Υπό αμφισβήτηση ξανά η Ευρώπη από τους επενδυτές; - Τι απαντά η Goldman Sachs

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπό αμφισβήτηση ξανά η Ευρώπη από τους επενδυτές; - Τι απαντά η Goldman Sachs
Ακριβώς όπως η Ευρώπη αναδύθηκε από τα δύο χρόνια έντονης στασιμότητας, τα αδύναμα δεδομένα οικονομικών ερευνών, ο αυξημένος πολιτικός κίνδυνος και τα διαρθρωτικά ζητήματα έθεσαν ξανά υπό αμφισβήτηση τις προοπτικές της περιοχής, όπως αναφέρει στη θεματική «Top of Mind» η Goldman Sachs.

Ακριβώς όπως η Ευρώπη αναδύθηκε από τα δύο χρόνια έντονης στασιμότητας, τα αδύναμα δεδομένα οικονομικών ερευνών, ο αυξημένος πολιτικός κίνδυνος και τα διαρθρωτικά ζητήματα έθεσαν ξανά υπό αμφισβήτηση τις προοπτικές της περιοχής, όπως αναφέρει αναλυτές και πολιτικά πρόσωπα στη θεματική «Top of Mind» της Goldman Sachs.

Πόσο σημαντικές είναι αυτές οι προκλήσεις και πόσο ελκυστική για επενδύσεις είναι η Ευρώπη; Ο Jari Stehn επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs βλέπει μια πιο αμυδρή κυκλική προοπτική, η οποία θα μπορούσε να γίνει ακόμη μεγαλύτερη εάν ο Τραμπ επανεκλεγεί και υλοποίηση την πολιτική των δασμών που προτείνει.

Ο Jean Pisani-Ferry του Bruegel ανησυχεί ελαφρώς λιγότερο για τους πιθανούς δασμούς του Τραμπ βραχυπρόθεσμα, αλλά ανησυχεί για την έλλειψη κυκλικής δυναμικής και τον κίνδυνο μιας πιο έντονης πολιτικής απομονωτισμού από τις ΗΠΑ.

Πολιτικά, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν José Manuel Barroso υποστηρίζει ότι παρά την άνοδο του εθνικισμού, η τάση στην Ευρώπη παραμένει προς μια μεγαλύτερη ολοκλήρωση, αλλά ο Ferry και ο Stehn ανησυχούν ότι η πολιτική γραμμή της Ευρώπης μπορεί να εμποδίσει την ικανότητά της να αντιμετωπίσει μια σειρά διαρθρωτικών ζητημάτων.

Η Helen Jewell υπεύθυνη της BlackRock πιστεύει ότι η Ευρώπη είναι αρκετά ελκυστική για επενδύσεις και αναμένει υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών έναντι των αμερικανικών, ενώ η Sharon Bell της υπεύθυνη της GS για τις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών βλέπει ένα πιο δύσκολο επενδυτικό τοπίο. Ωστόσο και οι δύο εντοπίζουν άκρως ελκυστικές ευκαιρίες στην Ευρώπη δίνοντας έμφαση ωστόσο σε μια συγκεκριμένη αγορά, το LSE του Λονδίνου.

Ο Stehn υποστηρίζει ότι ενώ η ανάκαμψη της ανάπτυξης στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους υποδηλώνει ότι η Ευρώπη έχει αναδυθεί από δύο χρόνια στασιμότητας, οι κυκλικές προοπτικές έχουν υποχωρήσει λόγω των πιο αδύναμων στοιχείων των πρόσφατων οικονομικών ερευνών και των αυξανόμενων κινδύνων ανάπτυξης από το εμπόριο εν μέσω επιβράδυνσης στην Κίνα και των προτεινόμενων πολιτικών Τραμπ σε περίπτωση που κερδίσει την προεδρία των ΗΠΑ. Ο Stehn αναμένει πλέον αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη της τάξεως του 0,7% και 1,3% φέτος και το επόμενο έτος, αντίστοιχα, τη στιγμή που οι κίνδυνοι για μια επί τα χείρω αναθεώρηση είναι υψηλοί. Εκτιμά ότι οι δασμοί 10% που προτείνει ο Τραμπ σε όλες τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ θα μειώσει την ανάπτυξη της ευρωζώνης κατά 1%.

Και ακόμη κι αν δεν εφαρμοστούν τέτοιοι δασμοί, υποστηρίζει ότι μια απότομη αύξηση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής -η οποία έχει ήδη αρχίσει να εκδηλώνεται - θα αποδεικνυόταν επιζήμια για την ανάπτυξη.

Η Ferry ανησυχεί επίσης ότι η οικονομία της Ευρώπης δεν διαθέτει επαρκή δυναμική για να αντέξει τους κυκλικές αντιξοότητες που αντιμετωπίζει. Αν και ανησυχεί ελαφρώς λιγότερο από τον Stehn για τους δασμούς που προτείνει ο Τραμπ βραχυπρόθεσμα - σημειώνοντας ότι η πιο άμεση ανησυχία για την Ευρώπη είναι οι πιθανές αλλαγές εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Ουκρανίας - προειδοποιεί ότι ο απομονωτισμός των ΗΠΑ θα αποδειχθεί τελικά εξαιρετικά επίπονος για την Ευρώπη.

Πέρα από τους κινδύνους της πολιτικής Τραμπ, η Ευρώπη αντιμετωπίζει επίσης εσωτερικές πολιτικές προκλήσεις μετά τις εκλογές στην ΕΕ και στη Γαλλία. Αν και το αποτέλεσμα και των δύο εκλογών άφησε τελικά τους κεντρώους στη θέση του οδηγού, η ακροδεξιά κέρδισε σημαντικό αριθμό εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το κατακερματισμένο κοινοβούλιο που προέκυψε από τις γαλλικές εκλογές προμηνύει πολιτικό αδιέξοδο.

Ο José Manuel Barroso, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρει στη συζήτηση με τους αναλυτές ότι οποιαδήποτε έξαρση του εθνικισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη αποτελεί απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αμφισβητώντας την ίδια την ύπαρξή της. Ωστόσο πιστεύει ότι οι βαθιές -και πολύ συχνά υποτιμημένες- οικονομικές σχέσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ προσφέρουν ισχυρό κίνητρο για την ΕΕ να παραμείνει ενωμένη, με φόντο τις εξωτερικές προκλήσεις υπό τη μορφή μιας πιο επιθετικής Ρωσίας, της διεκδικητικής Κίνας και των απρόβλεπτων ΗΠΑ υποστηρίζουν περισσότερο- όχι λιγότερο- τη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μεσοπρόθεσμα.

Ο Ferry υποστηρίζει ότι ενώ τα εκλογικά αποτελέσματα της ΕΕ και της Γαλλίας μπορεί να αποδείχθηκαν λιγότερο ακραία από ό,τι πολλοί φοβόντουσαν, τα υποκείμενα συναισθήματα που οδήγησαν στην άνοδο της ακροδεξιάς παραμένουν. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, μαζί με την έλλειψη δημοσιονομικού χώρου, δυσκολεύει την Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις τρεις κύριες διαρθρωτικές προκλήσεις: χαμηλή παραγωγικότητα, ευάλωτα σημεία οικονομικής ασφάλειας και προβλήματα ανταγωνιστικότητας, τα οποία, μείνουν άλυτα και θα μπορούσαν να απειλήσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Η Helen Jewell, CIO των Fundamental Equities της BlackRock, δηλώνει αισιόδοξη για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών μετοχών και αναμένει υπεραπόδοση στην Ευρώπη έναντι των ΗΠΑ λόγω τεσσάρων παραγόντων: κυκλικότητα και αναβαθμίσεις κερδοφορίας, μεγάλο χάσμα αποτίμησης της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ—που υποδηλώνει ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι πλήρως αποτιμημένες — και το εύρος ποιότητας των ευρωπαϊκών αγορών. Η Jewell υποστηρίζει επίσης ότι η μεγάλη διεθνής έκθεση των ευρωπαϊκών εταιρειών θα πρέπει να μετριάσει τον αντίκτυπο ενός ασθενέστερου εγχώριου κυκλικού σκηνικού.

Ωστόσο, όπως δηλώνει οι προοπτική μιας πιο περιοριστικής εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ είναι ανησυχητική και είναι «ο μόνος κίνδυνος που θα καθιστούσε σαφώς πολύ πιο δύσκολο για την Ευρώπη να υπεραποδώσει», όπως εκτιμά η Jewell. H Sharon Bell, από την πλευρά της, βλέπει ένα «πιο δύσκολο» τοπίο για τις ευρωπαϊκές μετοχές γιαυτό και θέτει «ουδέτερη» σύσταση στην κατανομή.

Και οι δύο συνιστούν τοποθετήσεις στις μετοχές GRANOLAS και του value με ισχυρά buybacks. Ωστόσο, η αγορά που ξεχωρίζουν είναι αυτή του Λονδίνου, με τον οικονομόγος της GS James Moberly να τη βλέπει ως ένα «φωτεινό σημείο» στην Ευρώπη, εν μέρει λόγω των πολιτικών της νέας κυβέρνησης των Εργατικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider