Χρηματιστήριο: «Ρεύμα» και ώθηση στις τράπεζες δια χειρός HSBC

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: «Ρεύμα» και ώθηση στις τράπεζες δια χειρός HSBC
Ρεύμα και δύναμη από την HSBC που κινητοποίησε αγοραστές σε ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ. Αναζητεί υψηλότερους τζίρους το ΧΑ.

Η στρατηγική stock picking καλά κρατεί στο ΧΑ με τους αγοραστές να μη μπορούν να κάνουν και σήμερα τη μεγάλη διαφορά, στέλνοντας απλώς την αγορά ελαφρώς υψηλότερα.

Η υποαπόδοση έναντι των ευρωπαϊκών αγορών και της Wall Street είναι κάτι παραπάνω από εμφανής τις τελευταίες εβδομάδες, με την αγορά να «καίει» σημαντικούς καταλύτες όπως το ντιλ της ΤΕΝΕΡΓ που δεν έχει προσφέρει την απαραίτητη ώθηση μέχρι στιγμής, αλλά και το σερί αναβαθμίσεων των οίκων αξιολόγησης στις τράπεζες. Στάση αναμονής, με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα και χωρίς ξεκάθαρη γραμμή για το ΧΑ εδώ και εβδομάδες.

Από την άλλη, η ανάλυση της HSBC για την Alpha Bank που επισημαίνει το πόσο φθηνή είναι η μετοχή θέτοντας τιμή στόχο στα 3 ευρώ, αποτέλεσε μια ικανή συνθήκη ώστε να κινητοποιηθούν οι long και να στείλουν υψηλότερα τη μετοχή. Παραμένοντας ωστόσο σε άκρως χαμηλά επίπεδα αποτιμήσεων όπως και οι υπόλοιπες τρεις έναντι των ευρωπαϊκών.

Alpha Bank και Πειραιώς τράβηκαν το τραπεζικό «κάρο» σήμερα, ενώ η ΕΤΕ έδειξε να ταλαιπωρείται από επίμονο πωλητή, με την προσφορά να ματσάρεται από αγοραστές σε χαμηλότερα επίπεδα, εξού και υψηλός τζίρος.

Παράλληλα, μπορεί οι τράπεζες και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές να διαπραγματεύονται σε άκρως ελκυστικά επίπεδα αποτιμήσεων, αλλά αυτά δεν παράγουν αξία. Η ρευστότητα και τα ξένα κεφάλαια που εισρέουν στις μετοχικές αγορές παράγουν και διαμορφώνουν τιμές που σε κάποιες περιπτώσεις συνδέονται με ένα πλαίσιο φθηνών αποτιμήσεων και ισχυρών θεμελιώδων. Συνεπώς, αν το flow προς το Χρηματιστήριο δυναμώσει και συνοδευτεί από κάποιους «κράχτες» (αν και το consensus αναβαθμίζει συνεχώς τις περισσότερες μετοχές) τότε είναι πολύ πιθανό να δει η αγορά πολύ υψηλοτερα επίπεδα αποτιμήσεων. Στις τελευταίες συνεδριάσεις φαίνεται να υπάρχει ανακύκλωση χρήματος και όχι νέο δυνατό flow που θα φέρει δυναμική και υπεραξίες στο ταμπλό.

Μένει να φανείς στις επόμενες συνεδριάσεις αν το flow θα ενισχυθεί με φόντο και την έναρξη των αποτελεσμάτων των τραπεζών από τα τέλη Ιουλίου (ξεκινά Πειραιώς, Eurobank, ακολουθεί ΕΤΕ, Optima και Alpha).

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένο Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA), «θετικές για την ψυχολογία-ειδησεογραφία της ελληνικής Αγοράς οι αναβαθμίσεις των «συστημικών» τραπεζών από Moody’s και S&P. Οτιδήποτε προωθεί την περαιτέρω αναβάθμισή των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων από τους Οίκους (κερδοφορία, «συμμάζεμα» των ισολογισμών κλπ.) αποτελεί το επόμενο «στοίχημα» του κλάδου.

Στο μεταξύ το ΧΑ παραμένει σχετικά «συντονισμένο» με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο των γαλλικών εκλογών, τα αποτελέσματα των οποίων πάντως δεν προκαλούν εφησυχασμό ενόσω παραμένει ο κίνδυνος ακυβερνησίας και δημοσιονομικού «εκτροχιασμού» στο κράτος-μέλος του G-7.

