Big Tech

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Απώλειες 1,95% για Nasdaq - Ενεργοποιήθηκαν οι πωλητές στις Big Tech
Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,08% στις 39.753 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 διολίσθησε 0,88% στις 5.584 μονάδες.

Ισχυρές ρευστοποιήσεις στις Big Tech με «βουτιά» σχεδόν 2% για τoν Nasdaq επεφύλασσε η συνεδρίαση της Πέμπτης στην Wall Street, με ένα μαζικό κύμα πωλήσεων σε μεγάλα τεχνολογικά «χαρτιά», όπως η Nvidia, η Microsoft και η Meta να δημιουργούν μεγάλες πιέσεις στους δείκτες, καθώς οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από τις ακριβές megacaps για να επικεντρωθούν στις φθηνότερες μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης και εκείνες που σχετίζονται με την στέγαση, προσφέροντας στήριξη στον Dow Jones.

Ειδικότερα, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,08% στις 39.753 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 διολίσθησε 0,88% στις 5.584 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ήταν ο μεγάλος χαμένος των σημερινών διαπραγματεύσεων και ηγήθηκε των απωλειών με πτώση 1,95% στις 18.283 μονάδες. Ο δείκτης αναφοράς μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 Index (small cap) επιδόθηκε σε ράλι 3,3% καθώς οι επενδυτές ελπίζουν σε μείωση των επιτοκίων της Fed τον Σεπτέμβριο και μια ήπια οικονομική προσγείωση μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Στα ταμπλό, η Nvidia κατρακύλησε 5,57%, η Amazon 2,37%, η Apple 2,32% και 2,48% η Microsoft. Αντιθέτως, ανοδικά κινήθηκανμετοχές που σχετίζονται με τη στέγαση, όπως η Home Depot και η D.R. Horton καθώς οι traders εκφράζουν την ελπίδα ότι τα χαμηλότερα επιτόκια θα αναζωπυρώσουν την στάσιμη αγορά κατοικίας. Σε θετικό έδαφος βρέθηκαν και οι βιομηχανικές μετοχές όπως η Caterpillar.

Την άποψή της πως τα τρέχοντα στοιχεία δικαιολογούν μία μείωση επιτοκίων -χωρίς να γίνεται γνωστό το πότε- εξέφρασε η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) του Σαν Φρανσίσκο, Mέρι Ντάλι. «Με τις πληροφορίες που έχουμε λάβει μέχρι σήμερα, οι οποίες περιλαμβάνουν στοιχεία για την απασχόληση, τον πληθωρισμό, την αύξηση του ΑΕΠ και τις προοπτικές της οικονομίας, θεωρώ πιθανό ότι θα δικαιολογηθεί κάποια προσαρμογή της πολιτικής», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, Αλμπέρτο Μουσαλέμ, διαπίστωσε πως τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό «έχουν επιβραδυνθεί και είναι συνεπή» με τις αναφορές ότι οι καταναλωτές γίνονται πιο ευαίσθητοι στις τιμές και ότι οι εταιρείες ανταποκρίνονται με περικοπές τιμών και εκπτώσεις»

Με τη σειρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια αργότερα αυτό το έτος. Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζούλι Κόζακ, επεσήμανε πως: «Υποστηρίζουμε την εξαρτώμενη από τα δεδομένα και προσεκτική προσέγγιση της νομισματικής πολιτικής της Fed. Αναμένουμε επίσης ότι η Fed θα είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια αργότερα αυτό το έτος και αυτή η εκτίμηση συνεχίζει να ισχύει».

Μάκρο

Η οικονομική είδηση της ημέρας αποτέλεσε η καλύτερη των εκτιμήσεων της αγοράς αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που επιβραδύνθηκε στο 3% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, από 3,3% τον προηγούμενο μήνα, στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα τριών ετών. Επίσης, υποχώρησε κατά 0,1% από τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI). Η μείωση που παρατηρήθηκε τον Ιούνιο στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών και των υπηρεσιών είναι η πρώτη μετά την περίοδο της πανδημίας του 2020. Σε δημοσκόπηση του Dow Jones, οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση κατά 0,1% σε μηνιαία βάση και 3,1% σε ετήσια βάση.

«Με μια άλλη καλή έκθεση του ΔΤΚ, το παράθυρο είναι ανοιχτό για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια ήδη από τον Σεπτέμβριο και πιθανώς ξανά τον Δεκέμβριο, υποθέτοντας ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα συνεχίσουν να "συνεργάζονται"», δήλωσε ο Skyler Weinand, επικεφαλής επενδύσεων στο Regan Capital.

Παράλληλα, κατά 17.000 στις 222.000 μειώθηκε ο αριθμός όσων υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Ιουλίου. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Wall Street Journal εκτιμούσαν ότι οι νέες αιτήσεις θα σημείωναν αύξηση κατά 2.000 λιγότερες στις 236.000. Η εβδομαδιαία μεταβολή στις αιτήσεις ανεργίας είναι η υψηλότερη από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Άλμα άνω του 1,3% για τον χρυσό - Πάνω από 2.400 δολάρια

Νέα άνοδος για το πετρέλαιο λόγω πληθωρισμού - Πάνω από τα 85 δολάρια το Brent

Ευρωαγορές: Έφεραν κέρδη τα καλά νέα για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider