Τελευταία ενημέρωση: 17:32
Πτωτικά κινούνται οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να βάλει φρένο στις μειώσεις των επιτοκίων, ενώ την ίδια ώρα συνέρχονται από το παγκόσμιο τεχνολογικό black out.
Το χρηματιστήριο του Λονδίνου επλήγη σήμερα από τεχνικό πρόβλημα που επηρέασε την πλατφόρμα του για μετάδοση πληροφοριών στην αγορά, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η εμφάνιση της μεταβολής στον δείκτη FTSE100. Συγκεκριμένα, κατέρρευσαν τα συστήματα cloud της Microsoft παγκοσμίως, προκαλώντας προβλήματα σε αεροπορικές εταιρείες, τράπεζες και ΜΜΕ. Η Microsoft ανακοίνωσε πως οι υπηρεσίες έχουν αποκατασταθεί, ωστόσο κάποιοι ενδέχεται να αντιμετωπίζουν ακόμα προβλήματα με πολλές υπηρεσίες της Azure και τη σουίτα εφαρμογών Microsoft 365, καθώς και το Teams.
«Η υπηρεσία πληροφοριών RNS αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή παγκόσμιο τεχνικό πρόβλημα που οφείλεται σε τρίτο μέρος και δεν επιτρέπει τη δημοσιοποίηση πληροφοριών», ανέφερε η ιστοσελίδα του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, που μέχρι και τις 10 το πρωί, ώρα Ελλάδος, παρέμενε εκτός λειτουργίας. «Οι ομάδες τεχνικής υποστήριξης εργάζονται για να αποκαταστήσουν την υπηρεσία. Άλλες υπηρεσίες του ομίλου, και συγκεκριμένα το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά» σημείωνε η ανακοίνωση.
O πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,59% στις 510,98 μονάδες με τα μεγάλα χρηματιστήρια αλλά και τους περισσότερους κλάδους να ξεκινούν τις συναλλαγές σε αρνητικό έδαφος. Ο Eurostoxx50 βρίσκεται στο -0,77% στις 4.832 μονάδες.
Στους επιμέρους δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου καταγράφει απώλειες 0,57% στις 8.158 μονάδες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κινείται στο -0,91% στις 18.195 μονάδες ενώ και ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 0,66% στις 7.536 μονάδες. Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB διολισθαίνει 0,81% στις 34.248 μονάδες. Στην Ισπανία, τέλος, ο δείκτης IBEX 35 υποχωρεί 0,49% και κινείται στις 11.093 μονάδες.
Σταθερά διατήρησε όπως αναμενόταν τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τονίζοντας πως οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι υψηλές, ενώ επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να παραμείνει πάνω από τον στόχο για μεγάλο διάστημα του επόμενου έτους. Πλέον, η προσοχή στρέφεται στην συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, όπου οι αναλυτές εκτιμούν πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα προχωρήσουν σε μία δεύτερη μείωση κατά ένα τέταρτο της μονάδας, αφού πάρουν στα χέρια τους δύο ακόμη εκθέσεις για τον πληθωρισμό, αλλά και σε ακόμα μία τον Δεκέμβριο. Όπως επισήμανε ο γενικός πληθωρισμός είναι πιθανόν να παραμείνει πάνω από τον στόχο για μεγάλο διάστημα του επόμενου έτους.
Ασία: Ακολούθησε την πτώση της Wall Street
Απώλειες κατέγραψαν οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού την Παρασκευή, επηρεασμένες από την πτώση της Wall Street καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να φεύγουν από τις μετοχές τεχνολογίας, στρέφοντας την προσοχή τους στις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης.
Στην Ασία, ο πληθωρισμός της Ιαπωνίας διαμορφώθηκε στο 2,8% τον Ιούνιο, αμετάβλητος από τον Μάιο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί τις τιμές των τροφίμων, επιταχύνθηκε στο 2,6%, από 2,5%. Ωστόσο, η ένδειξη του δομικού πληθωρισμού ήταν χαμηλότερη από το 2,7% που αναμενόταν από δημοσκόπηση του Reuters. Η κεντρική τράπεζα της χώρας είναι απίθανο να αυξήσει τα επιτόκια στη σύνοδο χάραξης πολιτικής τον Ιούλιο, καθώς επιδιώκει να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, αναφέρει πάνω από το 75% των οικονομολόγων σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.
Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας έκλεισε με οριακές απώλειες 0,07% στις 40.092 μονάδες, ενώ ο Topix υποχώρησε 0,27% στις 2.860,83 μονάδες.
Οι ιαπωνικές μετοχές που σχετίζονται με τσιπ ανέκαμψαν από τις απώλειες της Πέμπτης. Η Tokyo Electron έκλεισε τη συνεδρίαση με άνοδο 2,30%, ενώ η Advantest κέρδισε 1,57%.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ διολίσθησε σημαντικά στο -2,03%, οδηγώντας τις απώλειες στην Ασία, ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσε άνοδο 0,51%.
Οι μετοχές ημιαγωγών που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ σημείωσαν άνοδο, με την Hua Hong Semiconductor να κερδίζει πάνω από 5% και τη SMIC πάνω από 2,5%.
Αντίθετα, οι μετοχές chip της Νότιας Κορέας και της Ταϊβάν συνέχισαν να υποχωρούν, με την Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, Samsung Electronics και Hon Hai Precision Industry, να επεκτείνουν τις απώλειες τους.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 1,03% στις 2.795,46 μονάδες, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq σκαρφάλωσε 0,76% για να κλείσει τη συνεδρίαση στις 828,72 μονάδες.
Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε 0,81% και έκλεισε στις 7.971,6 μονάδες.