Πέραν του Ατλαντικού, τα επενδυτικά βλέμματα στρέφονται στις σημερινές ανακοινώσεις πληθωρισμού των ΗΠΑ και στην συνέχεια του «σίριαλ» με τίτλο «έρχονται μειώσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve». Αυτές τις ημέρες, μάλιστα, ξεκινούν οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων β' τριμήνου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μεταβλητότητα και το rotation μεταξύ τίτλων στη Wall Street.

Σε αυτά τα πλαίσια μένει να φανεί εάν οι δείκτες-οδηγοί S&P-500 και Nasdaq μπορούν να συντηρήσουν τα τρέχοντα ιστορικά υψηλά τους, τα οποία όμως, σύμφωνα με στατιστικές μετρήσεις και διαγραμματικούς σχηματισμούς, έχουν αρχίσει να... «φουσκώνουν» επικίνδυνα.

Κλείνοντας με τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ, οι σημαντικές «αμυνες» που βγήκαν εσχάτως στην περιοχή των 1.400 μονάδων καθιστούν το εν λόγω επίπεδο σημαντική στήριξη για τις επόμενες συνεδριάσεις. Στον αντίποδα, οι 1.472 μονάδες αποτελούν «κάστρο που πρέπει να πέσει», κατά προτίμηση με αυξημένο όγκο συναλλαγών (ιδιαίτερα δύσκολη αυτή η δεύτερη συνθήκη εν μέσω «θερινής ραστώνης»), προκειμένου να δημιουργηθούν ρεαλιστικές βλέψεις για την επαναπροσέγγιση του υπερδεκαετούς υψηλού του τελευταίου Μαΐου», σημειώνει ο Π. Στεριώτης.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε υψηλό ημέρας με άνοδο 0,44% στις 1.452,28 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά ελαφρώς τα 100 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,61% στις 3.535,31 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός κατάφερα να ξεφύγει από τη μέγγενη των πιέσεων καταγράφοντας άνοδο 0,60% στις 1.273,83 μονάδες, κλείνοντας σε υψηλό ημέρας. Στόχος του ΔΤΡ η υπέρβαση των 1.281 μονάδων που μπορού να τον οδηγήσουν σημαντικά υψηλότερα από τις 1.315 μονάδες.

Σε επίπεδα εβδομάδας ο ΓΔ ενισχύθηκε κατά 0,82%, ο FTSE 25 κατά 0,52% και ο ΔΤΡ υποχώρησε κατά 0,27%.

Η Alpha Bank μετά την ανάλυση της HSBC ενισχύθηκε κατά 2,44% στα 1,68 ευρώ, με ικανοποιητικό τζίρο (7,17 εκατ.). Ακολούθηκε η Πειραιώς με άνοδο 1,58% στα 3,728 ευρώ και η ΕΥΡΩΒ στο 1,01% και τα 2,096 ευρώ. Απώλειες για την Εθνική στο -1,43% και τα 7,87 ευρώ, με υψηλό τζίρο 22,3 εκατ.

Άνοδο με «έκρηξη» τζίρου και αρκετά ερωτηματικά μετά τη βουτιά των προηγούμενων ημερών για την Jumbo. Η μετοχή ενισχύθηκε κατά 0,80% στα 25,34 ευρώ, με τον τζίρο να εκτοξεύεται στα 14,89 εκατ. ευρώ.

Δεύτερη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση για Lamda στο 1,78% και τα 7,43 ευρώ, φτάνοντας σε υψηλό 52 εβδομ. Σημαντική άνοδος για ΕΕΕ στο 2,67% και τα 32,32 ευρώ.

Ήπια ανοδικά Metlen, ΟΤΕ, και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με ΤΕΝΕΡΓ, ενώ υπεραπέδωσαν ελαφρώς Τιτάν (0,81%), Cenergy (0,91%), ΔΑΑ (0,96%).

Υψηλή μεταβλητότητα και αρνητικό κλείσιμο σε Aegean, Autohellas και ΔΕΗ. Η τελευταία υποχώρησε κατά 1,43% στα 11,75 ευρώ. Πιέσεις με υψηλό τζίρο για ΜΟΗ (-1,48%) και ηπιότερα για ΕΛΠΕ (-0,84%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποντάρει στο «τρένο» της Alpha Bank η HSBC - Αυξάνει στα 3 ευρώ την τιμή στόχο

Bloomberg: Η ΕΚΤ θα «πάρει τον χρόνο της» με τα επιτόκια

ΕΥΔΑΠ: Ποια εναλλακτικά μέτρα εξετάζει για τη λειψυδρία στην Αθήνα – Οι επενδύσεις, η ΕΤΕπ, τα τιμολόγια

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider