Χρηματιστήριο: Μαζεύει τις χθεσινές απώλειες αλλά δε πείθει - Υψηλή η μεταβλητότητα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Μαζεύει τις χθεσινές απώλειες αλλά δε πείθει - Υψηλή η μεταβλητότητα
Ανάγκη αντίδρασης μετά το χθεσινό -και υπερβολικό έναντι των διεθνών αγορών- ξεπούλημα, καλείται να βρει το Χρηματιστήριο. Στο επίκεντρο οι τράπεζες.

Τελ. ενημέρωση 11:15

Ανάγκη αντίδρασης μετά το βίαιο χθεσινό -και υπερβολικό έναντι των διεθνών αγορών- ξεπούλημα, καλείται να βρει το Χρηματιστήριο, βλέποντας με μεγαλύτερη ψυχραιμία τις προοπτικές της αγοράς.

Εύκολος στόχος των πωλητών οι τράπεζες που βυθίστηκαν κατά 7,56% έναντι 2,13% των ευρωπαϊκών που είχαν δεχθεί ισχυρότερες πιέσεις τις τελευταίες ημέρες. Οι αναλυτές δεν πτοούνται και συνεχίζουν τις αναβαθμίσεις, καθώς μετά την Εθνική και την Πειραιώς, σειρά είχε η Eurobank από τη Jefferies.

Το εγκώμιο των ελληνικών τραπεζών πλέκει και η DBRS βλέποντας ισχυρές προοπτικές μετά το δυναμικό δεύτερο εξάμηνο.

Ωστόσο το ΧΑ κινείται πάνω κάτω με βάση την πορεία των διεθνών αγορών. Το carry trade σε γιεν έπληξε τις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, η χειρότερη εικόνα που παρουσίασαν οι αιτήσεις ανεργίας, ο δείκτης μεταποίησης ISM και οι απογοητευτικές ανακοινώσεις για τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Ιούλιο, δημιουργούν αίσθημα αμφιβολίας στους επενδυτές σχετικά με τις πιθανότητες ενός «soft» ή «no landing» σεναρίου, αλλά και για το αν η Fed έχει καθυστερήσει υπερβολικά το κύκλο χαλάρωσης της πολιτικής της.

Οι παραπάνω λόγοι αποτελούν τους «κράχτες» της διόρθωσης και όχι τις πραγματικές αιτίες, μιας και η αμερικανική οικονομία έχει επιδείξει πολύ υψηλές αντοχές και δυναμική σε ένα τοπίο γεμάτο αβεβαιότητες και ρίσκα. Συνεπώς ένας μήνας πιο αδύναμων οικονομικών στοιχείων δεν είναι ικανός να πυροδοτήσει τέτοιου επιπέδου ανησυχίες και δη τόσο άμεσα.

Επιπλέον, η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες δεν προχωρούν σε έκτακτες κινήσεις παρέμβασης επειδή οι αγορές μετοχών τις «εκβιάζουν» με ένα εβδομαδιαίο sell off ή τις πιέσεις που καταγράφονταν στην καμπύλη 2-10 (η απόδοση του αμερικανικού διετούς πέρασε κάτω από του δεκαετούς για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2022). Αυτό δε δείχνει απαραίτητες την έλευση μιας ύφεσης αλλά υποδηλώνει τα αρκετά βίαια swings στην τιμολόγηση των κινήσεων της Fed.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη πιστοποιημένο μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών IFTA «η ανάφλεξη της έντασης στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη αποδυνάμωση της αμερικάνικης Οικονομίας και τις προϋπάρχουσες «υπεραγορασμένες» συνθήκες των Χρηματιστηρίων ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» του πανικόβλητου «αδειάσματος μετοχών» ανά τον πλανήτη.

Εκτιμούμε ότι οι μεγάλες Αγορές «έψαχναν» τις αφορμές που θα δικαιολογούσαν μία διόρθωση των κεφαλαιοποιήσεων από υψηλά επίπεδα τα οποία... «έβγαζαν μάτι». Οι magnificent seven («υπέροχες 7») μετοχές υψηλής τεχνολογίας που οδήγησαν το ράλι στη Wall Street και στον κόσμο μοιάζουν αυτές τις ώρες... κακάσχημες. Ασφαλώς, ουδείς μπορούσε να προβλέψει τις ακριβείς συνισταμένες του εν εξελίξει κραχ, αρκετοί όμως είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό για... αναταράξεις. Αυτή η «Μαύρη Δευτέρα» θα περάσει στα βιβλία της χρηματιστηριακής Ιστορίας, με το ημερήσιο -13% του ιαπωνικού δείκτη Nikkei 225 να... «κλείνει σπίτια».

Δεδομένων των συνθηκών, «ρηχές» και εκ φύσεως έντονα συναισθηματικές Αγορές όπως το Χρηματιστήριο Αθηνών, δεν μπορούν να παραμείνουν σε ισορροπία.

Καθώς σύμφωνα με το θυμόσοφο «όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια», τα ελληνικά χαρτοφυλάκια καλούνται να εφαρμόσουν στρατηγικές διαχείρισης ρίσκου ώστε να πληγούν όσο το δυνατόν λιγότερο από τις όποιες υποτιμήσεις-αναπροσαρμογές τιμών διαδραματίζονται.

Ποιος γνωρίζει το πότε αλλά οι Αγορές θα δώσουν και πάλι στους Επενδυτές ευκαιρίες επικερδούς (επαν)εισόδου στα μετοχολόγια των εισηγμένων. Όμως για την ώρα, καθώς οι διαγραμματικές στηρίξεις «έχουνε πάει περίπατο», συμμεριζόμαστε τη χρηματιστηριακή ρήση «μην πιάνεις το μαχαίρι όταν πέφτει», όπως καταλήγει ο Π. Στεριώτης.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ ενισχύεται κατά 2,23% στις 1.371,53 μονάδες, δίχως να πείθει ακόμη με τους market makers να δίνουν ρεσιτάλ σε επίπεδο μεταβλητότητας. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 2,45% και ο τραπεζικός 2,65% στις 1.190,53 μονάδες.

Οι διεθνείς αγορές δεν έχουν σταθεροποιηθεί ακόμη και τα ανεβοκατεβάσματα συνθλίβουν την ψυχολογία των επενδυτών. Η Ευρώπη και σήμερα βρίσκεται στο κόκκινο.

Στις τράπεζες, άνοδο 3,39% καταγράφει η Πειραιώς, στα 3,596 ευρώ, με την ΕΤΕ στο 2,04% και τη Eurobank στο 3,10%. Κέρδη 2,12% για την Alpha.

Κατά 3,83% ενισχύεται η ΜΟΗ και 3,11% η Metlen. Στο 3,96% βρίσκεται η Aegean στα 10,50 ευρώ με την ΕΛΧΑ στο 2,16%. Κέρδη για ΔΑΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, χωρίς να μπορούν να δώσουν το μεγάλο πάνω για να καλύψουν σημαντικό μέρος της χθεσινής ζημιάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξωδικαστικός: Σπάνε τα ρεκόρ μήνα με τον μήνα οι ρυθμίσεις – Στα 2,19 δισ. ευρώ το «κούρεμα» σε οφειλές 7,2 δισ.

Jefferies: «Περιφερειακός παίκτης» η Eurobank - Αυξάνει την τιμή στόχο στα 2,85 ευρώ

DBRS: Λαμπρές οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών φέτος μετά το δυναμικό πρώτο εξάμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider