Κινήσεις πανικού στο Χρηματιστήριο - Στο κόκκινο το ταμπλό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κινήσεις πανικού στο Χρηματιστήριο - Στο κόκκινο το ταμπλό
Προέχουν οι άμυνες στο Χρηματιστήριο, μετά τους έντονους τριγμούς που καταγράφονται στις διεθνείς αγορές. Στα ύψη η μεταβλητότητα.

Τελ. ενημέρωση 10:35

Το πολύ υψηλό volatility δημιουργεί έντονους τριγμούς στις διεθνείς αγορές και αίσθημα πανικού στους επενδυτές που δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς του έντονου trading και πουλάνε ότι κατέχουν.

Ο δείκτης φόβου και μεταβλητότητας VIX εκτοξεύθηκε στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο (+13,63% στις 18,59 μονάδες). Στην Ευρώπη, οι μετοχές παραδόθηκαν σε ένα εκτεταμμένο sell off, καθώς ο DAX (-2,30%) σημείωσε τη χειρότερη ημερήσια επίδοσή του για περισσότερο από ένα χρόνο και ο STOXX 600 (-1,23%) είχε τη χειρότερη ημερήσια επίδοσή του σε 7 εβδομάδες.

Όσον αφορά τα δεδομένα που ευθύνονται για την βίαιη πτώση των μετοχών και το μεγάλο ράλι των ομολόγων, δύο ήταν οι κύριοι ένοχοι. Η πρώτη ήταν οι εβδομαδιαίες αρχικές αιτήσεις ανεργίας, οι οποίες ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο σε σχεδόν ένα χρόνο, φθάνοντας στις 249 χιλιάδες την εβδομάδα που έληξε στις 27 Ιουλίου (έναντι 236 χιλιάδων αναμενόμενων). Ομολογουμένως, μέρος αυτής της αύξησης στις συνεχιζόμενες αυξήσεις οφείλεται στο Τέξας, το οποίο επηρεάστηκε πρόσφατα από έναν τυφώνα, επομένως η υποκείμενη τάση μπορεί να μην είναι τόσο κακή όσο φαίνεται. Ωστόσο, ακόμη κι έτσι, ενίσχυση του φόβους για επιδείνωση των δεδομένων της αγοράς εργασίας, η οποία οδήγησε σε αυξανόμενες ανησυχίες ότι η περιοριστική πολιτική της Fed αρχίζει να δημιουργεί πιο αρνητικά αποτελέσματα.

Ο δεύτερος παράγοντας που προκάλεσε περαιτέρω ανησυχίες είναι ο δείκτης μεταποίησης ISM, ο οποίος υποχώρησε στο 46,8 τον Ιούλιο (έναντι 48,8 που αναμένονταν). Αυτό είναι το χαμηλότερο που έχει σημειωθεί από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους και οι λεπτομέρειες στα δευτερεύοντα στοιχεία δεν ήταν ιδιαίτερα θετικές. Φυσικά τα γεωπολιτικά παραμένουν στο επίκεντρο καθώς η Μ. Ανατολή βράζει.

Έτσι, όταν το sell off χτυπά τις διεθνείς αγορές το ΧΑ δε μείνει ανεπηρέαστο και τα δυνατά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι τράπεζες (έκλεισε το δεύτερο τρίμηνο σήμερα η Alpha Bank) περνάνε σε δεύτερη μοίρα καθώς το αίσθημα πανικού κυριαρχεί σε μερίδα επενδυτών. Αυτό που προέχει είναι οι άμυνες και η διαφύλαξη κρίσιμων στηρίξεων για να διαφυλαχθεί η ανοδική τάση και να μη δει η αγορά σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

Ως προς τα αποτελέσματα καθαρά κέρδη 322,5 εκατ. ευρώ συγκέντρωσε η Alpha Bank στο α' εξάμηνο, ενισχυμένα κατά 6,6% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023, ως αποτέλεσμα των υψηλότερων εσόδων καθώς και της βελτίωσης του κόστους και των προβλέψεων, τα οποία απορρόφησαν πλήρως την επίπτωση από την επιτάχυνση της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου ΜΕΑ.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, πιστοποιημένο μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA), «ο Γενικός Δείκτης υπεραπόδωσε των αντίστοιχων διεθνών τον Ιούλιο, με κέρδη άνω του 5%, «γράφοντας» 4 σερί ανοδικές εβδομάδες και με καλές πιθανότητες να επιτύχει συνολικά θετικό πρόσημο και την τρέχουσα. Σημαντικό ασφαλώς το επίτευγμα του ΓΔ, δικαίωσε πανηγυρικά όσους παρέμειναν στην Αγορά και δεν πήγαν... χρηματιστηριακές διακοπές.

Να σημειώσουμε ότι ο αντιπροσωπευτικός Δείκτης «αντιστάθηκε» στις μερισματικές αποκοπές, το διεθνές πολιτικό ρίσκο και τις πρόσφατες «φουρτούνες» των αποτιμήσεων του τεχνολογικού κλάδου της Wall Street.

Στον αντίποδα, οι εγχώριες "Αρκούδες" έχασαν (για την ώρα) την ευκαιρία που τόσο πολύ περίμεναν, αναγνωρίζοντας πλέον ότι το momentum είναι συνολικά ανοδικό και ότι "κάτω από τις τιμές" εντοπίζεται σειρά διαγραμματικών στηρίξεων τις οποίες δημιούργησε το πενταετές ράλι της Λεωφόρου Αθηνών.

Φυσικά, υποστηρικτικό (αλλά και αξιοπρόσεκτο) είναι για το ΧΑ το σε γενικές γραμμές ψύχραιμο κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς Κεφαλαιαγορές, οι οποίες «αγνοούν» πχ. την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και την αποδυνάμωση των μάκρο της Γερμανίας, ενώ έχουν ξεκινήσει να προεξοφλούν την έναρξη κύκλου μείωσης επιτοκίων από τη Fed και την συνέχιση της αντίστοιχης διαδικασίας από την ΕΚΤ, με την επιθετική άνοδο της Τετάρτης στη Wall Street να «δημιουργεί κλίμα».

Ερωτηματικά και rotation συντηρούνται από τις ανακοινώσεις τριμηνιαίων αποτελεσμάτων από πλευράς των εισηγμένων, αλλά, όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, η απουσία τζίρου δεν βοηθά στην εξαγωγή «ασφαλέστερων» συμπερασμάτων για την πορεία των αποτιμήσεων, δίχως αυτό να σημαίνει ότι το εκάστοτε bull market μπορεί να «τρέξει» μόνο όταν όλοι συμμετέχουν...

Άλλωστε, για να είμαστε ρεαλιστές, ακόμη περισσότεροι θεσμικοί κωδικοί θα «μπουν στο αθόρυβο» και αυτόν τον Αύγουστο, συνεπώς η διάθεση ανάληψης επιπλέον ρίσκου με άνοιγμα νέων θέσεων αναμένεται να υποχωρήσει»

«Διαγραμματικά, ο ΓΔ συντηρεί τις πιθανότητες επαναδοκιμασίας των φετινών-πολυετών υψηλών που βρίσκονται λίγες μονάδες πάνω από τις 1.500, με το πρόσφατο τοπικό υψηλό των 1.487 να αποτελεί σημαντικό στόχο τον οποίο καλείται να υπερβεί στον διάβα του. Στην πλευρά των στηρίξεων, σημαντική η «ζώνη τιμών» 1.440-1.450 μονάδων, αποτελεί «ανάχωμα» πριν έρθει στο προσκήνιο το διπλό χαμηλό θερινό χαμηλό πέριξ των 1.400», όπως καταλήγει ο Π. Στεριώτης.

Όπως ήταν αναμενόμενο η αγορά άνοιξε με μεγάλο πτωτικό gap και απώλειες 1,8% στις 1.450,29 μονάδες με τζίρο κοντά στα 5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει απώλειες 1,93% και ο τραπεζικός διολισθαίνει κατά 2,43% στις 1.275,15 μονάδες.

Όλο το ταμπλό βάφεται κόκκινο με την Πειραιώς στο -2,96% και τα 3,915, ΕΥΡΩΒ στο -2,68% και τα 2,069 ευρώ, Alpha στο -2,6% και τα 1,647 ευρώ και ΕΤΕ στο -1,98%.

Το sell off χτυπά επίσης ΕΕΕ (-2%), ΔΕΗ (-1,91%), Τιτάν (-2,58%), ΟΤΟΕΛ (-3%), Metlen (-1,88%), Optima -2,46%.

Ηπιότερες απώλειες για ΔΑΑ, ΕΛΠΕ και ΤΕΝΕΡΓ ΒΙΟ. Είναι φανερό πως στο ΧΑ επικρατεί προς ώρας το αίσθημα πανικού με το τζίρο να μη δείχνει ξεπούλημα. Συνεπώς αναμένεται εν συνεχεία ενεργοποίηση αγοραστών, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι κινήσεις πανικού και φόβου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Alpha Bank: Καθαρά κέρδη 322,5 εκατ. ευρώ στο α' εξάμηνο

Κορυφαία επιλογή της Jefferies η Εθνική - Αυξάνει στα 11 ευρώ την τιμή στόχο

Premia Properties: Γιατί ποντάρει στον τουριστικό τομέα – Τα έσοδα και το ανοδικό «ρεύμα»

gazzetta
gazzetta reader insider insider