Πόσο κοστίζει ένα σπίτι στην Ευρώπη;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσο κοστίζει ένα σπίτι στην Ευρώπη;
Το Παρίσι παραμένει η ακριβότερη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη, σε ότι αφορά την αγορά κατοικίας στην ελεύθερη αγορά, με μέσο όσο 14.900 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Το Παρίσι παραμένει η ακριβότερη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη, σε ότι αφορά την αγορά κατοικίας στην ελεύθερη αγορά, με μέσο όσο 14.900 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, που επικαλείται έρευνα που δημοσιεύει η Handelsblatt, τέσσερις γερμανικές πόλεις βρίσκονται στη σχετική πρώτη δεκάδα. Το Μόναχο (10.900 ευρώ), η Φρανκφούρτη (7.700 ευρώ), το Βερολίνο (7.300) και το Αμβούργο (7.100). Σταθερά στην πρώτη δεκάδα παραμένουν Λονδίνο, Άμστερνταμ και Όσλο. Η σχετική έρευνα έγινε από την συμβουλευτική εταιρεία Deloitte και καταλήγει μάλλον σε αντιφατικά συμπεράσματα, που είναι ενδεικτικά των καιρών μας και των απανωτών κρίσεων. Επισημαίνεται ότι η αγορά ακινήτων έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια.

«Η βασική τάση είναι ξεκάθαρη: Αφού οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές ακινήτων έχουν υποφέρει πολύ από τις αυξήσεις των επιτοκίων και τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών τα τελευταία χρόνια και χρειάστηκε να μειώσουν απότομα τις προσδοκίες τους, βλέπουμε μια προσεκτική ομαλοποίηση των συνθηκών της αγοράς στη σημερινή μας κατάσταση. Ωστόσο, αυτή η ανάκαμψη επηρεάζει τις επιμέρους περιοχές σε διαφορετικούς βαθμούς και ταχύτητες», γράφει το σχετικό άρθρο.

Υπάρχουν σαφείς διαφορές μεταξύ των μεγάλων μητροπόλεων και των περιφερειών. Η πτώση των τιμών αγοράς δεν ήταν παντού ομοιόμορφη - και τα ενοίκια δεν αυξήθηκαν με τον ίδιο ρυθμό σε όλη την Ευρώπη. Η απόκλιση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Σε χώρες όπως η Ιταλία, οι αγοραστές πρέπει να πληρώσουν κατά μέσο όρο μόνο 2.118 ευρώ, όπως εξηγεί η Deloitte. Σύμφωνα με τη μελέτη, η Ελλάδα είναι συγκριτικά φθηνή στα 1.463 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Αλλά οι τιμές ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με την τοποθεσία και την περιοχή. Σύμφωνα με την έρευνα, οι λόγοι για τις υψηλές τιμές είναι συχνά οι καλές υποδομές και η καλύτερη ποιότητα ζωής από ό,τι σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξωδικαστικός: Τα «σκορ» στις εγκρίσεις ρυθμίσεων οφειλών – Πότε απορρίπτονται οι αιτήσεις οφειλετών

Το σχέδιο μείωσης των εργοδοτικών εισφορών από το 2025 και το σενάριο - έκπληξη

Συνεχίζει να χάνει «τουριστικό» έδαφος η Μύκονος

gazzetta
gazzetta reader insider insider