Euroxx: Ισχυρό δεύτερο τρίμηνο από τις ελληνικές τράπεζες - Εν αναμονή αναβαθμίσεων

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Euroxx: Ισχυρό δεύτερο τρίμηνο από τις ελληνικές τράπεζες - Εν αναμονή αναβαθμίσεων
Ένα ακόμη τρίμηνο ισχυρών επιδόσεων για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες με αναβαθμίσεις του guidance αναμένει η Euroxx, με το «χορό» των τραπεζικών αποτελεσμάτων να ανοίγει στις 31 Ιουλίου η Τράπεζα Πειραιώς.

Ένα ακόμη τρίμηνο ισχυρών επιδόσεων για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες με περαιτέρω αναβαθμίσεις του guidance αναμένει η Euroxx, με το «χορό» των τραπεζικών αποτελεσμάτων να ανοίγει στις 31 Ιουλίου από την Τράπεζα Πειραιώς (πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης) και τη Eurobank (στο κλείσιμο της συνεδρίασης).

Η Χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση «overweight» και για τις τέσσερις τράπεζες, με τιμή στόχο για τη Eurobank στα 2,50 ευρώ, για την Εθνική στα 9,80 ευρώ, για την Alpha Bank στα 2,40 ευρώ και για την Πειραιώς στα 5,40 ευρώ.

Ο αναλυτής της Euroxx αναμένει ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο λόγω της ηπιότερης υποχώρηση των καθαρών εσόδων από τόκους, της βελτίωσης της πιστωτικής επέκτασης, της διψήφιας ποσοστιαίας αύξησης των προμηθειών, των περιορισμένων λειτουργικών δαπανών και του χαμηλού κόστους κινδύνου. Ενόψει ενός ισχυρού τριμήνου, η Χρηματιστηριακή αναμένει από τις διοικήσεις να αναβαθμίσουν περαιτέρω τους φετινούς τους στόχους.

Υπό αυτό το πρίσμα, διατηρεί τη «bullish» οπτική της για τις ελληνικές τράπεζες που διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο με δείκτη P/E για το 2024 και το 2025 στο 6x, ήτοι με discount της τάξεως του 15% - 20% έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών όπου ο μέσος δείκτης P/E για το 2024 - 2025 διαμορφώνεται στο 7 - 7,5x.

Αναλυτικότερα, η Euroxx αναμένει ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους για τον κλάδο θα υποχωρήσουν κατά 4% σε τριμηνιαία βάση (έναντι 2,5% πτώσης σε τριμηνιαία βάση στο πρώτο τρίμηνο του 2024) λόγω του υψηλότερου κόστους καταθέσεων, των χαμηλότερων spreads στα εταιρικά δάνεια και των νέων εκδόσεων MREL.

Ωστόσο, η υποχώρηση στα καθαρά έσοδα από τόκους κινείται με πιο ήπιους ρυθμούς σε σχέση με τις προσδοκίες της χρηματιστηριακής για ολόκληρο το έτος εξαιτίας της πιο βραδείας μείωσης των επιτοκίων, τη ενίσχυσης των νέων εκταμιεύσεων στο δεύτερο τρίμηνο (άνοδος στο τρίμηνο με ισχυρό Ιούνιο, αντιστρέφοντας την αδύναμη εικόνα του πρώτου τριμήνου) και της πιο αργής μετατόπιση των καταθετών προς τις προθεσμιακές (σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη σε τριμηνιαία βάση). Τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου των ελληνικών τραπεζών αναμένεται επίσης να είναι ενισχυμένα από την ισχυρή αύξηση των προμηθειών, τη συνεχή συγκράτηση του κόστους και το χαμηλό κόστος κινδύνου με περιορισμένες ροές νέων NPEs.

Έτσι, η Euroxx αναμένει ένα ισχυρό τρίμηνο και εκτιμά πως θα υπάρξουν περαιτέρω αναβαθμίσεις στο guidance για το φέτος κάτι που θα αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω re - rating.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ψάλτης (Alpha Bank): Ιστορική ευκαιρία για αλλαγή η συνεργασία με UniCredit - Θέτουμε υψηλότερους στόχους

Τράπεζες: «Έτη φωτός» μακριά από την κρίση του 2015 – Επιστροφή στο μέρισμα και αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους 

gazzetta
gazzetta reader insider insider