Ψυχραιμία συστήνει στους επενδυτές η HSBC κλείνοντας το μάτι στους «ταύρους»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ψυχραιμία συστήνει στους επενδυτές η HSBC κλείνοντας το μάτι στους «ταύρους»
Το sell off αυτού του μεγέθους που παρατηρήθηκαν πρόσφατα στις αγορές σπάνια έχουν μία μόνο αιτία, σύμφωνα με την HSBC.

Το sell off αυτού του μεγέθους που παρατηρήθηκαν πρόσφατα στις αγορές σπάνια έχουν μία μόνο αιτία, σύμφωνα με την HSBC.

Φαίνεται ότι τα αδύναμα δεδομένα από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ ήταν ο αρνητικός πρωταγωνιστής αυτή τη φορά, αλλά και η αδυναμία δολαρίου γιεν, οι αλλαγές στο πολιτικό τοπίο των ΗΠΑ, τα νέα ερωτήματα που αναδύονται σχετικά με τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης και οι αυξανόμενες πολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή φαίνεται ότι έπαιξαν ρόλο. Είναι επίσης Αύγουστος και περίοδος διακοπών για πολλούς επενδυτές.

Το ξεπούλημα άλλαξε το αφήγημα γύρω από τις μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Υπήρξε μια δραματική αλλαγή στις προσδοκίες της αγοράς και πλέον αναμένεται ταχύτερος ρυθμός μειώσεων. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι μελλοντικές οικονομικές ανακοινώσεις ερμηνεύονται από τις αγορές, σύμφωνα με την υπάρχουσα γραμμή πως τα «τα κακά νέα είναι καλά νέα».

Το αν υπάρχει ύφεση ή όχι έχει σημαντικές επιπτώσεις στις αγορές μετοχών. Η ανάλυση της HSBC δείχνει ότι όταν η Fed έχει σχεδιάσει μια ήπια προσγείωση, ο S&P 500 κάνει ράλι, αλλά πέφτει όταν υπάρχει ύφεση.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες μετοχών υπεραπέδωσαν πρόσφατα του δείκτη FTSE All World. Η υπεραπόδοση εδώ χαρακτηρίστηκε από το ότι δεν υποχώρησε τόσο γρήγορα όσο άλλες αγορές. Υπήρξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον FTSE 350 να έχει καλύτερες επιδόσεις κατά 5,7% τον τελευταίο μήνα σε σύγκριση με +1% για τον δείκτη FTSE Europe ex-UK.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι αμυντικοί κλάδοι έχουν ευνοηθεί σε αυτήν την περίοδο της αυξημένης μεταβλητότητας. «Διαπιστώνουμε ότι οι μετοχές με υψηλή έκθεση στις ΗΠΑ έχουν υπεραποδώσει του ευρωπαϊκό δείκτη, χάρη στην υπεροχή των πιο «αμυντικών» μετοχών. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνες που έχουν υψηλή έκθεση στην ηπειρωτική Κίνα».

Περαιτέρω μεταβλητότητα της αγοράς φαίνεται πιθανή βραχυπρόθεσμα, αλλά σύμφωνα με οικονομολόγους της HSBC, δεν αναμένεται μια ύφεση, με τον οίκο να κλείνει έμμεσα το μάτι στους «ταύρους». Η οικονομική ανάπτυξη βελτιώνεται στην Ευρώπη, αν και από χαμηλή βάση. «Συνεχίζουμε να ευνοούμε έναν συνδυασμό κυκλικών και αμυντικών κλάδων με «overweight» και προτίμηση στους κλάδους της υγειονομική περίθαλψη και τη βιομηχανία, ενώ η αγορά του Ηνωμένο Βασίλειο είναι η αγορά που προτιμά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιεν: «Τραινάκι τρόμου» η πορεία του - Πώς επηρεάζει την παγκόσμια αγορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider