Σε θερινή ραστώνη το Χρηματιστήριο - Αρνητικό 5/5 σε τράπεζες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε θερινή ραστώνη το Χρηματιστήριο - Αρνητικό 5/5 σε τράπεζες
Βαρίδι ξανά για το ΧΑ οι τράπεζες. Συμπληρώσαν αρνητικό 5/5. Κέρδη για ΟΤΕ, Τιτάν, ΔΕΗ.

Νωχελικότητα και χωρίς καμία διάθεση risk on καταγράφηκε στο Χρηματιστήριο, με τις τράπεζες να συμπληρώνουν πέντε σερί αρνητικές συνεδριάσεις και επιλεγμένα blue chips να προσπαθούν να κρατήσουν την αγορά.

Από τις 1.350 που έφτασαν οι τράπεζες, σε πέντε μόλις συνεδριάσεις βρέθηκαν στις 1.275 μονάδες περίπου, με τη σημερινή αποκοπή μερίσματος της ΕΤΕ να βαραίνει και άλλο τον κλάδο, που παραμένει μακριά από τον καλό ευατό του. Τι και αν οι ευρωαγορές και η Wall Street επιστρέφουν δυναμικά σε υψηλότερα επίπεδα. Οι επενδυτές στο ΧΑ δε δείχνουν καμία διάθεση ανάληψης ρίσκου, εγκαταλείποντας την αγορά για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Ωστόσο η εβδομάδα που άνοιξε είναι εβδομάδα τραπεζικών αποτελεσμάτων με τους αναλυτές να αναμένουν ένα ακόμη δυνατο τρίμηνο από τις τέσσερις συστημικές.

Τον χορό ανοίγει η Πειραιώς και η Eurobank στις 31 Ιουλίου, ενώ ακολουθεί η ΕΤΕ (σήμερα ήταν η αποκοπή μερίσματος) την 1η Αυγούστου και στις 2 η Alpha. Παράλληλα, στις 31 Ιουλίου ανακοινώνει το Q2 και η Τιτάν.

«Μπορεί η αγορά μας να μην έκλεισε στα υψηλά της παρόλα αυτά κατάφερε για ακόμα μία εβδομάδα να κλείσει με κέρδη κρατώντας χαρακτήρα σε σχέση με τις ξένες αγορές. Ο τραπεζικός ήταν αυτός που έκλεισε με απώλειες παρόλα αυτά ήταν και ο μόνος κλαδικός που κατέγραψε και νέα υψηλά έτους στις αρχές της εβδομάδας. Συνάμα οι αποκοπές μερισμάτων κλέβουν πόντους από τον ΓΔ με την Δευτέρα να είναι χωρίς μέρισμα (0,34) και η Εθνική με μόνο μέλημα πλέον το πακέτο του φθινοπώρου», αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance.

Μένοντας στα τραπεζικά, ολοταχώς προχωρεί το σχέδιο εξυγίανσης της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας με στόχο τη συγχώνευσή τους περί τα μέσα Σεπτεμβρίου και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ενιαίου σχήματος τον Οκτώβριο.

Μετά την ψήφιση από την Βουλή του σχεδίου για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου, Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα υπέβαλαν την Παρασκευή στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ξεχωριστά αιτήματα για την ένταξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους στον «Ηρακλή ΙΙΙ». Πρόκειται για μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα συνολικού ύψους 3,68 δισ. ευρώ, με την Attica Bank να μεταβιβάζει στο Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού τιτλοποιημένο χαρτοφυλάκιο, συνολικής λογιστικής αξίας 2,3 δισ. ευρώ. Οι κρατικές εγγυήσεις για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου ανέρχονται σε 750 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της, η Παγκρήτια Τράπεζα υπέβαλε αίτημα για το χαρτοφυλάκιο «Rhodium», μικτής λογιστικής αξίας 1,38 δισ. ευρώ.

Οι τζίροι σε χαμηλές πτήσεις λόγω καλοκαιριού και χωρίς ιδιαίτερα επιχειρηματικά νέα με την αγορά να περιμένει τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των τραπεζών την εβδομάδα που έρχεται. Από αυτές θα εξαρτηθεί αν ο τραπεζικός καταφέρει ακόμα μία φορά να δοκιμάσει την ζώνη του 1.350.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε οριακά κατά 0,08% στις 1.468,01 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά με το ζόρι τα 67 εκατ. ευρώ. Στις τράπεζες καταγράφηκαν νέες πιέσεις με την Πειραιώς να συμπληρώνει αρνητικό 5/5 όπως και ο ΔΤΡ υποχωρώντας κατά 1,10% στις 1.279,50 μονάδες.

Η Πειραιώς μπορεί να είδε μέχρι και τα 3,816 ευρώ, αλλά λίγο πριν τις δημοπρασίες η εικόνα της χειροτέρεψε σημαντικά χωρίς να γλιτώσει και σήμερα το αρνητικό πρόσημο. Σήμερα έκλεισε με νέες οριακές απώλειες 0,05% στα 3,778 ευρώ, κατά 3,96% υποχώρησε η ΕΤΕ λόγω της αποκοπής μερίσματος στα 8,096 ευρώ.

Από την αντίπερα όχθη προσπάθεια να ορθοποδήσουν κατέγραψαν ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ με κέρδη 0,36% και 0,59% αντίστοιχα. Ισχυρή άνοδος και νέα υψηλά για Τιτάν στο 2,37% και τα 32,35 ευρώ, με τη ΜΟΗ στο 1,2% και τη ΔΕΗ στο 0,86% και τον ΟΤΕ στο 1,22% και τα 14,99 ευρώ που αποτελούν νέο πολυετές υψηλό.

Φαίνεται ότι οι επενδυτές αποφεύγουν τις τράπεζες και στρέφονται σε πιο βαριά χαρτιά τις τελευταίες εβδομάδες.

Κέρδη για Metlen, EEE, ΔΑΑ, ΟΠΑΠ και ΜΠΕΛΑ. Κατά 0,56% ενισχύθηκε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενώ γκάζι πάτησαν ΕΛΧΑ και Cenergy με κέρδη 0,98% και 0,73% αντίστοιχα.

Κατά 1,91% ενισχύθηκε η ΕΧΑΕ στα 4,795 ευρώ, ενώ ήπια άνοδο κατέγραψε η Lamda.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ηρακλής ΙΙΙ»: Υποδέχεται κόκκινα δάνεια 3,68 δισ. ευρώ από Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα

Οι νέοι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων

gazzetta
gazzetta reader insider insider