Ευρωαγορές: Απόπειρα ανασύνταξης μετά το sell off - Βαρίδι η αυτοκινητοβιομηχανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Απόπειρα ανασύνταξης μετά το sell off - Βαρίδι η αυτοκινητοβιομηχανία
Ήπια ανοδικά κινούνται στην πλειοψηφία τους οι ευρωαγορές την Παρασκευή, καθώς προσπαθούν να ανακάμψουν από το τεχνολογικό sell off που έχει τις ρίζες του στην Wall Street.

Τελευταία ενημέρωση 11:23

Ήπια ανοδικά κινούνται στην πλειοψηφία τους οι ευρωαγορές την Παρασκευή, καθώς προσπαθούν να ανακάμψουν από το τεχνολογικό sell off που έχει τις ρίζες του στην Wall Street, με τα επενδυτικά βλέμματα να στρέφονται κυρίως στις ΗΠΑ που αναμένονται νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό και συγκεκριμένα τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) που είναι ο «αγαπημένος» της Fed και θα επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα για τις μειώσεις επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,29% στις 510,07 μονάδες, με τις μετοχές στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να ηγούνται των απωλειών, με πτώση 1,2%, με βαρίδι την μετοχή της γερμανικής Mercedes Benz, η οποία διολισθαίνει 2% μετά τη υποβάθμιση του guidance για το ετήσιο περιθώριο κέρδους καθώς αντιμετωπίζει την υποτονική ζήτηση στην Ασία.

Ο Eurostoxx 50 κερδίζει 0,20% στις 4.810 μονάδες. Στους επιμέρους δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου καταγράφει άνοδο 0,72% στις 8.244 μονάδες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης υποχωρεί 0,01% στις 18.296 μονάδες ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει κέρδη 0,51% στις 7.465 μονάδες. Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κινείται στο -0,10% στις 33.736 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 αποδυναμώνεται 0,43% στις 11.097 μονάδες.

Οι επενδυτές προσβλέπουν σε μία αποκλιμάκωση των αμερικανικών πληθωριστικών πιέσεων και στοιχηματίζουν σε μία μείωση επιτοκίων από την Fed τον Σεπτέμβριο. Στα επιχειρηματικά νέα, οι επιχειρήσεις αυτοκινήτων αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα, με τη Stellantis την Πέμπτη να καταγράφει μείωση 48% στα καθαρά κέρδη πρώτου εξαμήνου λόγω ασθενέστερων πωλήσεων στις ΗΠΑ.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Βουτιά 19% στα κέρδη της Mercedes-Benz Group το δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι πωλήσεις των επιβατικών ηλεκτρικών οχημάτων της μειώθηκαν απότομα και η ζήτηση στην Κίνα εξασθένησε. Τα κέρδη προ φόρων και τόκων του ομίλου μειώθηκαν στα 4,04 δισ. ευρώ (4,4 δισ. δολάρια), ανακοίνωσε την Παρασκευή η Mercedes. Η εταιρεία μείωσε ελαφρώς τις προβλέψεις της για το περιθώριο κέρδους της αυτοκινητοβιομηχανίας, στο 11% από 12%. Οι παγκόσμιες πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων της Mercedes μειώθηκαν κατά 3,7% σε περίπου 496.700 οχήματα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, με τις πωλήσεις των πλήρως ηλεκτρικών οχημάτων να μειώνονται κατά ένα τέταρτο. Επικαλούμενη αλλαγές μοντέλων και υποτονική ζήτηση στην Κίνα, οι πωλήσεις των κορυφαίων μοντέλων μειώθηκαν κατά 17%.

Καλύτερα του αναμενόμενου τα κέρδη της Eni το δεύτερο τρίμηνο μετά από ισχυρές επιδόσεις, γεγονός που ώθησε την εταιρεία να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το έτος. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού ανήλθαν σε 1,52 δισ. ευρώ (1,7 δισ. δολάρια) το δεύτερο τρίμηνο, ξεπερνώντας τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 1,46 δισ. ευρώ. Η μονάδα εξερεύνησης και παραγωγής ανακοίνωσε προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη ύψους 3,53 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 26% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η Eni αύξησε τον ετήσιο στόχο της για τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων και τόκων κατά 1 δισ. ευρώ σε περίπου 15 δισ. ευρώ.

Αναδιοργάνωση του χαρτοφυλακίου της Stellantis για να αυξήσει τα κέρδη της ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος Κάρλος Ταβάρες. Τα περιθώρια κέρδους μειώθηκαν σημαντικά στη Βόρεια Αμερική, τη βασική περιοχή κερδών της Stellantis, αναφέρει το Automotive News Europe. Η πολυτελής μάρκα της Stellantis είχε αρνητικό λειτουργικό περιθώριο και έχασε περισσότερο από το 50% των πωλήσεων της. Η CFO του ομίλου Stellantis, Νάταλι Νάητ δήλωσε είπε ότι στο μέλλον θα μπορούσε να υπάρξει συζήτηση για το "καλύτερο σπίτι" για τη Maserati.

Aνάκαμψη στην Ασία μετά την καταβύθιση της Wall Street

Παράλληλα, οι αγορές της Ασίας, ανέκαμψαν σήμερα, με αρκετούς αγοραστές να βρίσκουν ευκαιρία μετά το sell-off της Πέμπτης που οδήγησε αρκετούς τίτλους στην περιοχή στο χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και μήνες. ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας έκλεισε με οριακές διακυμάνσεις, ενώ ο Topix σημείωσε άνοδο 0,25%.

Στις υπόλοιπες αγορές, ο δείκτης Taiwan Weighted σημείωσε βουτιά 3,33%, καθώς επανήλθε μετά από δύο ημέρες αργίας λόγω τυφώνα. Οι δεικτοβαρείς Heavyweights Hon Hai Precision Industry — γνωστή ως Foxconn διεθνώς — και Taiwan Semiconductor Manufacturing Company έχασαν 4,71% και 5,52% αντίστοιχα.

Επίσης, ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 0,62%, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq έκλεισε σταθεροποιητικά. Τέλος, ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 0,92%. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 0,17%, ενώ ο ηπειρωτικής Κίνας CSI 300 έκλεισε επίσης σταθεροποιητικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταθερά τα αποτελέσματα α’ τριμήνου της Vodafone Ελλάδος

SearchGPT: Η OpenAI φέρνει μηχανή αναζήτησης με ΑΙ και απειλεί την Google

ΜΕΤΚΑ: Τι συνεισφέρουν υποδομές και παραχωρήσεις στον όμιλο Metlen – Τα EBITDA και οι προοπτικές

gazzetta
gazzetta reader insider insider