Διεθνή πυρά πέρασαν στο Χρηματιστήριο - Έντονες πιέσεις στις τράπεζες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διεθνή πυρά πέρασαν στο Χρηματιστήριο - Έντονες πιέσεις στις τράπεζες
Έντονοι τριγμοί καταγράφηκαν στη σημερινή συνεδρίαση σε πλειάδα δεικτοβαρών τίτλων με αιχμή τις τράπεζες.

Έντονοι τριγμοί καταγράφηκαν στη σημερινή συνεδρίαση σε πλειάδα δεικτοβαρών τίτλων με αιχμή τις τράπεζες οι οποίες διολίσθησαν σημαντικά λόγω των διεθνών πιέσεων που καταγράφονται σε Wall και Ευρώπη.

Εύκολος στόχος ρευστοποιήσεων για τους γρήγορους αλλά και πελάτες ξένων τραπεζών που σε μια δύσκολη φάση για την αγορά λόγω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας τριμάρουν θέσεις πιέζοντας ασφυκτικά τις τράπεζες. Ενδεικτική η ουρά πωλήσεων που διόρθωσε κατά σχεδόν 4,8% την Πειραιώς σε δύο συνεδριάσεις. Οι τράπεζες μπορεί να βρέθηκαν στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων και στη σημερινή συνεδρίαση, αλλά στα αξιοπερίεργα της αγοράς το ράλι της Τιτάν και της Jumbo.

Στο στόχαστρο επίμονου πωλητή και σήμερα η Πειραιώς που δεν άντεξε σπάζοντας κρίσιμες στηρίξεις στα 3,88 και 3,84 δίνοντας σήμα πώλησης. Αποδεικνύεται λοιπόν η χθεσινή εικόνα του insider.gr πως υπάρχει επίμονος πωλητής από πίσω που προσπαθεί να βγει από την τράπεζα, σε ένα δύσκολο χρονικά σημείο.

Κόντρα στα όσα παρατηρούνται τις δύο τελευταίες μερές στο ταμπλό, η Euroxx, αναμένει ένα ακόμη τρίμηνο ισχυρών επιδόσεων για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες με περαιτέρω αναβαθμίσεις του guidance, με το «χορό» των τραπεζικών αποτελεσμάτων να ανοίγει στις 31 Ιουλίου από την Τράπεζα Πειραιώς (πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης) και τη Eurobank (στο κλείσιμο της συνεδρίασης).

Η Χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση «overweight» και για τις τέσσερις τράπεζες, με τιμή στόχο για τη Eurobank στα 2,50 ευρώ, για την Εθνική στα 9,80 ευρώ, για την Alpha Bank στα 2,40 ευρώ και για την Πειραιώς στα 5,40 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΧΑ όταν οι διεθνείς αγορές και η Wall έσπαγαν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, αυτό διόρθωνε έντονα. Τώρα που η Wall πραγματοποιεί ένα ισχυρό pullback, το ΧΑ δε μένει ανεπηρέαστο δεχόμενο νέα πυρά.

Το sell off της Wall Street και το πέρασμα κάτω από τις 5.000 μονάδες ενεργοποιεί του short και μένει να φανεί αν η Wall καταφέρει να μαζέψει κάπως τις απώλειες, με την Tesla και άλλες δεικτοβαρείς, όπως την Nvidia, Meta, Alphabet να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, όπως και άλλες.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης διολίσθησε κατά 0,91% στις 1.466,73 μονάδες, με τον τζίρο να μην ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε απώλειες 1,19% στις 3.576,24 μονάδες και ο τραπεζικός σημείωσε ισχυρές απώλειες 2,03% στις 1.317,44 μονάδες.

Η Πειραιώς βούλιαξε και σήμερα κατά 2,81% στα 3,81 ευρώ με τζίρο που προσέγγισε τα 15,3 εκατ. ευρώ. Η μετοχή σε δύο συνεδριάσει βρέθηκε από τα 3,99 στα 3,81 ευρώ, ενώ έχει αναιρέσει το αγοραστικό σήμα που είχε δώσει με τη διάσπαση κρίσιμων στηρίξεων.

Βαριές απώλειες επίσης για την Eurobank στο -2,65% και τα 2,17 ευρώ, με την Alpha στο -2,29% και τα 1,685 ευρώ. Προσπάθησε να κρατήσει αλλά δεν άντεξε η ΕΤΕ κλείνοντας με απώλειες 1,18% στα 8,35 ευρώ. Κόντρα στις υπόλοιπες τράπεζες η Optima που με ισχνό τζίρο ενισχύθηκε κατά 0,98% στα 12,32 ευρώ.

Ισχυροί κλυδωνισμοί σε ΔΕΗ (-1,45%), ΜΟΗ (-1,94%), ΟΤΕ (-2,13%), ΕΛΧΑ (2,23%) αλλά και Metlen (-1,1%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,45%).

Πιέσεις πέρασαν επίσης σε Aegean, Lamda, Σαράντης.

Ράλι 3,41% για την Τιτάν στα 31,80 ευρώ με τζίρο 1,22 εκατ. ευρώ, ενώ κατά 1,05% ενισχύθηκε η ΜΠΕΛΑ στα 24,98 ευρώ. Ήπια ανοδικά επίσης ΕΕΕ, ΤΕΝΕΡΓ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ψάλτης (Alpha Bank): Ιστορική ευκαιρία για αλλαγή η συνεργασία με UniCredit - Θέτουμε υψηλότερους στόχους

Τράπεζες: «Έτη φωτός» μακριά από την κρίση του 2015 – Επιστροφή στο μέρισμα και αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους 

Euroxx: Ισχυρό δεύτερο τρίμηνο από τις ελληνικές τράπεζες - Εν αναμονή αναβαθμίσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider