Το σχέδιο μείωσης των εργοδοτικών εισφορών από το 2025 και το σενάριο - έκπληξη

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το σχέδιο μείωσης των εργοδοτικών εισφορών από το 2025 και το σενάριο - έκπληξη
Μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά μισή μονάδα το 2025 και άλλη μισή μονάδα το 2027, θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ στις 7 Σεπτεμβρίου, ως πριμ στις επιχειρήσεις προκειμένου να αυξήσουν τους μισθούς. Αναζητάται το δημοσιονομικό περιθώριο που θα επιτρέψει μια επιπλέον μείωση το 2025.

Τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά μισή μονάδα το 2025 (0,5%) και άλλη μισή μονάδα το 2027, ως πριμ στις επιχειρήσεις προκειμένου να αυξήσουν τους μισθούς, θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ στις 7 Σεπτεμβρίου.

Παρότι το μέτρο έχει εξαγγελθεί και είναι μόνιμου χαρακτήρα, αναζητάται έστω και στο παρά πέντε το δημοσιονομικό περιθώριο που θα επιτρέψει μια επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το 2025, πέραν της εξαγγελθείσας. Εφόσον αυτό δεν καταστεί δυνατόν, τότε εξετάζεται η δεύτερη μείωση να έρθει νωρίτερα και συγκεκριμένα από το 2026, ώστε να ελαφρυνθεί το μη μισθοδολογικό κόστος που συνιστά πάγιο αίτημα των εργοδοτών.

Πάντως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και το σενάριο να υπάρξει ένα μικρό συμπλήρωμα μείωσης εισφορών είτε από μη ανταποδοτικές εισφορές, είτε από ανταποδοτικές που όμως έχουν μικρό κόστος αν καταργηθούν.

Τέτοιες θα μπορούσαν να είναι:

  • Η μείωση των εισφορών από τον κλάδο ασθενείας, τουλάχιστον για το πρώτο 0,5% που θα ισχύσει από το 2025. Η εργοδοτική εισφορά ασθενείας, που είναι 4,55%, κατά τα φαινόμενα θα γίνει 4,05% από 1/1/2025.
  • Η πρόσθετη κράτηση 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας, ως έκτακτο έσοδο για να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματά του, η οποία έχει ήδη καταργηθεί για τους δημοσίους υπαλλήλους από το 2023.
  • Η εισφορά 2% υπέρ ανεργίας που καταβάλλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι από το 2012 και μετά, χωρίς να είναι ανταποδοτική, καθώς δεν προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος ανεργίας λόγω της μονιμότητας που έχουν στο Δημόσιο.
  • Η εισφορά 10 ευρώ υπέρ ανεργίας που πληρώνουν υποχρεωτικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι κάθε μήνα με τα ασφαλιστήρια του ΕΦΚΑ. Η εισφορά μπορεί να είναι ανταποδοτική, ωστόσο οι δικαιούχοι είναι ελάχιστοι.

Καθεμία ποσοστιαία μονάδα μείωσης των εισφορών αντιστοιχεί σε περίπου 400 εκατ. ευρώ μείωση εσόδων για τον ΕΦΚΑ, η οποία επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η μείωση εισφορών κατά 4,4 μονάδες που προηγήθηκε τα προηγούμενα έτη, προήλθε από μη ανταποδοτικές εισφορές (κατάρτισης, εργατικής εστίας κ.ά.) και από την εισφορά ανεργίας, ενώ αυτές που έχουν μείνει αλώβητες μέχρι τώρα είναι ο σκληρός πυρήνας των εισφορών για σύνταξη και ασθένεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ασφαλιστικές εισφορές: Πόσο θα αυξηθούν από το 2025 για τους ελεύθερους επαγγελματίες - Πώς επιδρά ο νέος Δείκτης Μεταβολής Μισθών

ΕΦΚΑ: Η εκκαθάριση εισφορών παράλληλης απασχόλησης φέρνει «ραβασάκια» σε 216.443 ασφαλισμένους

Εργαζόμαστε σχεδόν 6 μήνες το χρόνο για τους φόρους και τις εισφορές της χρονιάς

gazzetta
gazzetta reader insider insider