«Ταύροι» για τις ευρωαγορές οι αναλυτές - Γιατί βλέπουν νέα ρεκόρ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ταύροι» για τις ευρωαγορές οι αναλυτές - Γιατί βλέπουν νέα ρεκόρ
Γιατί η πλειονότητα των αναλυτών στρατηγικής των κορυφαίων επενδυτικών οίκων δηλώνει «bullish» για τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Η αναταραχή του Αυγούστου στις αγορές έχει φέρει τους αναλυτές στρατηγικής σε μια αμήχανη στάση σχετικά με τις προοπτικές για τις ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν σε νέες κορυφές φέτος.

Σύμφωνα με δημοσιεύμα του Bloomberg, ο δείκτης Stoxx Europe 600 αναμένεται να κλείσει τη χρονιά στις 535 μονάδες - περίπου 4,6% υψηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση σε έρευνα που διενήργησε το Bloomberg μεταξύ 16 αναλυτών στρατηγικής επενδυτικών οίκων. Αυτό συνεπάγεται υπέρβαση του ρεκόρ που καταγράφηκε το Μάιο.

Όπω αναφέρει το δημοσίευμα, οι ευρωπαϊκές μετοχές ανέκτησαν άμεσα τις απώλειες καθώς οι παγκόσμιες αγορές ανέκαμψαν μετά το sell off και την εκτίναξη της μεταβλητότητας στις αρχές Αυγούστου. Τα μεικτά οικονομικά στοιχεία και η περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα δεν ήταν αρκετά για να εκτροχιάσουν μόνιμα το ράλι, με τους επενδυτές να ποντάρουν στη μείωση των επιτοκίων για να στηρίξουν τις αποτιμήσεις των μετοχών.

Παράλληλα, η περίοδος των αποτελεσμάτων ήταν αρκετά καθησυχαστική, διατηρώντας τους στρατηγικούς αναλυτές σχετικά αισιόδοξους.

«Ο στόχος μας βασίζεται σε μηδενική αύξηση των κερδών φέτος και του χρόνου, οπότε δεν είναι φιλόδοξος», δήλωσε ο αναλυτής στρατηγικής της UBS, Gerry Fowler, ο οποίος βλέπει τον Stoxx 600 στις 540 μονάδες μέχρι τα τέλη του έτους. Η κοινή εκτίμηση της αγοράς είναι για περίπου 4% αύξηση των κερδών φέτος και 10% το 2025. «Ο οδηγός, επομένως, είναι οι αποτιμήσεις. Οι χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων βοηθούν, αλλά και τα πιστωτικά περιθώρια συνεχίζουν να γίνονται πιο σφιχτά».

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ευρώπη σημείωσε μια καλύτερη από το αναμενόμενο, περίοδο αποτελεσμάτων στο δεύτερο τρίμηνο, με τις εταιρείες του MSCI Europe να καταγράφουν αύξηση των κερδών τους κατά 2,3%. Αυτή ήταν η πρώτη ετήσια αύξηση από τις αρχές του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg Intelligence.

Ωστόσο, αυτή η δυναμική δεν έχει πέρασε στις τιμές των μετοχών, με το δείκτη αναφοράς να εξακολουθεί να είναι βρίσκεται 2% χαμηλότερα από την έναρξη της σεζόν στα μέσα Ιουλίου, εν μέσω παρατεταμένων ανησυχιών για την οικονομία. Οι αναλυτές ήταν απρόθυμοι να μειώσουν τις προβλέψεις τους και αυτό κρατά υπό έλεγχο τις αποτιμήσεις. Ο Stoxx 600 διαπραγματεύεται χαμηλότερα από τη μέσο δείκτη τιμής προς κέρδη στη δεκαετία, ακόμη και μετά την τελευταία ανάκαμψη που επετεύχθη.

Ενώ αναμένει ότι οι μετοχές θα υποχωρήσουν ελαφρώς από τα τρέχοντα επίπεδα, ο αναλυτής στρατηγικής της Societe Generale, Roland Kaloyan, βλέπει ωστόσο περιορισμένη πτώση. «Η αγορά θα πρέπει να βρει στήριξη από τις μειώσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, τις προσεκτικές δαπάνες των επιχειρήσεων και τους υγιείς ισολογισμούς στην Ευρώπη», όπως σημειώνει.

Τους τελευταίους δύο μήνες, το εύρος των εκτιμήσεων έχει περιοριστεί, με μικρότερη καθοδική πορεία με βάση τους πιο αρνητικούς στόχους. Οι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America ήταν οι τελευταίοι που αναβάθμισαν την άποψή τους, αυξάνοντας τον στόχο τους στις 475 μονάδες από 460, αν και διατήρησαν την επιφυλακτική τους θέση. Αυτό αφήνει την TFS Derivatives και την JP Morgan ως τους πιο bearish στρατηγικούς αναλυτές.

«Παραμένουμε αρνητικοί για τις ευρωπαϊκές μετοχές και τις κυκλικές έναντι των αμυντικών», δήλωσαν οι αναλυτές στρατηγικής της Bank of America με επικεφαλής τον Sebastian Raedler. «Οι διακυμάνσεις της αγοράς ως απάντηση στην αδύναμα payrolls του Ιουλίου υπογραμμίζουν πόσο τα αρνητικά μακροοικονομικά δεδομένα είναι για άλλη μια φορά αρνητικά για την αγορά, καθώς η έμφαση των επενδυτών έχει μετατοπιστεί από τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό στις ανησυχίες για την ανάπτυξη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider