Συνεχίζει να χάνει «τουριστικό» έδαφος η Μύκονος

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζει να χάνει «τουριστικό» έδαφος η Μύκονος
Ο premium προορισμός της χώρας παρουσιάζει σημάδια κόπωσης. Τι γίνεται σε εστίαση, καταλύματα και επιβατική κίνηση.

Σημάδια κόπωσης συνεχίζει να εμφανίζει η τουριστική δραστηριότητα σε έναν από τους premium προορισμούς της χώρας, με την φθίνουσα πορεία που ξεκίνησε την περασμένη χρονιά να συνεχίζεται και φέτος. Ο λόγος για την Μύκονο η οποία το δεύτερο τρίμηνο του έτους φάνηκε να μην μπορεί να συμβαδίζει με την άνοδο που παρατηρήθηκε εν γενεί στον κλάδο των καταλυμάτων και της εστίασης, ενώ ακόμα και εν μέσω υψηλής σεζόν, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου παρουσίασε αρνητικό πρόσημο.

Πώς κινήθηκαν εστίαση και καταλύματα

Αρκεί να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το α' εξάμηνο του 2024 ο κύκλος εργασιών για τις επιχειρήσεις παροχής καταλύματος και εστίασης στον δημοφιλή προορισμό της Μυκόνου έκλεισε με αρνητικό πρόσημο την ώρα που συνολικά στην Ελλάδα ο τζίρος των επιχειρήσεων αυτών των δύο κατηγοριών, που έχουν άμεση σχέση με τον τουρισμό, έχει αυξηθεί κατά 8,71% έναντι του 2023.

Για τις επιχειρήσεις στον κλάδο των Καταλυμάτων μάλιστα το δεύτερο τρίμηνο όπου θεωρητικά ξεκινά - έστω και δειλά - η τουριστική δραστηριότητα στο νησί η περιφερειακή ενότητα της Μυκόνου κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση (12,1%) όταν στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου των Καταλυμάτων, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 2.819.022.548 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 10,7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2023, όπου είχε ανέλθει σε 2.546.523.445 ευρώ.

Αντίστοιχα μείωση της τάξης του 7,4% - τη μεγαλύτερη μεταξύ των περιφερειών - καταγράφηκε στην περίπτωση της Μυκόνου και για τις επιχειρήσεις στον κλάδο των Υπηρεσιών Εστίασης. Στην περίπτωση των υπηρεσιών εστίασης συνολικά ο κύκλος εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2024 ανήλθε σε 2.557.431.370 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5,8% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2023, όπου είχε ανέλθει σε 2.417.633.471 ευρώ.

Στο μείον και οι πτήσεις τον Ιούλιο

Αντίστοιχα και στην περίπτωση των πτήσεων το νησί των Ανέμων κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση τον Ιούλιο του 2024 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα της προηγούμενης χρονιάς, μετά τον, μη καλοκαιρινό, τουριστικό προορισμό της Καβάλας.

Η επιβατική κίνηση του Ιουλίου 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport, έφτασε τις 378.022 έναντι 394.521 του Ιουλίου του 2023, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 4,1%.Η μεγαλύτερη πτώση παρατηρήθηκε μάλιστα στην διεθνή επιβατική κίνηση, η οποία καταγράφηκε μειωμένη κατά -5,2%.

Σε επίπεδο πτήσεων, τον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού και της υψηλής σεζόν παρατηρήθηκαν μειωμένες κατά 9,9%. Τέλος σε επίπεδο επταμήνου, το αεροδρόμιο της Καβάλας και τη Μυκόνου ήταν τα μοναδικά από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport τα οποία έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο, -4,9% και -2,1% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Επιχείρηση Villa VIP Μύκονος: Όλα «μαύρα» σε πριβέ πάρτι (video)

Τα «τρωτά» σημεία του τουρισμού

Τουρισμός: Οι υψηλές πληρότητες της Αθήνας, η αύξηση της μέσης τιμής δωματίου και το προβάδισμα των Airbnb

gazzetta
gazzetta reader insider insider