Το tech sell-off εξαπλώθηκε και στις ευρωαγορές - Άνοδος 6% της Unilever

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το tech sell-off εξαπλώθηκε και στις ευρωαγορές - Άνοδος 6% της Unilever
Πληθώρα εταιρικών αποτελεσμάτων και το τεχνολογικό sell-off της Wall Street βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Με πτώση έκλεισαν την Πέμπτη οι ευρωπαϊκές αγορές, με μία πληθώρα απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων και το χθεσινό τεχνολογικό sell-off στη Wall Street να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τους επενδυτές.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,72%, με τις μετοχές της τεχνολογίας να επιβαρύνουν τον δείκτη, κλείνοντας τη συνεδρίαση με πτώση 2,69%. Ο Eurostoxx 50 αποδυναμώθηκε 1,05% στις 4.810 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ενισχύθηκε κατά 0,40% στις 8.186 μονάδες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης διολίσθησε 0,44% στις 18.299 μονάδες ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες 1,15% και ολοκλήρωσε στις 7.427 μονάδες. Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB με -2,03% έκλεισε στις 33.771 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 έχασε 0,61% στις 11.142 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Unilever σημείωσε άνοδο 6% αφού αναθεώρησε ανοδικά το guidance για τα περιθώρια κέρδους στο σύνολο του έτους, ενώ ανέφερε πως η απόσχιση της επιχείρησης παγωτού είναι σε καλό δρόμο για να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025.

Απότομη μείωση στα κέρδη για το πρώτο μισό του 2024 και καθοδική αναθεώρηση του guidance για το υπόλοιπο του έτους, ανακοίνωσε η Kering, μητρική εταιρεία των Gucci, Balenciaga, Yves Saint Laurent και άλλων πολυτελών brand. Η μετοχή της στο Χρηματιστήριο του Παρισιού «κατρακύλησε» 7,47% στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα 7ετίας.

Σημαντική πτώση στα καθαρά κέρδη της τάξεως του 48% ανακοίνωσε η αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis, στην οποία ανήκουν πολλά γνωστά σήματα όπως Jeep, Fiat, Peugeot, Chrysler και Dodge, επικαλούμενη μειωμένο όγκο πωλήσεων, προσωρινά κενά στην παραγωγή και μικρότερο μερίδιο στην αγορά της Βόρειας Αμερικής. Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Μιλάνο μετοχή της αποδυναμώθηκε στις συναλλαγές της Πέμπτης σχεδόν 9%.

Σε πτωτική αναθεώρηση του oultlook για τις πωλήσεις προχώρησε η Nestle, καθώς θα πρέπει να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των τιμών, εφόσον οι καταναλωτές σκέφτονται όλο και περισσότερο το κόστος πριν προβούν σε μία αγορά. Οι πωλήσεις για το α' εξάμηνο του έτους ανήλθαν ελαφρώς χαμηλότερα με αύξηση 2,1% έναντι 2,5% που αναμενόταν από την εταιρεία. Η μετοχή της στο Χρηματιστήριο της Ελβετίας καταγράφει πτώση σχεδόν 5%.

Οι αναλυτές πήραν στα χέρια τους και στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ, το οποίο κατέγραψε απρόσμενη άνοδο το β' τρίμηνο, με την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ να εμφανίζεται σημαντικά ισχυρότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με την ανακοίνωση από το Υπουργείο Εμπορίου που είδε το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη. Ειδικότερα, το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, ένα μέτρο όλων των αγαθών και υπηρεσιών που παράχθηκαν κατά την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου, αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,8% προσαρμοσμένο στην εποχικότητα και τον πληθωρισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider