UBS: Τα 2+1 στοιχεία που δείχνουν soft landing στις ΗΠΑ - «Bullish» για τις προοπτικές εταιρικής κερδοφορίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
UBS: Τα 2+1 στοιχεία που δείχνουν soft landing στις ΗΠΑ - «Bullish» για τις προοπτικές εταιρικής κερδοφορίας
Ξεκινάει τον Σεπτέμβριο τις μειώσεις επιτοκίων η Fed αλλά με ήπιο ρυθμό. Σε σωστή ισορροπία η αμερικανική οικονομία. Ισχυρές οι προοπτικές εταιρικής κερδοφορίας.

Άκρως ενθαρρυντικά ήταν τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη UBS, δείχνοντας πως η αμερικανική οικονομία είναι σε μια πολύ σωστή ισορροπία.

Οι αμερικανικές μετοχές συνέχισαν σε ρυθμούς ράλι, καθώς τα νέα οικονομικά στοιχεία έκαμψαν τις όποιες ανησυχίες είχαν δημιουργηθεί για κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 1% τον Ιούλιο, η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος από τον Ιανουάριο του 2023, ενισχύοντας την άποψη ότι η κατανάλωση παραμένει πολύ ανθεκτική. Εν τω μεταξύ, η πτώση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας σηματοδοτώντας τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση, φάνηκε να αμβλύνει τις πιέσεις των επενδυτών ότι η αγορά εργασίας θα μπορούσε να χαλαρώσει πολύ απότομα.

Οι αγορές συνέχισαν να περιορίζουν τις πιθανότητες για μια επιθετική έναρξη του κύκλου μειώσεων των επιτοκίων από την Fed, με περίπου 28% πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, από 100% πριν από δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με τη UBS, ο κίνδυνος μιας πιο απότομης επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας, που τροφοδοτείται από την αδυναμία των στοιχείων για τις θέσεις εργασίας του Ιουλίου, δεν έχει πλήρως εξαφανιστεί. Οι επενδυτές πιθανότατα θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις ανακοινώσεις της 6ης Σεπτεμβρίου για τις θέσεις εργασίας του Αυγούστου για να διευκρινιστεί εάν η αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο οφειλόταν κυρίως σε διαταραχές που σχετίζονται με τον τυφώνα Beryl ή αν αντανακλούσε μια υποκείμενη επιδείνωση.

Ευρύτερα ωστόσο, τα τελευταία δείχνουν πως υπάρχει μια πολύ σωστή ισορροπία στην οικονομία. Αυτό θα βοηθήσει να αμβλυνθούν και οι δύο ανησυχίες για μια επικείμενη ύφεση ή ότι ο επίμονος πληθωρισμός θα εμποδίσει τη Fed, εάν απαιτηθούν πιο «επιθετικές» μειώσεις επιτοκίων για την υπεράσπιση της ανάπτυξης. Τα δεδομένα ήταν ενθαρρυντικά από πολλές απόψεις, σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου.

Πρώτον, ο δείκτης τιμών καταναλωτή έδειξε ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει προς τον στόχο του 2% της Fed. Ο δομικός τον Ιούλιο επιβραδύνθηκε στο 2,9% ετησίως, από 3% τον Ιούνιο, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021. Σε βάση κινητού μέσου όρου τριών μηνών, ο ετήσιος ρυθμός του δομικού πληθωρισμού μειώθηκε στο 1,6%, από 2,3% τον Ιούνιο και 4,5% μόλις τον Μάρτιο. Τα δεδομένα για τις τιμές παραγωγού, τα οποία τροφοδοτούν το «αγαπημένο» μέτρο πληθωρισμού της Fed, τον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ήταν επίσης ευνοϊκά. «Η ουσία είναι ότι δεν βλέπουμε κανένα εμπόδιο στις μειώσεις των επιτοκίων».

Δεύτερον, η ανθεκτικότητα των αμερικανών καταναλωτών θα πρέπει πιθανώς να είναι κρίσιμη για την αποφυγή της επιβράδυνσης με μια μετάπειτα ύφεση. Τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι λιανικές πωλήσεις αντέχουν, ήταν χρήσιμα. Εκτός από την κύρια μηνιαία αύξηση, οι επενδυτές μπορεί να ενθαρρύνονται από το μέτρο ελέγχου λιανικής, το οποίο τροφοδοτεί την αύξηση του ΑΕΠ. Αυτό αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, καλύτερα από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι στο 0,1%, και ιδιαίτερα εντυπωσιακό μετά από άνοδο 0,9% τον Ιούνιο. Η εμπιστοσύνη για την κατάσταση των καταναλωτών στις ΗΠΑ αυξήθηκε επίσης από τα ισχυρά αποτελέσματα της Walmart, η οποία αναβάθμισε και τις εκτιμήσεις της για τις φετινές πωλήσεις.

Τέλος, η πτώση των αρχικών αιτήσεων για επίδομα ανεργίας, που αναμενόταν να αυξηθούν, ενισχύει τις ελπίδες ότι τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας του Ιουλίου υπερέβαλαν της όποιας αδυναμίας της αγοράς εργασίας. Σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS, το ποσοστό ανεργίας είναι απίθανο να συνεχίσει να αυξάνεται γρήγορα εάν οι καταναλωτικές δαπάνες διατηρηθούν σε αυτό το μοτίβο.

«Η ανάκαμψη στις αγορές υπογραμμίζει την άποψή μας ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αποφεύγουν εναλλαγές θέσεων και υπερβολικές αντιδράσεις σε περιόδους πολύ ηψηλής μεταβλητότηας, ειδικά σε περιόδους πιο χαμηλών καλοκαιρινών συναλλαγών. Η βασική μας υπόθεση παραμένει για μια ήπια οικονομική προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας, με τη Fed να αρχίζει να χαλαρώνει την πολιτική στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Βλέπουμε επίσης ισχυρές προοπτικές στο πεδίο της εταιρικής κερδοφορίας», σημειώνει η UBS.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γρίφος η κίνηση της Fed το Σεπτέμβριο - Τα τρία σενάρια της ING

Γερμανία: Μειώνει στο μισό τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία στον προϋπολογισμό του 2025

Πόσο κοστίζει ένα σπίτι στην Ευρώπη;

gazzetta
gazzetta reader insider insider