Χρυσός: Έκλεισε τον μήνα με ρεκόρ λόγω Fed και Μέσης Ανατολής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρυσός: Έκλεισε τον μήνα με ρεκόρ λόγω Fed και Μέσης Ανατολής
Χρυσός / Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images
Οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες και η βία στη Μέση Ανατολή αύξησαν το επενδυτικό ενδιαφέρον για το πολύτιμο μετάλου.

Ανοδικά κινήθηκε ο χρυσός την Τετάρτη, με τις τιμές να σημειώνουν νέο ρεκόρ, καθώς οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες και η βία στη Μέση Ανατολή αύξησαν το επενδυτικό ενδιαφέρον για το πολύτιμο μέταλλο.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια του χρυσού παράδοσης Δεκεμβρίου, σημείωσαν άνοδο 21,10 δολ., ή 0,9%, στα 2.473,50 δολ. η ουγγιά στο Comex, με τις τιμές που βασίζονται στο πιο ενεργό συμβόλαιο να αυξήθκαν κατά 5,7% τον μήνα, το τέταρτο μηνιαίο κέρδος τους σε πέντε μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones.

«Οι αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή και οι ελπίδες για μειώσεις των επιτοκίων της Fed έχουν αποκαταστήσει τον χρυσό και πάλι πάνω από το ψυχολογικά σημαντικό επίπεδο των 2.400 δολαρίων, δήλωσε ο Han Tan, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην Exinity.

Οι τιμές ξεπέρασαν το προηγούμενο ρεκόρ των 2.467,80 δολαρίων στις 16 Ιουλίου, ωστόσο το ενδοσυνεδριακό υψηλό της Τετάρτης στα 2.474,20 δολάρια, παρέμεινε κάτω από το ιστορικό υψηλό όλων των εποχών των 2.488,40 δολαρίων που είχε καταγραφεί στις 17 Ιουλίου.

«Τα εισερχόμενα σήματα πολιτικής της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσαν είτε να τροφοδοτήσουν την επόμενη αναζήτηση του χρυσού για νέο υψηλό ρεκόρ είτε να τον αναγκάσουν να επιστρέψει σε έδαφος κάτω των 2.400 δολαρίων», δήλωσε ο Ταν στο MarketWatch.

«Οι ταύροι του χρυσού ελπίζουν ότι η Fed θα επικυρώσει τις προσδοκίες για τη μείωση των επιτοκίων του Σεπτεμβρίου, η οποία έχει ήδη τιμολογηθεί πλήρως».

«Εάν οι αγορές πιστεύουν ότι η Fed μπορεί να πιέσει σε μια τρίτη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης έως το τέλος του 2024, με τέτοιες πιθανότητες τώρα στο 76%, αυτό μπορεί να ωθήσει το spot χρυσό ακόμη υψηλότερα», δήλωσε ο Tan.

«Ωστόσο, εάν η Fed μειώσει αυτές τις πιθανότητες και υιοθετήσει μια απρόσμενα επιθετική στάση, αυτό θα πρέπει να ωθήσει τον spot χρυσό να χάσει μερικά από τα πρόσφατα κέρδη του, ενώ θα αναγκάσει τους ταύρους σε ένα μεγαλύτερο παιχνίδι αναμονής πριν δουν μια άλλη κορύφωση όλων των εποχών» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Κέρδη παρά τα νέα για τον πληθωρισμό - «Άλμα» 2.7% της τεχνολογίας λόγω ASML

gazzetta
gazzetta reader insider insider