Προσπαθεί να βρει ρυθμό το Χρηματιστήριο - Αδυναμία σε τράπεζες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προσπαθεί να βρει ρυθμό το Χρηματιστήριο - Αδυναμία σε τράπεζες
Αδυναμία σε τράπεζες και επιλεκτικό ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο. Κίνηση χωρίς νεύρο.

Ανοδικά οι ευρωαγορές, καθίζηση στο Χρηματιστήριο στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τις τράπεζες να πιέζονται μερικώς και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές να αντισταθμίσουν τις απώλειες αυτών.

Η Wall Street έδειξε να παίρνει μια «ανάσα» χθες μετά το πολυήμερο ανοδικό σερί και τα ρεκόρ, ώστε να βάλει πλώρη για νέα σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Από την άλλη για το ΧΑ, όπως είχει αναφέρει το insider.gr μπορεί οι τράπεζες και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές να διαπραγματεύονται σε άκρως ελκυστικά επίπεδα αποτιμήσεων, αλλά δεν παράγουν αξία. Η ρευστότητα και τα ξένα κεφάλαια που εισρέουν στις μετοχικές αγορές παράγουν και διαμορφώνουν τιμές που σε κάποιες περιπτώσεις συνδέονται με ένα πλαίσιο φθηνών αποτιμήσεων και ισχυρών θεμελιώδων. Συνεπώς, αν το flow προς το Χρηματιστήριο δυναμώσει και συνοδευτεί από κάποιους «κράχτες» (αν και το consensus αναβαθμίζει συνεχώς τις περισσότερες μετοχές) τότε είναι πολύ πιθανό να δει η αγορά πολύ υψηλοτερα επίπεδα αποτιμήσεων. Στις τελευταίες συνεδριάσεις φαίνεται να υπάρχει ανακύκλωση χρήματος και όχι νέο δυνατό flow που θα φέρει δυναμική και υπεραξίες στο ταμπλό.

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένο Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA), «θετικές για την ψυχολογία-ειδησεογραφία της ελληνικής Αγοράς οι αναβαθμίσεις των «συστημικών» τραπεζών από Moody’s και S&P. Οτιδήποτε προωθεί την περαιτέρω αναβάθμισή των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων από τους Οίκους (κερδοφορία, «συμμάζεμα» των ισολογισμών κλπ.) αποτελεί το επόμενο «στοίχημα» του κλάδου.

Στο μεταξύ το ΧΑ παραμένει σχετικά «συντονισμένο» με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο των γαλλικών εκλογών, τα αποτελέσματα των οποίων πάντως δεν προκαλούν εφησυχασμό ενόσω παραμένει ο κίνδυνος ακυβερνησίας και δημοσιονομικού «εκτροχιασμού» στο κράτος-μέλος του G-7.

Πέραν του Ατλαντικού, τα επενδυτικά βλέμματα στρέφονται στις σημερινές ανακοινώσεις πληθωρισμού των ΗΠΑ και στην συνέχεια του «σίριαλ» με τίτλο «έρχονται μειώσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve». Αυτές τις ημέρες, μάλιστα, ξεκινούν οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων β' τριμήνου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μεταβλητότητα και το rotation μεταξύ τίτλων στη Wall Street.

Σε αυτά τα πλαίσια μένει να φανεί εάν οι δείκτες-οδηγοί S&P-500 και Nasdaq μπορούν να συντηρήσουν τα τρέχοντα ιστορικά υψηλά τους, τα οποία όμως, σύμφωνα με στατιστικές μετρήσεις και διαγραμματικούς σχηματισμούς, έχουν αρχίσει να... «φουσκώνουν» επικίνδυνα.

Κλείνοντας με τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ, οι σημαντικές «αμυνες» που βγήκαν εσχάτως στην περιοχή των 1.400 μονάδων καθιστούν το εν λόγω επίπεδο σημαντική στήριξη για τις επόμενες συνεδριάσεις. Στον αντίποδα, οι 1.472 μονάδες αποτελούν «κάστρο που πρέπει να πέσει», κατά προτίμηση με αυξημένο όγκο συναλλαγών (ιδιαίτερα δύσκολη αυτή η δεύτερη συνθήκη εν μέσω «θερινής ραστώνης»), προκειμένου να δημιουργηθούν ρεαλιστικές βλέψεις για την επαναπροσέγγιση του υπερδεκαετούς υψηλού του τελευταίου Μαΐου», σημειώνει ο Π. Στεριώτης.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο 0,04% στις 1.446,32 μονάδες, με τον FTSE 25 οριακά χαμηλότερα στις 3.513,09 μονάδες και τον τραπεζικό στο -0,61% και τις 1.258,51 μονάδες.

Στις τράπεζες, απώλειες 1% καταγράφει η ΕΤΕ στα 7,904 ευρώ, με τη Eurobank στο -0,53%, την Alpha Bank στο -0,49% και την Πειραιώς με απώλειες 0,41% στα 3,655 ευρώ.

Να σημειωθεί πως στη σημαντική υστέρηση της μετοχής της Alpha Bank μεταξύ αυτών της ζώνης EEMEA (Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) στέκεται η HSBC, ποντάροντας στη δυναμική επανεκκίνηση του τίτλου της συστημικής τράπεζας. Υπό αυτό το πρίσμα, ο επενδυτικός οίκος αυξάνει κατακόρυφα την τιμή στόχο για τη μετοχή στα 3 ευρώ, από 2,30 ευρώ με σύσταση «buy».

Επάνοδο των αγοραστών σε ΕΕΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και διυλιστήρια. Οριακά κέρδη για Metlen, ΟΠΑΠ και ΒΙΟ, ενώ κατά 1,07% ενισχύεται η Aegean.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποντάρει στο «τρένο» της Alpha Bank η HSBC - Αυξάνει στα 3 ευρώ την τιμή στόχο

ΕΥΔΑΠ: Ποια εναλλακτικά μέτρα εξετάζει για τη λειψυδρία στην Αθήνα – Οι επενδύσεις, η ΕΤΕπ, τα τιμολόγια

Ακίνητα: Αυτόματα η υποβολή του Ε9 για όλες τις γονικές παροχές και δωρεές - Τέλος ο «πονοκέφαλος» για τους φορολογούμενους

gazzetta
gazzetta reader insider insider