Η πιο άγρια εβδομάδα του 2024 για την Wall Street: Το relief rally διέγραψε μεγάλος μέρος του sell off

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η πιο άγρια εβδομάδα του 2024 για την Wall Street: Το relief rally διέγραψε μεγάλος μέρος του sell off
O Dow Jones ενισχύθηκε 0,13% στις 39.497 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 0,47% στις 5.344 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,51% στις 16.745 μονάδες.

Η πιο ευμετάβλητη εβδομάδα για το 2024, ολοκληρώθηκε στην Wall Street καθώς την Παρασκευή πήρε νέα μικρή «παράταση» το χθεσινό relief rally (αν και με αρκετές οριακές διακυμάνσεις και συνεχείς εναλλαγές σήμερα προσήμων), περιορίζοντας σημαντικά την ψαλίδα των απωλειών μετά το ευρύ κύμα ρευστοποιήσεων και ξεπουλήματος της Δευτέρας που σόκαρε τις παγκόσμιες αγορές και πυροδότησε οικονομικές αλλά και πολιτικές αναταράξεις.

Ειδικότερα, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,13% στις 39.497 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 0,47% στις 5.344 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,51% στις 16.745 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο S&P 500 σημείωσε οριακή πτώση, ο Nasdaq έχασε 0,18% και ο Dow 0,6%. Υπενθυμίζεται πως οDow τη Δευτέρα σημείωσε πτώση 1.000 μονάδων, ενώ ο S&P 500 έχασε 3% για τη χειρότερη ημέρα του από το 2022.

Τα απογοητευτικά στοιχεία για τις αμερικανικές μισθοδοσίες της προηγούμενης εβδομάδας και οι ανησυχίες ότι η Fed άργησε πολύ με τις μειώσεις των επιτοκίων ήταν οι κύριοι υπαίτιοι για τις πωλήσεις, μαζί με την εκκαθάριση μιας δημοφιλούς συναλλαγής σε συνάλλαγμα από τα hedge funds. Ωστόσο, οι βασικοί δείκτες ανέκαμψαν, μετά τον ενθαρρυντικό εβδομαδιαίο αριθμό των αιτήσεων ανεργίας της Πέμπτης ο οποίος συνέβαλε στην άμβλυνση των ανησυχιών των επενδυτών για την αμερικανική οικονομία. Έτσι ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,3% την Πέμπτη για την καλύτερη ημέρα του από τον Νοέμβριο του 2022, ενώ ο τεχνοβαρύς Nasdaq πρόσθεσε σχεδόν 2,9%.

Όμως οι επενδυτές μπήκαν στο παιχνίδι για να αγοράσουν μετά τη βουτιά με την ιδέα ότι μια άλλη κρίση ή ύφεση δεν ήταν στον ορίζοντα. Οι προηγούμενες απώλειες της εβδομάδας συνδέονταν περισσότερο με την εκκαθάριση ενός μακροχρόνιου στοιχήματος σε ένα φθηνό ιαπωνικό γεν παρά με θεμελιώδεις απειλές για την οικονομία.

Δεν είναι μόνο οι αγορές μετοχών που είχαν μια «άγρια» εβδομάδα. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου έπεσε κάτω από το 3,70% κάποια στιγμή, για να ξαναπάρει το 4% την Πέμπτη. Η τελευταία διαπραγμάτευση ήταν γύρω στο 3,93%. Η ευμετάβλητη συναλλακτική δραστηριότητα είναι συνηθισμένη στα τέλη του καλοκαιριού, όταν δεν υπάρχει μεγάλη ροή πληροφοριών και η περίοδος των κερδών αρχίζει να ξεδιπλώνεται, και δεν είναι ενδεικτική μιας επιδείνωσης της οικονομίας, δήλωσε στο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος της Infrastructure Capital Advisors, Τζέι Χάτφιλντ.

Μεγάλο μέρος των πωλήσεων στην αγορά προήλθε από ένα «θέμα hedge fund» και όχι από μακροπρόθεσμους επενδυτές, τόνισε, προσθέτοντας πως: «έτσι, είναι λογικό να ανακάμψουμε ξανά. Ένα ευμετάβλητο sell-off και η ανάκαμψη είναι απλώς η φυσιολογική συμπεριφορά του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου- ισχνές αγορές, hedge funds που αγριεύουν και παράλογες κινήσεις προς τα κάτω. Η πρόσφατη δραστηριότητα της αγοράς δεν έχει καμία σχέση με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές μας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η χειρότερη εβδομάδα του χρυσού εδώ και 2 μήνες

Εβδομαδιαίο ράλι σχεδόν 4% για το πετρέλαιο

«Τσεκούρι» σε 2.450 θέσεις εργασίας από Stellantis έως το τέλος του 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider